sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Εκθεση Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «Αχίλλειος πτέρνα» της παγκόσμιας ανάκαμψης ο χρηματοπιστωτικός τομέας



Η αβεβαιότητα δεν αποτελεί παρελθόν για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, που παραμένει ευαίσθητος σε αρνητικές «εκπλήξεις» και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, εκτιμά σε περιοδική έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Εκτός από την εξισορρόπηση των ισολογισμών τους, οι οργανισμοί βρίσκονται και αντιμέτωποι με την
έκθεσή τους σε δημόσιο χρέος, σημειώνει το ΔΝΤ, που ζητά μεταρρυθμίσεις και κινήσεις για ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.

Ενώ πολλές κυβερνήσεις σταθεροποιούν τις αγορές μέσω δεσμών οικονομικών μέτρων, σημειώνει η έκθεση, «αναδύεται τώρα και το πρόβλημα των τραπεζικών ισολογισμών, που και αυτό προϋποθέτει κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών».

Τα προβλήματα, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες που προκαλεί η κρίση δημόσιου χρέους (και η έκθεση των οργανισμών σε αυτό), δυσχεραίνει και «την πρόσβαση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων στον δανεισμό» από τις τράπεζες, αναφέρει το ΔΝΤ.

Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά τα παθητικά τους, συνεχίζει η έκθεση, και πρέπει να επαναχρηματοδοτήσουν χρέη άνω των 4 τρισ. δολαρίων τα επόμενα δύο χρόνια. Σε κάποιες χώρες, υποστηρίζει το Ταμείο, υπάρχουν ζημιογόνες τράπεζες με αδύναμη κεφαλαιακή βάση που παραμένουν εξαρτημένες από τις εκάστοτε Κεντρικές Τράπεζες.

Αντιθέτως, αναδυόμενες οικονομίες στην Ασία και τη νότια Αμερική βλέπουν μεγάλες εισροές κεφαλαίων και εκτιμάται ότι θα φτάσουν σε επίπεδα προ κρίσης μέσα σε δύο χρόνια.

Το ΔΝΤ αναφέρει ως απαραίτητες τις μεταρρυθμίσεις για το πλαίσιο λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού τομέα, λέγοντας παράλληλα ότι είναι εξίσου σημαντικά τα προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης για τις ίδιες τις τράπεζες (που είναι εκτεθειμένες σε δημόσιο χρέος).

Επιπλέον, αναφέρει το Ταμείο, απαιτείται η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των οργανισμών όπως και η σύνδεση της μελλοντικής αποκλιμάκωσης των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης με την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...