sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Νέα φορο - καταιγίδα λόγω υστέρησης εσόδων

Νέα φορο - καταιγίδα λόγω υστέρησης εσόδων

Νέα φορο-καταιγίδα φαίνεται πως θα φέρει η εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου αλλά και η σημαντική υστέρηση εσόδων που συνεχίζει να καταγράφει ο προϋπολογισμός. Την ώρα που αναμένουμε τον έλεγχο της τρόικας, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως τα έσοδα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2010 αυξήθηκαν κατά 3,6% έναντι στόχου 8,7%.

Παρά τους φόρους που έχουν «γονατίσει» τους πολίτες, στα ταμεία του κράτους μπήκαν περίπου 4,4 δισ. ευρώ, ενώ έως το τέλος του χρόνου αναμένονται ακόμα 11,8 δισ. που θα προκύψουν από τις υποχρεώσεις που θα πληρώσουμε από τα μέσα Νοέμβρη και έπειτα, όπως τα τέλη κυκλοφορίας, το ΕΤΑΚ και ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Σημαντικά ποσά περιμένει η κυβέρνηση και από την περαίωση, που εκτιμάται ότι θα αποφέρει 700 εκατομμύρια φέτος και συνολικά 1,3 δισ..

Ωστόσο, τα περιθώρια στενεύουν και η εκλογολογία που ξεκίνησε ο πρωθυπουργός έχει αρνητικές συνέπειες στις αγορές. Μάλιστα, ο κορυφαίος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί τόνισε ότι «η πτώχευση της Ελλάδας είναι θέμα χρόνου».

Οι τελικές αποφάσεις για τα πρόσθετα μέτρα αναμένονται μετά και τον β’ γύρο των εκλογών στην αυτοδιοίκηση, καθώς τότε θα έρθει εκ νέου στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας αλλά και η Eurostat να ανακοινώσει το αναθεωρημένο έλλειμμα που θα είναι μεγαλύτερο του 15,5%. Στόχος του νέου ελέγχου είναι η καταβολή της τρίτης δόσης, ύψους 9 δισ., από τον μηχανισμό στήριξης.

Η κυβέρνηση ξορκίζει προς το παρόν τα πρόσθετα μέτρα και φαίνεται πως ζητά από την τρόικα να κλείσει για... λίγο τα μάτια, μέχρι το τέλος του 2010.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι η επίσκεψη της τρόικας θα γίνει, όχι μόνο μετά τις εκλογές, αλλά και λίγες μέρες πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ώστε να αποφευχθεί κάθε αναφορά σε νέα μέτρα που θα επιβαρύνει το κλίμα σε βάρος των κυβερνητικών υποψηφίων.

Τα νέα μέτρα φαντάζουν αναπόφευκτα καθώς τον προσεχή Φεβρουάριο έρχεται η τέταρτη δόση του δανείου που θα είναι υψηλότερη όλων, 15 δισ. ευρώ και η εκταμίευσή της θα κριθεί από το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2010 και τα πρώτα δείγματα του προϋπολογισμού του 2011.

Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα φέρει ξανά στο τραπέζι τα γνωστά μέτρα, δηλαδή τεκμήρια φορολόγησης, αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και ένταξη νέων περιοχών στο σύστημά τους, έκτακτη εισφορά σε όσες κερδοφόρες επιχειρήσεις έχουν απομείνει, καθώς και αναπροσαρμογές στον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά.


madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...