sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Το νέο Ε1 – Για πρώτη φορά δηλώνουμε επιδόματα ανεργίας – Τεκμήρια τα δίδακτρα

Τουλάχιστον 20 αλλαγές θα περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό έντυπο που θα αποσταλεί στους πολίτες το επόμενο διάστημα και που έχει προσαρμοστεί φέτος στον νέο φορολογικό νόμο και τις επιταγές του μνημονίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, το Ε1 που θα υποβάλλουμε το 2011 θα περιέχει, τα νέα τεκμήρια, το “ψαλίδισμα” στις εκπτώσεις φόρου, αλλά και το ενισχυμένο “πόθεν έσχες”.

Για πρώτη φορά οι πολίτες θα κληθούν να δηλώσουν τα επιδόματα ανεργίας, τα επαναπατριζόμενα κεφάλαια, θα δηλωθούν για πρώτη φορά ως τεκμήρια τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, τα εισοδήματα από αγροτουρισμό και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αυτή τη χρονιά, πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή σε ορισμένα σημεία της δήλωσης ώστε να μην την... πατήσουμε.

Για παράδειγμα στον πίνακα 2, προσοχή πρέπει να δείξουν οι φορολογούμενοι που έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους. Στην ερώτηση 9 που έχει προστεθεί και που ζητά από τους φορολογούμενους να δηλωσουν αν είναι συνταξιούχοι που έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31/12/45, αν απαντήσουμε ναι, μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη μείωση των νέων τεκμηρίων κατά 30% - αλλιώς τα επιβαρυνόμαστε.

Αντίστοιχα για τους νέους επαγγελματίες, στον πίνακα 2, προστέθηκε η ερώτηση αν “είστε νέος επιτηδευματίας ή νεός ελεύθερος επαγγελματίας με πρώτη έναρξη εργασιών του 2010 και γεννηθήκατε από το 1975 και μετά”. Αν απαντήσουμε "ναι" το αφορολόγητο αντί για 12.00 ευρώ θα αυξηθεί στις 30.000 ευρώ για μία τριετία.

Επίσης, εμπλουτίζεται ο πίνακας Γεωργικά για να συμπεριλάβει και εισοδήματα από αγροτουρισμό και ΑΠΕ.

Στον Πίνακα 5 έχουμε τις εξής αλλαγές:

- Δεν ζητούνται πλέον οι φορολογήσιμοι ίπποι των ΙΧ αλλά τα κυβικά εκατοστά.

- Δεν απαιτείται πλέον η ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας, καθως η ηλικία του ακινήτου δεν παίζει πια ρόλο στα τεκμήρια

- Για πρώτη φορά οι γονείς θα κληθούν να καταγράψουν τα έξοδα για ιδιωτικά σχολεία. Εδώ εξαιρούνται μόνο τα δίδακτρα για εσπερινά και νυχτερινά σχολεία καθώς και για ειδικά σχολεία.

- Θα δηλωθεί το τεκμήριο για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους κ.α. Εξαιρούνται οι δαπάνες για όσους απασχολούν έναν οικιακό βοηθό.

Ακόμη σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στους κώδικες 723 και 724 αποτυπώνονται οι μόνες ευνοικές φορολογικές αλλαγές στο τμήμα των τεκμηρίων. Θα συνυπολογίζονται οι δαπάνες για αγορά κινητών αξιών άνω των 10.000 ευρώ και όχι άνω των 5.000 όπως ίσχυε μέχρι περυσι.

Προσοχή χρειάζεται και ο κωδικός 727, στον οποίο θα πρέπει να αναγράψουμε το σύνολο των ποσών που καταβάλλαμε για αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών, ανεξάρτητα αν αυτά αφορούν αγορά κύριας κατοικίας ή όχι.




newsit.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...