sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Ιρλανδικό ντόμινο ταράζει την ευρωζώνη

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από το Δουβλίνο εν όψει της προσφυγής του δευτέρου από τα «ΡΙGS» στον μηχανισμό στήριξης


Μια αποστροφή της ομιλίας του κεντρικού τραπεζίτη της Ιρλανδίας Πάτρικ Χόνοχαν στο Διεθνές ΣυνέδριοΧρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκε στην ιρλανδική πρωτεύουσα στις αρχές της εβδομάδας θα αρκούσε για να πειστεί και ο πιο αισιόδοξος ότι η βορειοευρωπαϊκή χώρα βαδίζει στα χνάρια της Ελλάδας. Αφού παρείχε στήριξη στον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, προσέθεσε με νόημα ότι «υπάρχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» σε περίπτωση που οι αγορές έχουν διαφορετική άποψη για την ικανότητα του Δουβλίνου να καλύψει μόνο, χωρίς εξωτερική «βοήθεια», το δυσθεώρητο έλλειμμα που φτάνει το 32% του ΑΕΠ.

Τα επιτόκια των ιρλανδικών ομολόγων ακολούθησαν μια σταθερά ανοδική πορεία από τον περασμένο Σεπτέμβριο καταρρίπτοντας καθημερινά το ρεκόρ της προηγουμένης. Ο βασικότερος λόγος είναι ότι ελάχιστοι συνεχίζουν να πιστεύουν πως οι συνολικές ζημιές των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, οι οποίες ανέρχονται στα 85 δισ. ευρώ (σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας), θα μπορέσουν να καλυφθούν από την κυβέρνηση. Ως σήμερα έχουν δαπανηθεί για τη διάσωση του καταρρέοντος τραπεζικού συστήματος 34 δισ. ευρώ και ακόμη 12 δισ. ευρώ προγραμματίζεται να δοθούν το προσεχές διάστημα. Οι ανησυχίες των δανειστών της χώρας βασίζονται τόσο στην πολιτική αστάθεια που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα όσο και (κυρίως σε αυτό) στην αναξιοπιστία των κυβερνητικών υπολογισμών. Διότι επί δύο χρόνια η κυβέρνηση του Μπράιαν Κόουεν δεν είχε ή έμοιαζε να μην έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Τον Οκτώβριο του 2008 ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν παρουσίαζε με (συγκρατημένο) ενθουσιασμό το «λιγότερο δαπανηρό πρόγραμμα διάσωσης των τραπεζών σε όλον τον κόσμο». Πέρασαν μόλις δύο μήνες για να συνειδητοποιήσει ότι οι εγγυήσεις του Δημοσίου για τον δανεισμό των τραπεζών αντιστοιχούσαν σε μισή ασπιρίνη για βαριάς μορφής ίωση. Δεν επρόκειτο για ζήτημα ρευστότητας αλλά για μια βαθιά τραπεζική κρίση. Επειτα από αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις το πακέτο του 1,5 δισ. ευρώ έφτασε τους επόμενους 15 μήνες τα 22,9 δισ. Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο ο ίδιος υπουργός αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι «η πληροφόρηση που είχε η κυβέρνηση από τις τράπεζες δεν αντανακλούσε την πραγματικότητα» επιχειρώντας να ανασκευάσει την παλαιότερη δήλωσή του περί της «πιο φθηνής διάσωσης». Μόνο που τώρα το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί. Και δεν αφορά απλώς την τύχη της Αnglo Ιrish, της Αllied Ιrish και της Βank of Ιreland. Μαζί με τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας κινδυνεύει τώρα το σύνολο της οικονομίας καθώς η διάσωση των τραπεζών θα αφήσει τουλάχιστον 10.000 κατά κεφαλήν χρέος σε κάθε κάτοικο της χώρας. Και όταν θα έχει (με οποιονδήποτε τρόπο) αντιμετωπιστεί το γιγαντιαίο τραπεζικό πρόβλημα, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα αναλόγων διαστάσεων δημοσιονομικό χρέος.

Γι΄ αυτό όλο και περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πλέον πολύ πιθανό ότι τόσο η Ιρλανδία όσο και η Πορτογαλία θα αναγκαστούν να προσφύγουν για χρηματοδότηση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) προκειμένου να αποφύγουν την υπερβολική έκθεσή τους σε υψηλότοκο δανεισμό. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ιρλανδία και η Πορτογαλία να χρειαστούν τελικά βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο» δήλωσε στο διεθνές πρακτορείο Βloomberg ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Goldman Sachs κ. Ερικ Νίλσεν. Αλλά και ο Ντάνιελ Γκρος από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών στις Βρυξέλλες δεν είναι περισσότερο αισιόδοξος. «Νομίζω ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν και με την πάροδο του χρόνου η ΕΚΤ θα κληθεί να αναχρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος του χρέους του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος» προειδοποιεί.

Ο «ιρλανδός ασθενής» στο... κρεβάτι τού G20
Μ ε το μυαλό στην... Ιρλανδία και τα ιπτάμενα spreads των ομολόγων της και λιγότερο στα παγκόσμια προβλήματα που (υποτίθεται ότι) τους απασχολούσαν ολοκλήρωσαν οι ευρωπαίοι ηγέτες την παρουσία τους στην ταραγμένη σύνοδο κορυφής του G20 στη Σεούλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο... καθυστερημένος (έφθασε στη Σεούλ το πρωί της Παρασκευής) γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συζητούσαν συνεχώς τις ιρλανδικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια της δεύτερης και τελευταίας ημέρας της συνόδου, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών των τριών χωρών πραγματοποίησαν χωριστή σύσκεψη για τη διαχείριση της ιρλανδικής κρίσης.

Μετά την εκτίναξη των spreads των 10ετών ομολόγων ιρλανδικού Δημοσίου, η οποία επέφερε πλήγμα στο χρέος της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, αλλά και στο ίδιο το ευρώ, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας εξέδωσαν δήλωση από τη Σεούλ. «Ανεξάρτητα από τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρωζώνη σχετικά με τη μελλοντική θέσπιση μόνιμου μηχανισμού επίλυσης κρίσεων και την ενδεχόμενη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στον μηχανισμό, είναι σαφές ότι δεν ισχύει για υφιστάμενα χρέη και οποιοδήποτε πρόγραμμα υπό τα τρέχοντα μέσα» αναφέρει χαρακτηριστικά η δήλωση.

Επιπροσθέτως, εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ δήλωσε ότι «η Ιρλανδία δεν έχει υποβάλει αίτημα για το ταμείο διάσωσης και δεν βλέπουμε λόγο να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση». Μετά τις δηλώσεις αυτές οι αγορές χαλάρωσαν την πίεση και τα spreads των ομολόγων των λεγομένων περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, άρχισαν να μειώνονται.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...