sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Επιμένει ο Παπουτσής για το φράχτη στον Έβρο




Παραβίαση των αρχών της Ε.Ε. για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία τα ελληνικά σχέδια για την κατασκευή φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία προκειμένου να εμποδίσει την εισροή μεταναστών. Η κατασκευή φραχτών και τοίχων έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν ότι είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο, σημειώνει Κομισιόν. Από την πλευρά του, ο Χρ. Παπουτσής χαρακτηρίζει «υποκρισία» τις επικρίσεις που δέχεται και επιμένει στην κατασκευή του τείχους. «Εάν η ΕΕ επιτρέψει την οικοδόμηση του εν λόγω φράχτη, τότε παραβιάζει και η ίδια τις θεμελιώδεις αρχές της για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του προς την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau το στέλεχος της διεθνούς οργάνωσης Βόλφγκανγκ Γκρεντς. Με τον τρόπο αυτόν η ΕΕ οχυρώνεται ως νησίδα των πλουσίων έναντι ανθρώπων που διώκονται στις πατρίδες τους ή δραπετεύουν από την φτώχεια, προσθέτει στην συνέντευξή του ο κ. Γκρεντς.
Το στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας διευκρινίζει ότι η ΕΕ δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψει χώρες, που είναι αντιμέτωπες με τα κύματα των προσφύγων. Θα πρέπει να ακολουθηθεί και στην Ευρώπη το γερμανικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο οι πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο κατανέμονται σε διάφορες περιοχές της χώρας με ειδική ποσόστωση. Με τον τρόπο αυτό θα κατανέμονται οι πρόσφυγες στις διάφορες χώρες-μέλη της ΕΕ, υποστηρίζει ο Βόλφγκανγκ Γκρεντς.
«Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα κύματα των προσφύγων που δέχεται. Περίπου 300 χιλιάδες άνθρωποι διαμένουν παράνομα σήμερα στη χώρα, που ως γνωστόν πλήττεται από την οικονομική κρίση. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Ισπανία. Αντιδρώντας η Ευρώπη προσπαθεί να κλείσει τα περάσματα. Η Γαλλία ακολουθεί πολιτική απέλασης των Ρομά, η Ιταλία και η Ισπανία ενισχύουν τους ελέγχους, ενώ η Ελλάδα σχεδιάζει την κατασκευή συνοριακού φράχτη. Όλα αυτά δεν συνιστούν δοκιμασμένα μέτρα. Με τον τρόπο αυτόν δεν μπορεί να αναχαιτισθεί το κύμα των προσφύγων. Ο κόσμος θα πρέπει επιτέλους να φροντίσει έτσι ώστε να εξαφανιστούν οι οικονομικές ανισορροπίες. Ο κόσμος θα πρέπει να γίνει πιο ανθρώπινος και όχι να χτίζει φράχτες», καταλήγει σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας Neue Westfälische.
«Με μεμονωμένα μέτρα και “μπαλώματα”, όπως τα “συρματοπλέγματα στον Έβρο”, το μεγάλο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης δεν λύνεται. Έχουμε καλέσει την κυβέρνηση να αλλάξει, συνολικά, τη μεταναστευτική της πολιτική, η οποία έχει αποτύχει πλήρως και μας οδηγεί σε δραματικά αδιέξοδα», τόνισε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος.
«Ο φράχτης που σχεδιάζει η κυβέρνηση να κατασκευάσει στον Έβρο μόνο πιο απάνθρωπη και αδιέξοδη μπορεί να κάνει την αντιμετώπιση των μεταναστών και προσφύγων. Δεν θα σταματήσει τη μαζική μετανάστευση και προσφυγιά, όπως δεν την σταμάτησε και το τείχος στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού. Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να λύσει το πρόβλημα της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού μεταναστών, θα απελευθέρωνε την έξοδό τους προς τις χώρες της ΕΕ, κάτι που το μεγαλύτερο μέρος τους επιθυμεί και δεν θα μετέτρεπε τη χώρα διαρκώς σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών», ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.
«Οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη περί σχεδιασμού δημιουργίας φράχτη στον Έβρο αποτελούν ένα νέο ρατσιστικό κρεσέντο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων», αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ και προσθέτει: «Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης εντάσσεται σε μια συνολική πολιτική εξόντωσης των μεταναστών και των προσφύγων, που προσπαθεί με μέτρα καταστολής να καταστήσει την Ελλάδα προπύργιο της Ευρώπης-φρούριο, όπως επιτάσσουν η Συνθήκη του Δουβλίνου και άλλες ευρωπαϊκές αποφάσεις. Στην πράξη, ενισχύονται τα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων που αυξάνουν τις τιμές διαπεραίωσης των μεταναστών και συμβάλλουν έμμεσα αλλά σαφώς στην εξαθλίωσή τους».
«Εδώ δεν μπορούν να φράξουν την Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα. Τον Έβρο θα φράξουν;», σχολίασε ο Λα.Ο.Σ.

