sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Απεργιακό μπλόκο

Απεργιακό τσουνάμι σαρώνει τη χώρα, ως απάντηση στις κινήσεις της κυβέρνησης και της τρόικας, που με πρόσχημα την οικονομική κρίση αλλάζουν το εδώ και χρόνια δομημένο εργασιακό καθεστώς τόσο στον δημόσιο όσο κυρίως στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα  αλλαγή.
Η πλειοψηφία των εργαζομένων στον στενό αλλά και ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και μερίδα των
εργαζομένων στον ιδιωτικό κατέρχονται στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν από κοινού η Γ.Σ.Ε.Ε. και η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο «σκούπα» για τις ΔΕΚΟ και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Ένα πολυνομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή των Ελλήνων και σαρώνει τον εργασιακό χάρτη της χώρας μετά από δεκαετίες.
Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση των Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ. είναι προγραμματισμένη για τις 11:00 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως. Αυτή την ώρα βρίσκονται καθ'οδόν προς τη Βουλή τα μέλη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που είχαν συγκεντρωθεί εδώ και περίπου μιάμιση ώρα στο Πεδίο του Άρεως.
Ταυτόχρονα το ΠΑΜΕ προγραμματίζει διαφορετική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ως είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις, στην Ομόνοια.

Φωτιά έξω από τη ΓΣΕΕ

Φωτιά  έχει ξεσπάσει στη συμβολή των οδών Ιουλιανού και Πατησίων έξω απο το κτήριο της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία έχουν πυρποληθεί κάποια σταθμευμένα μηχανάκια και οι άνδρες που βρίσκονται στο σημείο προσπαθούν να κατασβέσουν τη φωτιά.
Επεισόδια στο Σύνταγμα

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν τις 14:00 στην πλατεία Συντάγματος, έξω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια.  Διαδηλωτές πέταξαν μολότοφ εναντίον των αστυνομικών, ενώ οι αστυνομικοί απαντούν με χρήση χημικών και δακρυγόνων. Μπροστά απο το ξενοδοχείο King George έχουν καεί αυτοκίνητα.

Ο κύριος όγκος των διαδηλωτών που βρισκόταν στο πάνω μέρος της πλατείας πετούσαν πέτρες μολότοφ και διάφορα αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, ενώ είχαν ανάψει φωτιές σε σκουπίδια και κάδους απορριμμάτων.

Επίθεση με βόμβες μολότοφ εξαπέλυσαν κουκουλοφόροι που παρεισέφρησαν στην πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο υπουργείο Οικονομικών. Από τις μολότοφ ξέσπασε μικρή πυρκαγιά στην είσοδο του κτιρίου που κατασβέστηκε άμεσα. Προξένησαν σημαντικές ζημιές στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Τα επεισόδια χαρακτηρίστηκαν από ιδιαίτερη ένταση και αγριότητα, ενώ οι εστίες των συγκρούσεων ήταν σε όλο το μήκος της πλατείας Συντάγματος και από τις δύο πλευρές.

Υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις στις οποίες οι δυνάμεις της αστυνομίας έχασαν τον έλεγχο και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν προκειμένου να αποφύγουν τις επιθέσεις, κυρίως με δεκάδες βόμβες μολότοφ των διαδηλωτών. Χαρακτηριστικό είναι οτι αναγκάστηκαν να επέμβουν δεκάδες μοτοσυκλετιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ ακριβώς πάνω στην πλατεία Συντάγματος προκειμένου να αναγκάσουν τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν.

Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε όταν ο κύριος όγκος των διαδηλωτών έφυγε προς την Πανεπιστημίου και τα Προπύλαια.

Η κατάσταση στην πλατεία Συντάγματος θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

Επεισόδια στα Προπύλαια

Μισοί απο τους διαδηλωτές κατευθύνονται προς τις Στήλες του Ολυμπίου Διός, ενώ οι υπόλοιποι κατευθύνονται προς τα Προπύλαια. Επεισόδια σημειώνονται στην οδό Σίνα, δίπλα από την Αγροτική τράπεζα όπου διαδηλωτές πετούν πέτρες και μολότοφ, στους αστυνομικούς, οι οποίοι απαντούν με χρήση δακρυγόνων. Υπάρχει και εκεί καμένο όχημα.

Απρόκλητη επίθεση προς τους διαδηλωτές

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν ενισχυθεί, όμως δεν μπορούν να αποθήσουν τους διαδηλωτές. Η αστυνομία συνέλαβε έναν διαδηλωτή που ήταν έξω από τα επεισόδια. Τον έχουν ρίξει στον δρόμο και  τον ποδοπατούν. Έχουν ακινητοποιήσει και μια κοπέλα στην γωνία της οδού Σίνα με την Πανεπιστημίου και συνεχίζεται η ρίψη πετρών. Χρήση χημικών προς τους ανθρώπους που απλώς διαμαρτύρονται.

Στην οδό Σίνα οι δυνάμεις των ΜΑΤ προσπαθούν να κυκλώσουν και να απωθήσουν τους διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές κατεβαίνουν την οδό Σταδίου και κατευθύνονται προς την Ομόνοια.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας είναι πολύαριθμες. Πολλοί που μιλούν για τη μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη που έχει παρευρεθεί κατά την διάρκεια διαδηλώσεων τα τελευταία χρόνια.

