sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Χαβιάρι θα πληρώσουν στην Εφορία τα χωράφια τους οι αγρότες

Στα… αζήτητα θα βρίσκονται από 1η Ιανουαρίου ακόμη περισσότερα ακίνητα, εξαιτίας του μέτρου που εντάσσει περιοχές της Κρήτης, όπου δεν ίσχυε το αντικειμενικό σύστημα αξιών των ακινήτων, στον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).
Το πρόβλημα εντοπίζεται τόσο στον προσδιορισμό των περιοχών αυτών με αντικειμενικές αξίες, όσο και στις υπέρογκες τιμές που ανακοινώθηκαν για ακίνητα που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απλά χωράφια και όχι οικόπεδα.
Πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο μάλιστα θα «κινήσει» μεν την
κτηματαγορά, όχι όμως σε ανοδική πορεία, αλλά σε καθοδική, σύμφωνα με την πρόεδρο των Κτηματομεσιτών Ανατολικής Κρήτης, Άρτεμις Μαυράκη.
Πολλοί ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώνουν κάθε χρόνο το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και μάλιστα για ακίνητα που δεν αποδίδουν έσοδα, πιθανότατα να μην αντέξουν το κόστος, να προβούν στη λύση της πώλησης, αλλά με τιμή βασισμένη πλέον στις νέες αντικειμενικές αξίες και επειδή οι τιμές θα είναι υψηλές, πιθανότατα αυτά τα ακίνητα να καθυστερήσουν πολύ να πωληθούν.
Πρόκειται δηλαδή για ένα μέτρο που πλήττει και τις δύο πλευρές: και τους αγοραστές, αλλά και τους ιδιοκτήτες, ενώ φιλοδοξεί να αντισταθμίσει τα έσοδα που θα είχε το κράτος, εάν εφαρμοζόταν το μέτρο από τις αρχές του χρόνου, ενώ τώρα μεταφέρεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2011, όπως εξηγούν στην «Τ» η κυρία Μαυράκη και ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, Κώστας Αράπογλου.
«Με αυτό το μέτρο θα εισαχθούν περισσότεροι ιδιοκτήτες στο χώρο της μεγάλης ακίνητης περιουσίας κι έτσι ο φόρος θα πλήττει τα ακίνητα που δεν δίνουν εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους, είτε είναι οικόπεδα, είτε ξενοίκιαστα, είτε ημιτελή. Αυτή η κατηγορία των ιδιοκτητών θα πρέπει να βρίσκει χρήματα κάθε χρόνο για να πληρώνουν το φόρο» τονίζει ο κ. Αράπογλου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης που μέχρι τώρα πουλούσε με βάση τα στοιχεία στα 20 ευρώ/τ.μ., όταν θα ισχύσουν οι αντικειμενικές αξίες από την 1η Ιανουαρίου, το οικόπεδο θα προσδιοριστεί στα 30 ευρώ/τ.μ. Επομένως θα το πουλήσει ακριβότερα.
«Έτσι θα είναι πιο δύσκολο να το αγοράσει κάποιος. Δεύτερον θα είναι μεγαλύτερος ο φόρος, αλλά και όλα τα έξοδα που συνεπάγονται σε μία αγοραπωλησία, ενώ θα έχουν και το φόβο του… πόθεν έσχες, αφού κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να πληρώσουν στην Εφορία για εκτάσεις που ουσιαστικά θεωρούνταν μέχρι τώρα χωράφια και ήταν εκτός φορολόγησης» συνεχίζει η κυρία Μαυράκη.
Πτώση
Ήδη η κτηματαγορά βρίσκεται στο ναδίρ της, αφού η μείωση των αγοραπωλησιών έχει πέσει στο 50%-60%, ενώ από το κράτος και τις τράπεζες δεν δίνεται κανένα κίνητρο σε αγοραστές.
Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η διετής αναστολή της εφαρμογής του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία, έως 120τ.μ., που τέθηκε σε ισχύ από τον περασμένο Απρίλιο με την ψήφιση του τελευταίου φορολογικού νόμου, ώστε να υπάρξει αναθέρμανση της αγοράς.
«Είναι η χειρότερη εποχή που περνάει η κτηματαγορά τα τελευταία χρόνια. Η ζήτηση έχει ελαχιστοποιηθεί, τα αγοραπωλητήρια έχουν μείωση μέχρι 50-60%. Η κατάσταση είναι δραματική.
Βέβαια, μία μικρή ανάσα έδωσε η πρώτη κατοικία, που εξαιρείται από το πόθεν έσχες. Έτσι, κινείται λίγο η αγορά χωρίς όμως να μπορέσει να καλύψει σε καμία περίπτωση τη ζημιά που έχει υποστεί η αγορά όλο αυτόν τον καιρό, δηλαδή τα τελευταία δύο χρόνια» συνεχίζει η ίδια.
Διαμαρτυρία
Για όλους τους παραπάνω λόγους η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου (ΕΝΙΔΑΝΗ) θα πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις με ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας το ερχόμενο Σάββατο στο ξενοδοχείο «Αστόρια».
Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής: «Η ΠΟΜΙΔΑ και η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου (ΕΝΙΔΑΝΗ) σας προσκαλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο, με ελεύθερη είσοδο, στην αίθουσα "Αριάδνη" του ξενοδοχείου "Αστόρια" (1ος όροφος), το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου και ώρα 7 μ.μ.
Διαμαρτυρόμαστε για τη φορολογία, την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, τις ρυθμίσεις για τις επαγγελματικές μισθώσεις και τα λοιπά μέτρα που οδηγούν σε απαξίωση και "κατεδάφιση" της ακίνητης περιουσίας.
Στη συγκέντρωση, κύριοι ομιλητές θα είναι ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της UIPI Στράτος Παραδιάς, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και πρόεδρος της ΕΝΙΔΑΝΗ Κώστας Αράπογλου και άλλα στελέχη της ΠΟΜΙΔΑ».


tolmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...