Αποστάσεις κρατά η Κομισιόν

«H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει προθέσεις ή δηλώσεις», τόνισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της αρμόδιας για τις εσωτερικές υποθέσεις επιτρόπου Σεσίλια Μάλστρομ, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Μικέλε Τσερκόνε είπε ότι αυτό που κατέστησε σαφές η Επιτροπή στις ελληνικές αρχές, τους τελευταίους μήνες, είναι ότι στην Ελλάδα χρειάζεται να υπάρξουν ισχυρές και μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των συνόρων, την καλύτερη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων και τη δημιουργία ενός ισχυρού συστήματος ασύλου.
Ο Μ. Τσερκόνε τόνισε τη σημασία φύλαξης αυτών των εξωτερικών συνόρων ώστε να αποθαρρύνονται τα κυκλώματα παράνομων μεταναστών. Ωστόσο, επεσήμανε πως η κατασκευή φραχτών και τοίχων έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν ότι είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο, το οποίο δεν συμβάλει στη συνολική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων.
Ο εκπρόσωπος της Σ. Μάλστρομ συμπλήρωσε, ακόμη, ότι η Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί επισήμως για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Τόνισε, πάντως, ότι η αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων και των μεταναστευτικών ρευμάτων περνά μέσα από τον πολιτικό διάλογο με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών. Στο πλαίσιο αυτό, ο Μ. Τσερκόνε εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει το συντομότερο δυνατό τελική συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία, στις εν εξελίξει και εντατικοποιημένες προσπάθειες που διεξάγονται, ώστε τελικά να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και οι μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις προς την Ελλάδα.

Υποκρισία η κριτική, λέει ο Παπουτσής

«Είναι υποκρισία όταν κάποιοι μέχρι σήμερα καταγγέλλουν την Ελλάδα ότι αδυνατεί να φυλάξει τα σύνορά της σύμφωνα με τη Συνθήκη του Σένγκεν, να εμφανίζονται τώρα ως επικριτές της επειδή θέλει το αυτονόητο, να ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων της», απάντησε ο Χρήστος Παπουτσής.
«Ίσως κάποιοι θα επιθυμούσαν να καταστεί η Ελλάδα κέντρο μακράς παραμονής και εξέτασης των αιτημάτων ασύλου των μεταναστών που έρχονται από όλο τον κόσμο και επιδιώκουν να φτάσουν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, η Ελληνική κοινωνία δεν αντέχει αυτό το βάρος. Γι αυτό παίρνουμε μέτρα και επιμένουμε στην αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ που φέρνει την Ελλάδα προ δυσβάσταχτων ευθυνών», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του.
«Υλοποιούμε μια δέσμη μέτρων που ψηφίζονται στη Βουλή τις επόμενες ημέρες και περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής ταχείας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και μιας αυτοτελούς υπηρεσίας για τη λειτουργία κέντρων πρώτης υποδοχής και κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών. Αναθεωρείται το νομικό πλαίσιο για την οργάνωση εθελοντικού επαναπατρισμού μεταναστών και την υποχρεωτική απέλαση εκείνων που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Επιπλέον, στο πλαίσιο της διαχείρισης των παράνομων μεταναστευτικών ροών, κατά μήκος των 12,5 χιλιομέτρων των χερσαίων συνόρων στον Έβρο προχωράμε στην εγκατάσταση αποτρεπτικών μέσων ανεξέλεγκτα εισερχομένων παράνομων μεταναστών. Υπενθυμίζω, ότι τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την είσοδο περίπου 128.000 παράνομων μεταναστών. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο αριθμός αυτός άγγιξε τους 512 χιλιάδες. Μόνο από την Τουρκία το πρώτο 11μηνο του 2010 μπήκαν περίπου 50 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, εξ αυτών οι 43.500 από τον Έβρο. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και έχουμε ευθύνη απέναντι στον Έλληνα πολίτη να την αντιμετωπίσουμε».


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...