sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Οι νοτιάδες στεγνώνουν το νησί μας παρά τις βροχοπτώσεις

Η κρίση… του νερού είναι όσο ποτέ άλλοτε κοντά μας, θέτοντας θέμα επιβίωσης του ίδιου του πλανήτη μας. Οι νέες συνθήκες που δημιουργούνται από την απορρύθμιση του κλίματος εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη επιδεινώνουν κατά πολύ το ήδη υπαρκτό πρόβλημα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συρρίκνωση κάποιων εποχών (φθινοπώρου και άνοιξης) και η
«επεκτατική πολιτική» των υπολοίπων (χειμώνας, καλοκαίρι).
Πρόκειται για παραδείγματα τα οποία μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας μας στην καθημερινότητά του, όπως είναι η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του καιρού.
Μάλιστα, ο χειμώνας φέτος μάς καλωσόρισε με… 26 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι πρώτες του ημέρες αναμένεται να είναι επίσης θερμές…
Κόκκινος συναγερμός, λοιπόν, για τους υπόγειους υδροφορείς, οι οποίοι ολοένα και στερεύουν, ενώ την κατάσταση επιδεινώνουν οι νοτιάδες.
Βροχοπτώσεις
Μπορεί φέτος οι βροχοπτώσεις να ήταν ικανοποιητικές, ωστόσο οι νοτιάδες επί ημέρες ανέτρεψαν το σκηνικό στη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται και τώρα.
«Φέτος έχει κάνει αρκετές βροχοπτώσεις. Από τους βροχομετρικούς σταθμούς σε Αγία Βαρβάρα, Ασήμι, Αχεντριά, Βορίζα, Βαγιωνιά, Γέργερη, Ζαρός, Πόμπια προκύπτει ότι τα ποσοστά βροχοπτώσεων ήταν ικανοποιητικά. Συγκεκριμένα το βροχομετρικό έτος από το Σεπτέμβριο του 2009 έως το Σεπτέμβριο του 2010 έδειξε ότι η χρονιά δεν ήταν κακή από άποψη βροχής. Ωστόσο, υπήρξαν και περίοδοι όπως ο Ιανουάριος που είχε 23 ημέρες με νοτιάδες. Αυτό δημιούργησε πρόβλημα διότι ξεράθηκε ο κόσμος» είχε αναφέρει στην «Τ» ο κ. Κώστας Παναγιουλάκης από την Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων της Περιφέρειας Κρήτης.
Η Κρήτη βιώνει ήδη τις συνέπειες αυτών των κλιματικών αλλαγών, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε αυτές, γεγονός που το φανερώνει και ο δείκτης ευπάθειας, που δηλώνει το βαθμό στον οποίο είναι ευάλωτες οι περιφέρειες εξαιτίας της βίαιης παρέμβασης του ανθρώπου στο περιβάλλον και δη στο νερό. Σύμφωνα λοιπόν με τον συγκεκριμένο δείκτη, η Κρήτη έχει 86% ποσοστό ευπάθειας, όπως φανέρωσε η έκθεση «Περιφέρειες 2020» της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2008).
Θα συνεχίσουν οι υψηλές θερμοκρασίες
Και αυτήν την εβδομάδα θα συνεχιστούν οι νοτιάδες και οι υψηλές θερμοκρασίες, ενώ σήμερα η συγκέντρωση σκόνης θα είναι μεγάλη, ενώ από αύριο θα υποχωρήσει το φαινόμενο.
«Μπορεί για την εποχή να μην είναι φυσιολογικές οι θερμοκρασίες, αλλά είναι καλές. Σε σχέση δηλαδή με όλα αυτά τα ακραία φαινόμενα που σημειώνονται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τα οργανωμένα βαρομετρικά χαμηλά, τα οποία κινούνται από τα δυτικά προς τα ανατολικά προκαλούν αρκετά έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ σε εμάς και ιδιαίτερα στην Κρήτη αφήνουν να υπερισχύουν οι νοτιάδες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βιώνουν οι άλλοι το κρύο και εμείς τη ζέστη.
Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί και αυτήν την εβδομάδα. Οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα υψηλές, ειδικά στα βόρεια και τη δυτική Κρήτη (στα Χανιά το περασμένο Σάββατο σημειώθηκαν 31 βαθμοί Κελσίου, ενώ στο Ηράκλειο 26), καθώς θα διατηρηθούν οι νοτιάδες. Επομένως τις επόμενες ημέρες η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 26-28 βαθμούς Κελσίου στη Δυτική Κρήτη και 24-26 στην ανατολική πλευρά του νησιού» εξηγεί στην «Τ» ο μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ, Μανόλης Λέκκας.



tolmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...