sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Έρχεται “κεφαλικός φόρος” στις “φτωχές” δηλώσεις..

Ε ρε ξετίναγμα που έχει να πέσει πάλι....

Η αστοχία επίτευχης των στόχων του Μνημονίου φέρνει και φέτος νέους φόρους παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές δηλώσεις.

Έκτακτα μέτρα για έκτακτες ανάγκες λένε στο ΥΠΟΙΚ και ετοιμάζονται να επιστρέψουν στις παλιές –επί Αλογοσκούφη– ιδέες για “κεφαλικό φόρο”... Η λογική που έχει επιβληθεί από την τρόικα είναι ότι το 2011, πέραν των προβλεπόμενων από τον Προϋπολογισμό μέτρων για ενίσχυση των εσόδων, θα πρέπει να προβλεφθεί και πρόσθετο πακέτο που θα αντιμετωπίσει τις αστοχίες είτε αυτές προκληθούν από μια ύφεση μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη είτε από εκτός προγράμματος δαπάνες.

Για τον λόγο αυτό έχει ετοιμασθεί ένα “σκιώδες πακέτο” μέτρων άμεσης απόδοσης που μεταξύ άλλων βάζει στο τραπέζι και πάλι ένα είδος “κεφαλικού φόρου” ακόμα και για τις “φτωχές δηλώσεις”, μαζί με την προσθήκη ενός νέου τέλους για την διατήρηση ΑΦΜ.


Ο λόγος είναι ότι στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί στην κυριολεξία πανικός σχετικά με την πορεία των εσόδων. Τις δυσκολίες επιβεβαίωσε και ο επίτροπος Μπαρνιέ που δήλωσε την Παρασκευή στην Αθήνα ότι "η ελληνική οικονομία παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης", προσθέτοντας ότι ο "υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση (η επίσκεψη Μπαρνιέ ήταν έκτακτη και αφορούσε την εφαρμογή του μνημονίου).


Στον έκτο όροφο της οδού Νίκης, στο γραφείο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, γράφουν και σβήνουν συνεχώς εναλλακτικά σενάρια, τα οποία επιχειρούν να σχεδιάσουν τη νέα καταιγίδα φορολογικών μέτρων, πέραν αυτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Στην ουσία φαίνεται να σηκώνουν ψηλά τα χέρια στο θέμα του περιορισμού της φοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε μέτρα καθαρά φοροεισπρακτικού χαρακτήρα, που επιβάλλονται επί δικαίων και αδίκων.


Ταρίφα 5%


Στο πλαίσιο αυτό, στο τραπέζι έχει τεθεί και συζητείται η επιβολή κεφαλικού φόρου σε όσους δηλώνουν... “φτωχοί” στην εφορία. Συγκεκριμένα, οι εμπνευστές της πρότασης μιλούν για χαράτσι, που θα φτάνει στο 5% και θα επιβαρύνει όσους έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις ελεύθερων επαγγελματιών με ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.500 ευρώ!


Το σκεπτικό του μέτρου είναι ότι η πλειονότητα των φορολογουμένων αυτών φοροδιαφεύγει κατ΄ επάγγελμα, καθώς έχει επιλέξει να δηλώσει εισοδήματα κάτω του αφορολόγητου. Γι΄ αυτό και οι εισηγητές του μέτρου έχουν προτείνει αυτό να ισχύσει μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και για τις δηλώσεις που αφορούν εισοδήματα του 2009 ή του 2008 (θυμίζουμε ότι τότε το αφορολόγητο για τη συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών ήταν ακριβώς σε αυτό το ύψος). Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών έδειξαν πως 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσαν το 2008 εισοδήματα κάτω από αυτό το όριο!


Βέβαια, ο φόρος αυτός θα βλάψει και όσους πληρώνονται κάθε μήνα με μπλοκάκι και δεν παίρνουν πάνω από 875 ευρώ το μήνα. Μάλιστα, η αρχική σκέψη ήταν να επιβληθεί κεφαλικός φόρος και σε μισθωτούς και σε κάποιους συνταξιούχους, φαίνεται όμως να εγκαταλείπεται λόγω των έντονων αντιδράσεων, που θα προκαλούσε. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογο μέτρο, μέσω της φορολόγησης των αφορολόγητων 10.500 ευρώ με 10% είχε συμπεριλάβει σε νομοσχέδιο τον Αύγουστο του 2008 και ο τότε υπουργός οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης. Το απέσυρε, όμως, στη συνέχεια, λόγω της κατακραυγής, που είχε αυτό προκαλέσει.



