sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Κομισιόν: Δεν υπάρχει επίσημη συζήτηση για παράταση αποπληρωμής

thumb

Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση από την Ελλάδα για την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της προς την ΕΕ και το ΔΝΤ ξεκαθάρισε σήμερα η Κομισιόν διά του εκπροσώπου του Όλι Ρεν, κ. Αμαντέου Αλταφάζ, σημειώνοντας ότι η συζήτηση για το θέμα αυτό γίνεται μόνο στα ελληνικά ΜΜΕ.
«Δεν υπάρχει κάποια εν εξελίξει συζήτηση μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών για ένα τέτοιο ενδεχόμενο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τακτική ενημέρωση του Τύπου και εκτίμησε πως η χώρα θα είναι σε θέση να καλύπτει πλήρως της χρηματοδοτικές της ανάγκες μέσω των αγορών.
«Όλα αυτά», είπε, «δείχνουν ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να καλύπτει πλήρως της εξωτερικές οικονομικές της ανάγκες μέσω των αγορών από το 2012». Συμπλήρωσε ακόμη ότι η Επιτροπή έχει διαπιστώσει, τις τελευταίες εβδομάδες, σημαντική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της εντυπωσιακής αποκλιμάκωσης των spreads.
«Η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει αποφασιστικά και αποτελεσματικά το πρόγραμμα σταθερότητας. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να καλύψει μόνη της τις δανειακές της ανάγκες στις αγορές, από το 2012. Η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο, οι αγορές αντιδρούν θετικά, επομένως δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε για παράταση του δανείου», κατέληξε.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα, την αντίθεσή της στην παράταση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως το πρόγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος εφαρμόζεται επιτυχώς.
«Από τη στιγμή που οι Έλληνες εφαρμόζουν με επιτυχία το πρόγραμμα, δεν υπάρχει λόγος επιμήκυνσης του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής», ανέφερε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες δηλώσεις είχαν γίνει και χθες, με το γερμανικό υπουργείο να αντιδρά άμεσα στις δηλώσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της παράτασης, φρόντισε να τηρήσει τις ισορροπίες, διευκρινίζοντας ότι «αν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν να κάνουν κάτι, θα κάνουμε σίγουρα το ίδιο».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η χώρα μας δεν έχει ζητήσει επισήμως κάτι τέτοιο.
«Είναι μια συζήτηση η οποία γίνεται, δεν υπάρχει καμία απόφαση όμως σε αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ. Υποστήριξε εξάλλου ότι εάν κάποτε παρθεί μια τέτοια απόφαση, πρέπει να έρθει ως επιβράβευση της δουλειάς που γίνεται και όχι επειδή δεν μπορέσαμε να πιάσουμε τους στόχους».
Τις συζητήσεις για επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων επιβεβαίωσε με σημερινές του δηλώσεις και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας πάντως ότι κάτι τέτοιο δεν ζητήθηκε από τη χώρα μας.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έκανε λόγο για μια «δημόσια» και «θεωρητική» συζήτηση που έρχεται ως «επιβράβευση για τη δουλειά, τη συνέπεια, αλλά και την αποφασιστικότητα των πολιτών και της κυβέρνησης».
Ξεκαθάρισε δε ότι «δεν υπάρχει θέμα παράτασης του μνημονίου, δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων, δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους», τονίζοντας ότι δεν υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στα ζητήματα αυτά.
«Είναι τελείως διαφορετικά πράγματα, δεν μας αφορούν, δεν τα συζητάμε καν. Γενικώς δεν γίνεται καμία συζήτηση πέρα από την επιμήκυνση της αποπληρωμής, που είναι κάτι το θεωρητικό», είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ακόμα ότι η πιστή εφαρμογή του προγράμματος της χώρας, είναι ακριβώς που φέρνει σαν αποτέλεσμα αυτή τη συζήτηση και ότι «εμείς όμως τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους του προγράμματός μας και βλέπουμε ότι αυτό έχει και τα αποτελέσματά του».
Εξάλλου, μιλώντας στο ρ/σ Βήμα fm, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «οποίος προσπαθεί να συνδέσει τη συζήτηση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής με νέα μέτρα, νομίζω ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας».
Τη διαβεβαίωση ότι δεν περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό της κυβέρνησης, η λήψη νέων μέτρων έκανε και ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο το προσχέδιο του Προϋπολογισμού.
enarxikospolitis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...