sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Πουλάνε προστασία για να μη σπάσουν τα φωτοβολταϊκά πάρκα

Ένας απίστευτος πόλεμος συμφερόντων έχει στηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα γύρω από τα φωτοβολταϊκά συστήματα στην Κρήτη, καθώς στην «Τ» έφτασαν καταγγελίες για τη δράση συμμοριών που πουλάνε προστασία, για να σπάσουν τις εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, στην ενδοχώρα του Νομού Ηρακλείου και πιθανότατα και στους
υπόλοιπους της Κρήτης, έχουν συσταθεί εγκληματικές ομάδες αλλοδαπών, οι οποίες πλησιάζουν τον ιδιοκτήτη κάποιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης και του ζητούν χρήματα, προκειμένου να μην προχωρήσουν στην καταστροφή των φωτοβολταϊκών.Ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τη θέση του θύτη έχουν και Έλληνες, οι οποίοι απειλούν για δολιοφθορές.
«Υπάρχουν τέτοια περιστατικά, τα οποία μου έχουν αναφερθεί. Ομάδες αλλοδαπών, από ό,τι μου έχουν μεταφέρει, πλησιάζουν τον ιδιοκτήτη της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης και του ζητάνε χρήματα, για να μην καταστρέψουν το πάρκο που έχει στήσει στο χωράφι του» λέει στην «Τ» η διευθύντρια μελετητικού γραφείου εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων, η οποία έχει γίνει αποδέκτης τέτοιων μαρτυριών από πελάτες της.

