sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Ταφόπλακα για τους καζανάρηδες



Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραδοσιακοί καζανάρηδες του Νομού Ηρακλείου, οι οποίοι βλέπουν το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Αγροτικής Ανάπτυξης να προωθούν μέτρα όχι για την προστασία τους αλλά για τον αφανισμό τους.
Με προσχέδιο νόμου που αναμένεται να ισχύσει στο άμεσο μέλλον, ένα από τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Κρήτης κινδυνεύει να αποτελέσει παρελθόν.
«Με το συγκεκριμένο μέτρο που θέλει να θέσει σε
ισχύ η Πολιτεία βάζει ταφόπλακα στο επάγγελμά μας. Είναι ένας νόμος που οδηγεί στην παραγωγή της τσικουδιάς στις μεγάλες ποτοποιίες και τους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς στο αδιέξοδο» αναφέρει ένας εκ των καζανάρηδων και αγροτοσυνδικαλιστής κ. Ναπολέων Λουκαδάκης.

Οι ρακοπαραγωγοί βέβαια δεν προτίθενται να κάτσουν με σταυρωμένα χέρια, αλλά ήδη προγραμματίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Σήμερα εξάλλου έχει προγραμματιστεί συνάντηση στις Δαφνές στις 4.30 μ.μ., που είναι ίσως το χωριό με τον μεγαλύτερο αριθμό νόμιμων καζανιών στην Ελλάδα. Μια συνάντηση κρίσιμη, στην οποία αναμένεται να παρθούν αποφάσεις, οι οποίες θα μεταφερθούν έπειτα στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα ακολουθήσει την ερχόμενη Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΕΑΣΗ.
«Είμαστε εξοργισμένοι με την απόφαση που ακούμε ότι θα παρθεί οριστικά, καταδικάζοντάς μας σε αφανισμό. Ο κόσμος ανησυχεί και όλοι είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε στα άκρα, για να βρούμε το δίκιο μας» τονίζει ο κ. Λουκαδάκης
Σύμφωνα με την απόφαση που προωθείται, οι παραδοσιακοί καζανάρηδες θα μπορούν να παράγουν ρακή μόνο για ιδιωτική χρήση. Θα μπορούν δηλαδή να το κάνουν για να εξυπηρετούν τους αμπελουργούς. Όμως, αν θέλουν να πουλήσουν τη ρακή θα πρέπει να απευθύνονται σε κάποιο ποτοποιό. Αντί δηλαδή να τους ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημά τους για να τους δοθεί έγκριση για τυποποίηση της τσικουδιάς, τους αφαιρούν κάθε δικαίωμα.
Διαμαρτυρία
Στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους ζητούν τη συμπαράσταση όλων των βουλευτών και των τοπικών Αρχών.
«Σας κάνουμε γνωστό ότι από πληροφορίες που έχει ο σύλλογός μας από το υπουργείο Οικονομικών ήρθαν και επιβεβαίωσαν και γραπτά αποσπάσματα του προσχεδίου που έχει καταρτισθεί, έτοιμο να πάρει το δρόμο της ψήφισης και να γίνει νόμος του κράτους.
Σας θέτουμε αυτά υπόψη εγκαίρως και ζητούμε να ανατρέψετε αυτές τις ανεπίτρεπτες επιθυμίες που ικανοποιούν και τις πιο εκδικητικές και καταστρεπτικές φιλοδοξίες κάποιων. Εναντίον των εντελώς οικονομικά καταστραμμένων αμπελουργών, ύστατη έκκληση κάνουμε στους εκπροσώπους μας να μην αποθέσουν την ταφόπλακα πάνω από τον ετοιμοθάνατο αμπελουργό. Με μεγάλη πίκρα διαπιστώνουμε το πνεύμα που έχει καταρτιστεί.
Αυτό το νομοσχέδιο που ζητά ωμά και χωρίς δυσκολία την παράδοση του ιδρώτα και κάθε ελπίδας, χωρίς να διασφαλίζει τίποτα μα τίποτα για τον αμπελουργό, αποκλείοντάς τον από κάθε δικαίωμα. Το μόνο που ενδιαφέρει και το κάνει συγκεκριμένο είναι να παράγει και πριν προλάβει να πάρει ανάσα να παραδίνει το μόχθο του σε αυτούς που δεν ίδρωσαν, δεν κόπιασαν. Αυτό κύριοι είναι έγκλημα… Άλλο ένα έγκλημα εναντίον φτωχών και κουρασμένων ανθρώπων χωρίς να δεσμεύει αυτόν που αγοράζει πώς, πότε και πόσο θα πληρώνεται αυτός ο μόχθος» καταλήγει η επιστολή των ρακοπαραγωγών.


tolmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...