Φόρος και στους ΑΦΜ χωρίς δραστηριότητα



Το δεύτερο –καθαρά εισπρακτικό– μέτρο, που συζητείται, είναι επίσης γενικευμένο και αφορά τους αριθμούς φορολογικού μητρώου, οι οποίοι χαρακτηρίζονται αδρανείς. Με το πλήθος των ΑΦΜ να είναι πολλαπλάσιο αυτών, που εμφανίζονται κάθε χρόνο στην εφορία κατά την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, στελέχη του υπουργείου οικονομικών υποστηρίζουν ότι μια πολύ καλή πηγή εσόδων θα ήταν η επιβολή ενός ειδικού τέλους στους ΑΦΜ, που δεν παρουσιάζουν καμία φορολογική δραστηριότητα. Σκεφτείτε απλά ότι στο φορολογικό σύστημα υπάρχουν περί τα 8 εκατομμύρια ΑΦΜ, όταν κάθε χρόνο υποβάλλονται 5,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις. Το ύψος του συντελεστή αυτού του φόρου δεν έχει γίνει γνωστό, και το συγκεκριμένο, όμως, μέτρο εγείρει σημαντικά ερωτήματα γύρω από το ποιοι αριθμοί και με ποια κριτήρια μπορούν να θεωρηθούν αδρανείς και αν θα προκληθούν αδικίες, που έχουν να κάνουν με την επιβάρυνση φορολογουμένων, οι οποίοι αναγκαστικά –λόγω μηδενικών εισοδημάτων– δεν έχουν φορολογική δραστηριότητα. Εκτιμάται, πάντως, ότι με αυτό τον τρόπο θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο, με τους αριθμούς φορολογικού μητρώου, οι οποίοι στην ουσία δεν έχουν λόγο ύπαρξης.


Επιπλέον, οι φοροφυγάδες θα οδηγηθούν να δηλώνουν τα εισοδήματά τους ή, τουλάχιστον, να πληρώνουν ένα ελάχιστο ποσό φόρου, που θα αντιστοιχεί σε αυτό το τέλος. Πρόκειται για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων ή ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι μπορεί να έχουν σταματήσει τη δραστηριότητά τους, αλλά να κάνουν αφανείς συναλλαγές, χωρίς δηλαδή να κόβουν τιμολόγια ή δελτία παροχής. Έτσι, και βάζουν “μαύρα” χρήματα στην τσέπη τους και δεν υποβάλλουν δήλωση, αφού φαίνονται να μην έχουν εισοδήματα.



Γύρισαν πίσω το νέο Ε1


Ενδεικτικό του γεγονότος ότι έρχονται νέα μέτρα, που θα ισχύσουν άμεσα, με την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, είναι το γεγονός ότι, με άνωθεν εντολή, το νέο Ε1 –που περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές για τα τεκμήρια και τη δήλωση των περιουσιακών στοιχείων– επεστράφη λίγο πριν τυπωθεί μαζικά, με σκοπό να προστεθούν κάποια επιπλέον στοιχεία και κωδικοί!


"Νερό στο κρασί τους" για το αυτόφωρο


Κι ενώ το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται τέλος αυτού του μήνα ή αρχές του επόμενου –αν δεν καθυστερήσει περαιτέρω–, οι έντονες αντιδράσεις από νομικούς και από παράγοντες της αγοράς, που έχει προκαλέσει η πρόθεση του υπουργείου οικονομικών να ενεργοποιεί τη διαδικασία του αυτόφωρου, όταν δεν αποδίδεται ο φόρος προστιθέμενης αξίας, οδηγεί το οικονομικό επιτελείο σε νέες σκέψεις. Συγκεκριμένα, υπηρεσιακοί παράγοντες εισηγούνται να “μαλακώσουν” οι ποινές, που έχουν προαναγγελθεί, ώστε να μην προκληθεί αναταραχή στην ήδη δοκιμαζόμενη αγορά. Οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στον ίδιο το Γιώργο Παπακωνσταντίνου.


alfanea.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...