sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Οι πρώτες σκέψεις για νέα μέτρα και περικοπές στο Δημόσιο

Με δεδομένη πλέον την απόκλιση από το στόχο του 2010 και λίγο πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2011, η κυβέρνηση μπαίνει σε τροχιά περικοπών στις δαπάνες του Δημοσίου.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η
κυβέρνηση θα πετύχει το στόχο της μείωσης του ελλείμματος φέτος, λέγοντας ότι «θα κλείσουμε τη χρονιά έχοντας μειώσει το έλλειμμα κατά τουλάχιστον 5,5 μονάδες».

Σύμφωνα με πληροφορίες , η Εurostat θα θέσει το περσινό έλλειμμα στην περιοχή του 15,5%. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και με την κατά γράμμα εκτέλεση του προϋπολογισμού φέτος, το έλλειμμα πιθανότατα θα είναι διψήφιο, κληροδοτώντας στο οικονομικό επιτελείο ένα πρόσθετο βάρος ύψους περίπου 4,6 δισ. ευρώ.

Με μπαράζ δηλώσεων του στα πιο γνωστά ειδησεογραφικά πρακτορεία ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να καθησυχάσει τις αγορές που ανησυχούν ότι η εκτόξευση του χρέους ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του μνημονίου δεν είναι διαχειρίσιμη, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές μέσα στο 2011.

Τα spread όμως παραπέμπουν σε χρεοκοπημένη χώρα. Τα 10ετή ομόλογα παραμένουν πάνω από τις 900 μονάδες, τα 5ετή στις 1.092 και τα 2ετή πλησιάζουν τις 1.000. Στη λίστα με τις υποψήφιες για στάση πληρωμών χώρες η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στην 1η θέση.

Ο προβληματισμός των αγορών καθρεφτίστηκε και στο επιτόκιο των 6μηνων εντόκων γραμματίων που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο, το οποίο επέστρεψε στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου.

Χωρίς δυνατά δημοσιονομικά όπλα

Με δεδομένο το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών και βλέποντας ότι δεν μπορεί να επιβάλει νέα μέτρα περικοπής μισθών και συντάξεων, η κυβέρνηση φαίνεται εγκλωβισμένη, αφού καλείται να καλύψει μία επιπλέον μαύρη τρύπα χωρίς δυνατά δημοσιονομικά όπλα.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο CNN. «Πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Δε γίνεται να συνεχιστεί η αύξηση των φόρων διότι κάποια στιγμή θα γυρίσουν μπούμεραγκ στην οικονομία. Υπάρχει δυνατότητα για επιπλέον περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, τις οποίες έχουμε συζητήσει με τους δανειστές μας. Το τί θα γίνει ακριβώς θα το δούμε μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα».

Ήδη η κυβέρνηση προωθεί τη δραστική περικοπή των επιδομάτων στο δημόσιο, που θα φέρουν νέα μείωση τελικών αποδοχών κατά 10%, «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων και επιβολή των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών.

Οι πραγματικές περικοπές όμως αναμένεται να έρθουν από την Υγεία, την Παιδεία και την Άμυνα, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (που από τα 8,7 δισ. δεν αποκλείεται να πέσει στα 6,5), ενώ τελευταίο όπλο είναι η κατάργηση ΔΕΚΟ, πιθανότατα με απόλυση και όχι μετάταξη των υπαλλήλων τους.

Παράλληλα η κυβέρνηση προωθεί για το 2011 τα εξής προαναγγελθέντα έσοδα:

- Από ΦΠΑ: 2 δισ. €
- Ειδικοί φόροι κατανάλωσης: 600 εκατ. €
- Φορολόγηση με τεκμήρια: 700 εκατ. €
- Νέες Αντικειμενικές: 270 εκατ. €
- Φόροι σε ακίνητα: 1,1 δισ. €

Έλλειψη ανταγωνιστικότητας

Την ίδια στιγμή η κινητικότητα της οικονομίας μας όλο και μειώνεται. Οι εισαγωγές μας σημείωσαν ραγδαία πτώση κατά 30,1%, γεγονός που καταδεικνύει έντονη συγκράτηση κατανάλωσης, ενώ οι εξαγωγές έπεσαν και αυτές κατά 9,6%, μείωση που αποδίδεται στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 5,2%, από 5,6% που ήταν το Σεπτέμβριο. Πάντως συγκρίνοντας με τον περυσινό Οκτώβριο η αύξηση είναι 5,2% από 1,2% που ήταν το 2009.

Τέλος υπήρξε κάμψη κατά 7,1% και της βιομηχανικής παραγωγής.



skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...