sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Τι γίνεται όταν μία χώρα χάνει το «πιστοποιητικό γεννήσεώς της»;


Το νομικό έγγραφο που κατοχυρώνει την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν ότι... έχασαν τα νησιά Φίτζι. Θέτει η εξέλιξη αυτή σε κίνδυνο την ύπαρξη της χώρας;
Στην 40η επέτειο της ανεξαρτησίας τους, τα νησιά Φίτζι ανακοίνωσαν ότι έχασαν το διάταγμα του 1970
που κατοχυρώνει τη νόμιμη ανεξαρτησία τους. Αφότου έψαξαν στα κυβερνητικά αρχεία επί 5 χρόνια, τελικά οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναγκάστηκαν να ζητήσουν από τον πρώην αποικιοκράτη τους, τη Βρετανία, ένα φωτοαντίγραφο του διατάγματος.
Σύμφωνα με την Κάθριν Ρέντουελ, καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου του University College London, «αν ένα κράτος είναι αναγνωρισμένο και πλήρες μέλος της διεθνούς κοινότητας, η απώλεια ενός επίσημου εγγράφου δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την ανεξαρτησία της».
Με το Διάταγμα Ανεξαρτησίας των Φίτζι του βρετανικού Κοινοβουλίου του 1970, το σύμπλεγμα των περισσότερων από 800 νησιών αποκτά την ανεξαρτησία του. «Από τις 10 Οκτωβρίου 1970 κι έπειτα, η μεγαλειότης της Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν φέρει καμία ευθύνη για την κυβέρνηση των Φίτζι», ανέφερε το διάταγμα.
Τα διατάγματα ανεξαρτησίας αποτελούν στην πράξη συμβολικά έγγραφα. Όπως το να χάσεις το πιστοποιητικό γεννήσεώς σου δεν σημαίνει ότι παύεις να υπάρχεις, η νομιμότητα ενός κράτους δεν στηρίζεται σε ένα κομμάτι χαρτί, σημειώνει η καθηγήτρια Ρόγκα Μουσκάτ, του πανεπιστημίου Brunel του Λονδίνου.


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...