Η χρήση των χημικών που κάνουν οι δυνάμεις των ΜΑΤ είναι τόσο εκτεταμένη, που δεν υπάρχει ούτε ένας διαδηλωτής που να μην αντιμετωπίζει αναπνευστικό πρόβλημα. Φαίνεται ότι το μέτωπο των διαδηλωτών δεν έχει διαλυθεί παρά την αυξημένη χρήση δακρυγόνων και ανασυντάσονται συνεχίζοντας την πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε από την Ομόνοια. Τα μέλη του ΠΑΜΕ βρίσκονται στο Σύνταγμα και κατευθύνονται προς τη Λεωφόρο Συγγρού, όπου και θα διαλυθούν.

Από την πλατεία Συντάγματος έχουν πλέον αποχωρήσει οι 100 περίπου πολύτεκνοι που επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους σε εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων της Βουλής.

Συγκεντρωμένοι εκπρόσωποι της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος που βρισκόντουσαν έξω από την Βουλή, μόλις είδαν την Αλέκα Παπαρήγα ζήτησαν τη βοήθειά της. Εκείνη τους απάντησε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να βγούμε όλοι στους δρόμους. Αυτοί δεν θέλουν να σας δώσουν τίποτα».

Ένταση δημιουργήθηκε πριν από λίγα λεπτά στην οδό Πανεπιστημίου, όταν ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης προπηλακίστηκε από διαδηλωτές, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η πορεία που διοργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Χρειάστηκε να επιστρατευτούν άνδρες των ΜΑΤ για να φυγαδεύσουν τον πρώην υπουργό.

Κλειστό το κέντρο της Αθήνας

Εξαιτίας των διπλών συγκεντρώσεων και των πορειών το κέντρο της Αθήνας είναι κλειστό.

Κλειστές για τα οχήματα είναι η Πατησίων, η Λεωφόρος Αλεξάνδρας από το ύψος της Μαυροματαίων, η οδός Σταδίου, η Πειραιώς και η Πανεπιστημίου.

Στην Ομόνοια, ήδη έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι κρατούν σημαίες και πανό και φωνάζουν συνθήματα κατά των αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων που πήρε η κυβέρνηση υπό τις επιταγές της τρόικας.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι «οι εργαζόμενοι με ενωτικούς αγώνες και δράση θα ακυρώσουν στην πράξη τις αντεργατικές ρυθμίσεις, θα αποκρούσουν τις επιθέσεις στα δικαιώματά τους. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν όσο συνεχίζονται οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, διευρύνουν την ύφεση και αυξάνουν την ανεργία».
Ποιοι μετέχουν στην απεργία
Στην 24ώρης πανελλαδική απεργία της Γ.Σ.Ε.Ε. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. συμμετέχει το σύνολο σχεδόν των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας οι εργαζόμενοι στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου- που πλήττονται περισσότερο από το πολυνομοσχέδιο- οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς επίσης οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι φαρμακοποιοί οι  συμβολαιογράφοι.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς στην απεργία συμμετέχουν οι γιατροί αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ στην απεργία θα λάβουν μέρος και οι 14.500 οδοντίατροι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και στα νοσοκομεία.

Κλειστά θα παραμείνουν για δεύτερη ημέρα τα περισσότερα υποκαταστήματα των τραπεζών, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργία που έχει κηρύξει η ΟΤΟΕ.

Στην απεργιακή κινητοποίηση μετέχουν και οι δημοσιογράφοι οι οποίοι αναμένεται να κατέλθουν σε νέα 48ωρη απεργία την Παρασκευή και το Σάββατο.

Στην απεργία συμμετέχει επίσης η ΟΜΕ-ΟΤΕ, αλλά και η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος.
Υπολειτουργούν οι συγκοινωνίες
Σοβαρά προβλήματα θα αντιμετωπίσει το επιβατικό κοινό στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας καθώς οι αστικές συγκοινωνίες θα υπολειτουργήσουν ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά την απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Τα αστικά λεωφορεία αλλά επίσης το ΜΕΤΡΟ, ο ΗΣΑΠ, και το ΤΡΑΜ θα υπολειτουργήσουν. Καθηλωμένα στο έδαφος θα μείνουν τα αεροσκάφη της Olympic Air, Aegean, λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην απεργιακή κινητοποίηση.
Επίσης δεμένα θα είναι τα πλοία στα λιμάνια, ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των τρένων.
Πως θα λειτουργήσουν οι συγκοινωνίες

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα εκτελούν δρομολόγια από τις 09:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ και το Μετρό και ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος από τις 10:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εργαζόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στο απεργιακό συλλαλητήριο. Από τις 6.00 έως τις 24.00 θα λειτουργήσει το Τραμ.

Αεροσκάφη: Ματαιώνονται όλες οι πτήσεις τόσο της Olympic Air όσο και της Aegean Airlines λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην απεργιακή κινητοποίηση. Οι ελεγκτές απεργούν από τις 00:01 της Τετάρτης ως τις 24:00 της ίδιας ημέρας.

Τρένα: Την Τετάρτη και την Πέμπτη δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του ΟΣΕ και του προαστιακού.

Πλοία:
Δεμένα θα μείνουν και τα πλοία καθώς θα συμμετέχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). 


zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...