sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Η μεγάλη «πληγή» των αιωνίων φοιτητών

Άλυτος γρίφος εξακολουθεί να παραμένει ο αριθμός των φοιτητών που σπουδάζουν στα Ελληνικά πανεπιστήμια. Αιώνιοι φοιτητές για χρόνια φυτοζωούν εις βάρος των ιδρυμάτων, με τις εκάστοτε κυβερνήσεις του υπουργείου Παιδείας να μην έχουν την βούληση να δώσουν ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση.

Προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο, με επείγον έγγραφο του ο υφυπουργός Παιδείας ζητά από τα πανεπιστήμια τον αριθμό των πτυχιούχων ανά τμήμα και τον μέσο χρόνο απόκτησης των πτυχίων τους.

Το μέγεθος του προβλήματος συμπεραίνεται από τα στοιχεία της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Οι ενεργοί φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια υπολογίζονται σε 171.882, ενώ όσοι έχουν ολοκληρώσει το βασικό κύκλο σπουδών είναι περισσότεροι και φτάνουν τους 195.000.

Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο κατά μέσο όρο δίνονται περίπου 18.000 πτυχία δηλαδή ποσοστό 9,8% επί του συνόλου των εισαχθέντων που κατατάσσει στη χώρα μας στη τελευταία θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Στόχος του υπουργείο Παιδείας, με το νέο νόμο πλαίσιο που προωθεί, είναι ο αριθμός των φοιτητών που παίρνει ετησίως πτυχίο να αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια χρηματοδότησης και αξιολόγησης των πανεπιστημίων.
Όπως ακριβώς συμβαίνει και στις μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Πρωταθλητές σε αιώνιους φοιτητές θεωρούνται οι Νομικές σχολές, τα Οικονομικά τμήματα αλλά και τα Φυσικομαθηματικά. Υπολογίζεται πως στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι εγγεγραμμένοι 13.930 φοιτητές. Τα μαθήματα, όμως, παρακολουθούν 3.812.

Με δεδομένο ότι ο αριθμός των καθηγητών στα πανεπιστήμια φτάνει τους 11.800, αν υπολογιστούν μόνοι οι ενεργοί φοιτητές, τότε η αναλογία διδασκόντων προς διδασκόμενους στη χώρα μας είναι 1 καθηγητής για 15 φοιτητές όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 1 προς 17,8.

Σύμφωνα με έμπειρους καθηγητές το ξεκαθάρισμα των μητρώων των πανεπιστημίων αναμένεται να αλλάξει την εικόνα, αλλά και τη βαθμολογία μας στις διεθνείς λίστες του εξωτερικού, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν πια τα ελληνικά ιδρύματα.

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...