sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Η Ευρώπη μας ζητάει πίσω τα λεφτά της!

Την ανάκτηση 347,47 εκατ. Ευρώ από την Ελλάδα αποφάσισε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παρατυπίες που διαπιστώθηκαν στις αγροτικές δαπάνες. Με βάση τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής θα ανακτηθούν συνολικά 578,5 εκατ. από 19 κράτη μέλη.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης των λογαριασμών του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείο Εγγυήσεων, στην οποία προχωρεί η Επιτροπή σε τακτά χρονικά διαστήματα. Προβλέπεται ότι τα ποσά αυτά θα επιστραφούναπό τα κράτη μέλη στον προϋπολογισμό της ΕΕ λόγω μη συμμόρφωσης με τους κοινοτικούς κανόνες ή λόγω πλημμελών διαδικασιών ελέγχου των γεωργικών δαπανών. Υπενθυμίζεται ότι τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την εκταμίευση και τον έλεγχο των δαπανών στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) και η Επιτροπή οφείλει να διασφαλίζει την ορθή χρησιμοποίηση των κονδυλίων από τα κράτη μέλη.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής για όλα τα κράτη μέλη ο αρμόδιος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη επίτροπος Ντάτσιαν Σιόλος δήλωσε: «Εργαζόμαστε σκληρά για να επιτύχουμε τον καλύτερο δυνατό έλεγχο επί των γεωργικών δαπανών, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα των φορολογουμένων δαπανώνται συνετά».

Αναλυτικότερα για την Ελλάδα θα ανακτηθούν 54,702 εκατ. ευρώ στον τομέα των οπωροκηπευτικών . Πρόκειται για διορθώσεις όσον αφορά τις σταφίδες λόγω μειώσεων στην ελάχιστη απόδοση, ειδίκευσης των αμπελοτεμαχίων, αναποτελεσματικότητας του αμπελοοινικού μητρώου και αδυναμιών σχετικά με τη διαχείριση του καθεστώτος και τον έλεγχο για τα οικονομικά έτη 2003-2007.

Θα ανακτηθούν ακόμη 19,761 εκατ. ευρώ στον καπνό. Πρόκειται για παραδόσεις καπνού μετά τις προθεσμίες που προβλέπονται από τις κανονιστικές ρυθμίσεις, εσφαλμένη έγκριση των πρώτων μεταποιητών και μεταβίβαση συμβάσεων καλλιέργειας μεταξύ πρώτων μεταποιητών για το οικονομικό έτος 2006.

Επίσης θα ανακτηθούν 3,97 εκατ. ευρώ για ελλιπείς ελέγχους όσον αφορά τα ειδικά μέτρα για τα μικρά νησιά του Αιγαίου για τα οικονομικά έτη 1999-2001 (συνέχιση προηγούμενης διαδικασίας εκκαθάρισης ως προς τη συμμόρφωση που ακυρώθηκε από το Δικαστήριο με χαμηλότερη κατ΄αποκοπή διόρθωση).

Θα ανακτηθούν παράλληλα 50,166 εκατ. ευρώ για πριμοδοτήσεις ζώων και ειδικότερα για τη μη μείωση ενισχύσεων λόγω μη εκπλήρωσης των κτηνοτροφικών απαιτήσεων όσον αφορά την τήρηση μητρώων προβατοειδών, ελλείψεις στους επιτόπιους και διοικητικούς ελέγχους, απουσία συγκεκριμένων κριτηρίων κινδύνου για τους ελέγχους σχετικά με τις συμπληρωματικές πριμοδοτήσεις στις μειονεκτικές περιοχές για τα οικονομικά έτη 2004 έως 2006.

Θα ανακτηθούν 210, 913 εκατ. ευρώ για στρεμματικές ενισχύσεις και ειδικότερα για ανεπάρκειες του ΣΑΑ-ΣΓΠ και ελλείψεις στους επιτόπιους ελέγχους για το έτος 2006 όσον αφορά τις δαπάνες στρεμματικών ενισχύσεων, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης βάσει της έκτασης.

Θα ανακτηθούν 4,168 εκατ. ευρώ για ανεπαρκή τεκμηρίωση και ελλείψεις στους ελέγχους που διενεργήθηκαν, ελλιπείς οδηγίες ελέγχου, μη επιβολή κυρώσεων λόγω μη συμμόρφωσης και μη διενέργεια ανάλυσης κινδύνου για το έτος 2005.

Στο δημοσιονομικός έλεγχο θα ανακτηθούν 3,778 εκατ. ευρώ για εκπρόθεσμες πληρωμές, υπέρβαση των δημοσιονομικών ανωτάτων ορίων, κονδύλια αγροτικής ανάπτυξης και μη επιλέξιμες δαπάνες για το οικονομικό έτος 2007.

Στο δημοσιονομικό έλεγχο επιβάλλεται επίσης διόρθωση 0,012 εκατ. ευρώ για την υπέρβαση των δημοσιονομικών ανωτάτων ορίων το 2008.



i-reportergr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...