Και φυσικά δεν είναι η μόνη. Μια ακόμη μαρτυρία παρατίθεται σήμερα στην «Τ» και αυτή ανώνυμη για ευνόητους λόγους
«Μέσα στην κοινωνίας μας υπάρχουν και κάποιοι που μιλάνε για αυτά τα φαινόμενα, αποτελώντας βέβαια την εξαίρεση στον κανόνα. Υπάρχουν επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες που μιλάνε για την άναρχη κατάσταση στις ΑΠΕ και για τις απειλές που έχουν δεχτεί.
Και πρέπει να επισημανθεί πως οι εκβιασμοί είναι συχνό φαινόμενο, όχι μόνο στα φωτοβολταϊκά, αλλά και στα αιολικά πάρκα, αφού το να κάνει ζημιά κανείς στις ΑΠΕ σήμερα είναι πολύ εύκολο» σημειώνει μέλος οικολογικής οργάνωσης.
Ο ίδιος, μάλιστα, εξιστορείται ένα περιστατικό στο οποίο ένας κτηνοτρόφος σταμάτησε πριν λίγο καιρό ένα από τα αμάξια εταιρίας που δραστηριοποιείται με τις ΑΠΕ. «Είδε το αυτοκίνητο να περνάει και το σταμάτησε, λέγοντας στους υπαλλήλους της εταιρίας να του δώσουν χρήματα, γιατί όπως περνούσαν το δρόμο του… σκότωσαν δυο - τρία πρόβατα. Δικαιολογία, μέσα από την οποία ο κτηνοτρόφος ήθελε να περάσει το μήνυμα, ότι αν δεν του δώσουν τα λεφτά που ζητούσε θα τους έκανε ζημιά στην εγκατάσταση».
Μεγάλα ποσά
Τα ποσά κάποιες φορές δίνονται… ντούκου και άλλες με δόσεις, μιας και οι «νονοί» των φωτοβολταϊκών ζητούν μεγάλα ποσά, με τον ιδιοκτήτη της εγκατάστασης να αδυνατεί να τα δώσει αμέσως. Η αναστάτωση είναι μεγάλη, όπως και η ανησυχία για αυτή τη νέα μορφή εγκληματικότητας, η οποία έχει αναπτυχθεί στην Κρήτη τους τελευταίους μήνες, με τους πολίτες να φοβούνται ότι όσο οι εγκαταστάσεις αυξάνονται σε αριθμό στο νησί τόσο θα οξύνεται και το εγκληματικό φαινόμενο.
Ομερτά
Φυσικά και σε αυτήν την περίπτωση ο κόσμος δεν μιλάει. Αποφεύγει να μεταβεί στην αστυνομία ζητώντας βοήθεια, καθώς είναι πεπεισμένος ότι δεν πρόκειται να τον βοηθήσει ή να τον προστατεύσει, με συνέπεια να βρεθεί με καταστραμμένες τις εγκαταστάσεις του.
Ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί οι οποίοι, ενώ γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις διαλέγουν τη σιωπή, γιατί θεωρούν ότι η κατάθεση για έναν παράνομο ή έναν εγκληματία είναι μεγαλύτερο κακό από την ίδια την εγκληματική πράξη. Θεωρείται ρουφιανιά. Μια άποψη φυσικά λανθασμένη, όταν μιλάμε για την προστασία της τοπικής κοινωνίας συνολικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το μοναδικό περιστατικό το οποίο έχει καταγραφεί από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. είναι μια υπόθεση απειλής για δολιοφθορά φωτοβολταϊκού συστήματος, η οποία όμως έγινε μετά από την αντιδικία και την οικονομική διαφορά των δύο πλευρών.
Έτσι, τα περιστατικά εκβιασμών παραμένουν ακόμη και σήμερα μια φήμη στον αέρα και όχι κάτι χειροπιαστό. Όπως λέει, όμως, μια παροιμία: «Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά».
Ο κόσμος της Μεσαράς και όποιας άλλης περιοχής υπάρχουν τέτοια περιστατικά θα πρέπει να καταφύγει στην αστυνομία να δώσει τα στοιχεία που έχει για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο τώρα που είναι στο ξεκίνημά του. Αλλιώς οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές στο μέλλον.
Μέτρα για τους αετονύχηδες
Παράλληλα με τα φαινόμενα «προστασίας», όπως έχει αποκαλύψει η «Τ» στις 25 Σεπτεμβρίου, έχουμε και τα φαινόμενα με τις μίζες και τις κομπίνες στα φωτοβολταϊκά.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος ως μέσο εξασφάλισης της επιχείρησης αλλά και απομάκρυνσης των «αεριτζήδων» και αφερέγγυων επενδυτών, σχεδιάζει να θεσπίσει και να καθιερώσει ως προϋπόθεση την καταβολή εγγύησης από την πλευρά του ενδιαφερόμενου επενδυτή στα φωτοβολταϊκά υπέρ της ΔΕΗ.
Στο επίκεντρό της δεν βρίσκονται μόνο οι αγρότες -επενδυτές αλλά όλοι όσοι έχουν καταθέσει αίτηση για φ/β συστήματα που δεν απαιτούν άδεια παραγωγής, αλλά αρκεί η κατάθεση του σχετικού φακέλου στη ΔΕΗ- δηλαδή από 500 KW και κάτω.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η καταβολή της εγγύησης, που το ύψος της δεν έχει καθοριστεί ακόμα, θα είναι υποχρεωτική μετά την έγκριση της αίτησης και την έκδοση των όρων σύνδεσης και προτού υπογραφεί η προσφορά σύνδεσης από τη ΔΕΗ, προκειμένου να προχωρήσει το έργο και, φυσικά, να μπορέσει να πάρει ο επενδυτής το αναγκαίο δάνειο από την τράπεζα.
Αν ο επενδυτής ολοκληρώσει το έργο εντός εύλογου χρονικού διαστήματος τότε το ποσό θα συμψηφίζεται, σε αντίθετη περίπτωση θα καταπίπτει υπέρ της ΔΕΗ.
Στόχος της διάταξης, που θα ενεργοποιηθεί με την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης, είναι να αποφορτισθεί η αγορά ΑΠΕ από όσους υποβάλουν αιτήσεις χωρίς να έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για την επένδυση, με αποτέλεσμα αφενός να δεσμεύεται αναίτια χωρητικότητα στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αφετέρου να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για «εμπόριο αδειών».
Μίζες
Εν τω μεταξύ συνεχίζουν οι φωνές των αγροτών που κάνουν λόγο για μελετητές… αετονύχηδες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται είτε την άγνοια, είτε τη δίψα των αγροτών για τα φωτοβολταϊκά συστήματα και ζητούν ακόμη και υπέρογκα ποσά για τη συμπλήρωση και κατάθεση του φακέλου της αίτησης για συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Φαίνεται πως μίζες πολλών χιλιάδων ευρώ αλλάζουν χέρια στην Κρήτη, προκειμένου να κατατεθεί μια άδεια εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των κτιρίων και στα χωράφια τους.
Η «Τ» είχε αποκαλύψει το μέγεθος της απάτης που είχε κάνει την εμφάνισή του μόνο στην Κρήτη -με βάση καταγγελία που για ευνόητους λόγους είχε παραμείνει ανώνυμη- με την αιτία, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, να είναι ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα η πληροφόρηση είναι πολύ καλύτερη και οι πολίτες είναι υποψιασμένοι και έτοιμοι να απαντήσουν σε τέτοιου είδους προκλήσεις.
 




tolmi.gr

1 σχόλιο:

  1. Μαζί με τα φωτοβολταϊκά (http://www.calpak.gr/default.php?pname=Fotovoltaika&la=1) εμφανίστηκαν και οι μπράβοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...