sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Γ. Κασιμάτης: Kάθε μήνα κλείνουν 4.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις


«Στη χώρα μας που από τον Ιούνιο και μετά κλείνουν κάθε μήνα 4.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και λόγω της κρίσης συνολικά η επιχειρηματικότητα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στην αναπτυξιακή της προσπάθεια», δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσςη Επιμελητηρίων ΚΕΕΕ Γιώργος Κασιμάτης, σε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα έρευνας για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων.
Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Γιώργος Κασιμάτης.
Όπως επεσήμανε, «η έμφαση στις υποδομές θα δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων καθώς δεν είμαστε τόσο ανταγωνιστικοί σε άλλα επίπεδα όπως είναι το φορολογικό που απαιτεί ένα σταθερό πλαίσιο 30ετίας, το χρηματοδοτικό αλλά και στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων. Πρέπει να σταματήσουμε την κατηφόρα στην οποία βρισκόμαστε».
Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει εδώ και πολύ καιρό μια
αξιόπιστη έρευνα προκειμένου να προχωρήσει σε χρηματοδότηση για έργα βιομηχανικών υποδομών.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, μπορεί να αναπτυχθεί πρόγραμμα ανάπτυξης 67 επιχειρηματικών πάρκων συνολικής επιφάνειας 60.000 στρεμμάτων που θα καλύψουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ανάγκες της χώρας μέχρι το 2025 και ύψος συνολικής επένδυσης 1. δισ ευρώ, εκ των οποίων το 35% θα είναι δημόσια δαπάνη.
Σήμερα το 87% των επιχειρήσεων στεγάζονται εκτός σχεδίου ή μέσα στις πόλεις. Ατυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις που δημιουργούν προβλήματα και στο οικιστικό κομμάτι αλλά και στο περιβαλλοντικό χαρακτηρίζονται από την ΚΕΕΕ οι βιομηχανικές περιοχές στα Οινόφυτα, τον Ασπρόπυργο, το Θριάσιο, η Λέσβος κλ.π., ενώ μόνο το 31% των επιχειρήσεων λειτουργούν σε οργανωμένες εγκαταστάσεις.
Όπως εξήγησε ο κ. Κασιμάτης, το 51% των 67 αυτών επιχειρηματικών πάρκων είναι άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις που λειτουργούν σήμερα και στόχος είναι η νομιμοποίηση των επιχειρήσεων, περιβαλλοντική και αδειοδοτική, με στόχο την πράσινη ανάπτυξη.
Πρόσθεσε πως είναι αρκετές οι επιχειρήσεις που σήμερα-παρά τα προβλήματα - δηλώνουν στην ΚΕΕΕ ότι πρόθυμα θα προχωρούσαν σε μετεγκατάσταση προκειμένου να σταματήσουν να είναι «παράνομες».
Συμπλήρωσε δε ότι καλό θα ήταν σε αυτό το πλαίσιο να υπάρξουν κίνητρα για τη μετεγκατάσταση ενώ ανακοίνωσε ότι για την προώθηση του «ειδικού προγράμματος για την προώθηση των οργανωμένων υποδοχέων της βιομηχανίας» τα επιμελητήρια μπορούν να αναλάβουν το κόστος των μελετών ωρίμανσης ύψους 1,5 εκατ ευρώ.
Ερωτηθείς σχετικά επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τις ΒΕΠΕ δεν ικανοποιεί την ΚΕΕΕ που θέλει πρωτίστως να αναλάβει μόνο ένα υπουργείο όλες τις διαδικασίες αδειοδοτησης των νέων πάρκων και όχι 2-3, όπως προβλέπεται σήμερα που να λειτουργεί σαν ένα one stop shop αδειοδότησης και να έχει λόγο η επιχειρηματική κοινότητα και στα θέματα οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων, ενώ σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση ξένων επενδυτών να έχει τον κυρίαρχο λόγο έγκρισης η ΚΕΕΕ που θα κάνει την απαραίτητη έρευνα για την αξιοπιστία της επένδυσης με βάση τις πληροφορίες από τα αντίστοιχα επιμελητήρια του εξωτερικού.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, υπάρχει δυνατότητα, υπό την προϋπόθεση της οργανωμένης κυβερνητικής παρέμβασης, για την άμεση ανάπτυξη 44 νέων Επιχειρηματικών Πάρκων επιφανείας 45.000 στρ. σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος συνολικού προϋπολογισμού 650 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 420 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από ιδιώτες επενδυτές μέχρι το 2017.
Ως πρότυπο βιομηχανικό πάρκο η ΚΕΕΕ αναφέρει το πάρκο στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης όπου 148 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν αναπτύξει τις δραστηριότητές τους σε 250 στρέμματα με μια επένδυση της τάξης των 6,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 έβαλε το κράτος. Κάθε μεριδιούχος έδωσε 13.500 ευρώ για τη γη, ενώ η αξία σήμερα αυτού του τεμαχίου γης φτάνει στα 80.000 με 100.000 ευρώ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...