sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Αμείβεται ή όχι η δωρεά σπέρματος; - Μύθοι, αλήθειες και παράλογα


Παρά το γεγονός πως η εποχή που διανύουμε χαρακτηρίζεται, αν όχι στιγματίζεται, από την ελευθεροποίηση των ηθών, το θέμα της δωρεάς σπέρματος παραμένει ταμπού για το μέσο νου. Τις περισσότερες φορές, η προσφορά σπέρματος ηχεί ως αστείο ή πείραγμα μεταξύ ανδρών. Ωστόσο, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα που οφείλει να γνωρίζει ο υποψήφιος δότης.
Συγκεκριμένα: Ποιος μπορεί να γίνει δωρητής σπέρματος; Υπάρχει αμοιβή για
την προσφορά; Αυτές είναι κάποιες από τις πλέον συχνές ερωτήσεις.
Η αλήθεια είναι πως στη χώρα μας η δωρεά σπέρματος είναι εθελοντική και μη αμειβόμενη. Ωστόσο, προβλέπεται για μία αποζημίωση που περιορίζεται αυστηρά στην αντιστάθμιση των δαπανών και της αναστάτωσης που σχετίζεται με τη δωρεά. Εν ολίγοις ο νόμος απαγορεύει την αμοιβή του δότη ενώ η διαδικασία υπακούει πλήρως στον όρο «δωρεά». Συνεπώς, καταρρίπτεται πανηγυρικά ένας από τους μύθους που  υπαγορεύουν πως ο υποψήφιος πατέρας, αμείβεται και δη αδρά από την τράπεζα που καταθέτει τα γονίδιά του.
Καλύπτονται μόνο:
•    οι ιατρικές, εργαστηριακές και νοσηλευτικές δαπάνες πριν, κατά και μετά τη λήψη των γαμετών,
•    τα έξοδα της μετακίνησης και διαμονής του δότη,
•    κάθε θετική ζημία του δότη εξαιτίας αποχής από την εργασία του, καθώς και οι αμοιβές για εξαρτημένη εργασία που ο υποψήφιος δότης στερήθηκε εξαιτίας της απουσίας του για την προετοιμασία και πραγματοποίηση της λήψης των γαμετών.
Μπορώ να γίνω δότης;

Οι δότες είναι κοινοί, σωματικά και ψυχικά υγιείς άντρες, οι οποίοι προέρχονται από ευρέως ποικίλα κοινωνικά στρώματα. Ο κάθε υποψήφιος ικανοποιεί μη ελαστικά κριτήρια επιλογής και πριν να γίνει αποδεκτός υποβάλλεται σε λεπτομερή εξέταση.
Οι δότες βάζουν την υπογραφή τους σε ένα συμφωνητικό με το οποίο δηλώνουν ότι δεν ανήκουν σε καμία ομάδα κινδύνου ή ότι ο τρόπος διαβίωσής τους δεν εγκυμονούσε κινδύνους έκθεσης στον HIV και σε άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους. Οι δότες παραιτούνται οποιωνδήποτε δικαιωμάτων και ευθυνών πατρότητας. Στους δότες παρέχεται ρητή διαβεβαίωση ανωνυμίας.
Κάνουμε έλεγχο για τις παρακάτω παθήσεις:
HIV 1 και -2
CMV*
Κυστική ίνωση**
HTLV-I και –II
Ομάδα αίματος (AB0 + Rh)
Νόσος Canavan**
Ηπατίτιδα B & C
Ανάλυση χρωμοσωμάτων
Νόσος Gaucher**
Χλαμύδια
Δρεπανοκυτταρική αναιμία**
Νόσος Niemann-Pick**
Σύφιλη
Θαλασσαιμία**
Αναιμία Fanconi**
Γονόρροια
Νόσος Tay-Sachs**
 

* Μόνο ΗΒ και ΗΠΑ
** Εάν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για φορεία

Συνήθως ακολουθούνται 5 βήματα για την έγκριση του δότη:
•    1ο βήμα: Συνέντευξη – Ενημέρωση δότη
•    2ο βήμα: Ανάλυση σπέρματος υποψήφιου δότη
•    3ο βήμα: Πλήρης ιατρικός έλεγχος υποψήφιου δότη (βλ. τον παραπάνω πίνακα)
•    4ο βήμα: Ενεργός δωρεά σπέρματος
•    5ο βήμα: Τελικός έλεγχος δότη
Της δωρεάς τα... παράλογα!

Βέβαια, υπάρχουν και τα… παράλογα στην υπόθεση της δωρεάς σπέρματος. Τούτο μπορεί να το αντιληφθεί κανείς αν μάθει πως. σε χώρες όπως η Ρουμανία, οι δωρητές σπέρματος αμείβονται με περίπου 40 ευρώ για κάθε επίσκεψή τους στην κλινική της πόλης Τιμισοάρα.
Αν σας… ξένισε η «απλοχεριά» των γειτόνων μας, τότε πρέπει να γνωρίζετε πως στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, ένας δότης σπέρματος κερδίζει από 28 έως 84 ευρώ αρκεί: να είναι κάτω των 45 ετών και να απαντήσει σε ένα εκτενές ερωτηματολόγιο θεμάτων υγείας, όπως παραδείγματος χάριν αν πάσχει από ψυχικές ασθένειες, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, αν παίρνει ναρκωτικά, αν έχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου κ.τ.λ. Ακόμα, κάποιες τράπεζες σπέρματος δέχονται σπέρμα από δότες με συγκεκριμένο δείκτη IQ και πάνω.
Ωστόσο, το πλέον παράδοξο που έχει γραφεί ποτέ σε σελίδα εφημερίδας είναι πως περίπου 100 εργαζόμενοι σε εργοστάσιο αυτοκινήτων στην πόλη Κάμπουλουν, παρακάλεσαν να πουλήσουν το σπέρμα τους σε κλινική γονιμότητας προκειμένου να μειώσουν τα χρέη της εταιρείας τους.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή πατώντας ΕΔΩ

stifora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...