sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Αυθαίρετα: "Αν το δηλώσεις, θα το σώσεις";


Αυθαίρετα: "Αν το δηλώσεις, θα το σώσεις";


Με βλέμμα στραμμένο περισσότερο προς τα άδεια ταμεία του Κράτους παρά προς την περιβαλλοντική και νομική λύση του κοινωνικοοικονομικού  προβλήματος των αυθαιρέτων, το Υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στο μοντέλο Τρίτση για τα αυθαίρετα σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής.

Υπό το βάρος της δημοσιονομικής κρίσης και της ανάγκης να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία με ρευστό, έχει ήδη δοθεί εντολή στα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος να βρουν την κατάλληλη φόρμουλα έμμεσης νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, με μια ρύθμιση - «πακέτο» η οποία δεν θα προσκρούει στο Σύνταγμα και φυσικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο έχει ήδη αποφανθεί ότι είναι αντισυνταγματική οποιαδήποτε προσπάθεια νομιμοποίησης αυθαιρέτων μετά το 1983 ζητώντας παράλληλα και την κατεδάφιση τους.

Η κυβέρνηση, επομένως, εξετάζει να εφαρμόσει τη συνταγή της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων και στα αυθαίρετα. Δηλώνοντας ότι η ανοχή με τα αυθαίρετα έχε λήξει και δε θα υπάρξει άλλη ρύθμιση στο μέλλον, η κυβέρνηση στοχεύει στο να συνδέσει τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα με το «Πράσινο Ταμείο» προκειμένου να περάσει η ρύθμιση ευκολότερα από το ΣτΕ.

Κάτι δηλαδή με το «αν το δηλώσεις, θα το σώσεις» του αείμνηστου Τρίτση. Στόχος; Η συγκέντρωση τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ το 2011 από τα εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα σε όλη την Ελλάδα ενώ τα συνολικά έσοδα στην τριετία μπορούν να φτάσουν τα 1,5 δισ. ευρ

Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και μια άλλη παράμετρο στο ζήτημα: εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη των ιδιοκτητών στη ρύθμιση και το ποσό του προστίμου που θα πληρώσουν. Οι… έχοντες, δηλαδή, με βάση τα εισοδήματα που δηλώνουν στην Εφορία, θα πληρώνουν μεγαλύτερο πρόστιμο διατήρησης κάθε χρόνο.


Η κ. Μπιρμπίλη, πάντως, δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος. Και ως γνωστόν, η Υπουργός Περιβάλλοντος είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής ότι δε θα υπάρξει κανενός είδους «περαίωση» για τα αυθαίρετα. Θα είναι ενδιαφέρουσα η αντίδραση σε μια προσπάθεια έμμεσης νομιμοποίησης των αυθαιρέτων.
   Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...