sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Έχει βάλει στο μάτι Αγαθονήσι- Φαρμακονήσι η Τουρκία

thumb
Του Δημήτρη Μυ
Βυθισμένοι στο οικονομικό- πολιτικό χάος που συγκλονίζει τη χώρα, μας διαφεύγουν οι τροχιοδεικτικές βολές που συστηματικά το τελευταίο διάστημα εκτοξεύονται από την Άγκυρα, η οποία διακηρύττει ότι αμφισβητεί την κυριαρχία ακόμη και κατοικημένων ελληνικών νησιών.
Οι τροχιοδεικτικές αυτές βολές, αξιολογούνται από παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας ως ιδιαίτερα επικίνδυνες για τρεις λόγους:
1. γιατί η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, γεγονός που υποθάλπει την εθνικιστική πλειοδοσία
2. γιατί οι απόψεις περί γκρίζων ζωνών στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων (και αλλού) είναι επίσημη τουρκική
θέση
3. γιατί είναι εμφανέστατη η αδυναμία του ελληνικού κράτους.
Το ζήτημα των τουρκικών αμφισβητήσεων της ελληνικής κυριαρχίας στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι επαναφέρουν στο προσκήνιο μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος (DP, το οποίο δεν εκπροσωπείται στην τουρκική εθνοσυνέλευση). Για την ακρίβεια, τα μέλη του εν λόγω κόμματος δημιούργησαν το ζήτημα καθώς την περασμένη Τετάρτη (18/5) οργάνωσαν επίσκεψη, με δημοσιογραφική κάλυψη, στα δύο νησιά.
Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του κόμματος, Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας, είχε υποστηρίξει πως τα δύο νησιά «τελούν από το 2004 υπό ελληνική κατοχή».
Έλληνες διπλωμάτες, υπενθυμίζουν ότι την άποψη ότι τα δύο ελληνικά νησιά βρίσκονται - όπως και τα Ίμια - σε γκρίζα ζώνη δεν την ασπάζονται μόνο περιθωριακές εθνικιστικές δυνάμεις της Τουρκίας. Την ίδια ακριβώς θέση είχε διατυπώσει και ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου σε συνομιλία του με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αγκυρα το 2009, σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα του wikileaks που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Τα Νέα.
Οι τουρκικές εφημερίδες, πρέπει να σημειώσουμε, ότι είχαν εκτενείς αναφορές στην προσπάθεια μελών του Δημοκρατικού Κόμματος - μεταξύ των οποίων ο απόστρατος συνταγματάρχης και υποψήφιος βουλευτής Ουμίτ Γιαλίμ - να επισκεφθούν με μικρό σκάφος αναψυχής τα ελληνικά νησιά. Ο εν λόγω υποψήφιος μάλιστα, δήλωσε στη Hurriyet ότι «τα νησιά αυτά βρίσκονται υπό την στρατιωτική κατοχή των Ελλήνων», και υποστήριξε πως «οι Έλληνες στρατιώτες δεν επέτρεψαν στα μέλη του DP να προσεγγίσουν το Φαρμακονήσι».
Συμπέρασμα: Στην Τουρκία το ζήτημα των αμφισβητήσεων της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους, συντηρείται συστηματικά. Στην Αθήνα, παρακολουθούμε την οικονομική κατάρρευση της χώρας ξεχνώντας ότι η καταστροφή μπορεί να έχει πολλές απρόβλεπτες και τραγικές διαστάσεις.

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...