sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Ατομικές συμβάσεις εργασίας και ολιγοήμερη απασχόληση

Ατομικές συμβάσεις εργασίας και ολιγοήμερη απασχόληση
Ατομικές συμβάσεις εργασίας και λιγότερες από πέντε μέρες απασχόληση είναι τα χαρακτηριστικά που σιγά- σιγά αποκτά το εργασιακό καθεστώς.
Οι επιταγές της τρόικας φέρνουν επιπλέον ανατροπές στην ελληνική αγορά εργασίας, που παρουσιάζει τον υψηλότερο βαθμό παράνομης ευελιξίας στην Ε.Ε., σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα». Η νέα ρύθμιση που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις είναι το να υπογράφονται επειχηριασιακές και όχι κλαδικές συμβάσεις.
Εκτός αυτού, στοιχεία που έρχονται στο φως δείχνουν ότι το 53,48% των συμβάσεων που υπεγράφησαν το οκτάμηνο του 2010 ήταν με ευέλικτες μορφές.
Το 50% των νέων προσλήψεων γίνεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης (δηλαδή μειωμένο ωράριο), ενώ οι αμοιβές για δύο στους τρεις εργαζομένους είναι κάτω των 900 ευρώ.
Επίσης, το 33% των εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι και συνολικά οι «ευέλικτοι» εργαζόμενοι ξεπερνούν το 1.000.000!!!
Πρώτοι στην… αδήλωτη εργασία είναι οι ντιλιβεράδες. Το ποσοστό ανασφάλιστων στον τομέα αγγίζει το 60% και ακολουθούν οι εργαζόμενοι στην νυχτερινή διασκέδαση (55%) και οι (50%). εργαζόμενοι στα καφέ- μπαρ
Πάντως οι ανατροπές στις συµβάσεις καθώς και στη διαιτησία (το σχετικό Π.Δ. δόθηκε στους κοινωνικούς φορείς για παρατηρήσεις) είναι ο δεύτερος γύρος ανατροπών στα εργασιακά. Προηγήθηκαν οι παρακάτω τέσσερις νοµοθετικές παρεµβάσεις κατ’ εντολήν της τρόικας και σύµφωνα µε το Μνηµόνιο:
1 Το πάγωµα των µισθών για όλο το 2010, όπως επιτάσσει το Μνηµόνιο µε νοµοθετική ρύθµιση του υπουργείου Εργασίας µαζί µε την κατάργηση των αποφάσεων της διαιτησίας (ΟΜΜΕΔ) για φετινές αυξήσεις αποδοχών στον ιδιωτικό τοµέα. 2 Οι µειωµένες κατά 50% αποζηµιώσεις σε περίπτωση που ο εργαζόµενος ειδοποιηθεί έως και έξι µήνες νωρίτερα. Με βάση τον νέο νόµο Λοβέρδου, η προειδοποίηση από τον εργοδότη δεν µπορεί να υπερβαίνει τους έξι µήνες και αυτό για εργαζοµένους που έχουν συµπληρώσει από 21 χρόνια και πάνω στον ίδιο εργοδότη. Π.χ. µε έγγραφη επιστολή έξι µήνες πριν από την απόλυση (και όχι 24 µήνες όπως προβλεπόταν µέχρι σήµερα) ο εργοδότης στερεί από τον εργαζόµενο 12 ολόκληρους µεικτούς µισθούς, δηλαδή 42.000 ευρώ. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα καταβολής των αποζηµιώσεων απόλυσης σε διµηνιαίες δόσεις. Με την κοινοποίηση της απόλυσης, ο εργοδότης οφείλει να πληρώσει µόνο δύο µισθούς αποζηµίωσης, ενώ µέχρι τώρα όφειλε να καταβάλει ολόκληρο το ποσό.
Για την υπόλοιπη αποζηµίωση, ο εργαζόµενος υποχρεούται διά νόµου σε ευκολίες πληρωµής, καθώς θα εισπράττει τα οφειλόµενα σε διµηνιαίες δόσεις, καθεµιά από τις οποίες δεν µπορεί να υπερβεί τους δύο µισθούς.
3 Τα νέα όρια στις οµαδικές απολύσεις. Το επιτρεπόµενο όριο για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζοµένους ανεβαίνει στο 5%, αρκεί αυτό το ποσοστό να µην αντιστοιχεί σε περισσότερους από τριάντα εργαζοµένους ανά µήνα.
4 Οι εργοδότες προσλαµβάνουν νεοεισερχόµενους στην αγορά εργασίας ηλικίας κάτω των 25 ετών και τους αµείβουν µε το ογδόντα τέσσερα τοις εκατό (84%) του κατώτατου βασικού µισθού ή ηµεροµισθίου, όπως αυτό ορίζεται κάθε φορά από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας (σήµερα είναι 740 ευρώ).
deltawebtv.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...