sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Εξατμίζεται το νερό του πλανήτη

Διεθνής ομάδα επιστημόνων εξηγεί γιατί ο κύκλος του νερού έχει χαλάσει....
Σε ορισμένες περιοχές, η άνοδος της θερμοκρασίας τράβηξε όλο το διαθέσιμο νερό από το έδαφος, υποστηρίζει ο Στέφεν Ράνινγκ του πανεπιστημίου της Μοντάνα, στις ΗΠΑ, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα επιστημόνων. Αν και η υγρασία επιστρέφει στη γη ως βροχή, πέφτει αλλού, αφήνοντας περιοχές όπως η Αυστραλία τελείως ξερές.

Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας υποστηρίζουν ότι καθώς η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας έχει ανέβει, η ατμόσφαιρα μπορεί να κατακρατήσει περισσότερο νερό, στην ουσία, παγιδεύοντάς το.
Η εξέλιξη αυτή αφήνει λιγότερο νερό στο έδαφος, για τη διατήρηση του κύκλου ύδατος. «Υπάρχει ζήτηση, αλλά δεν υπάρχει προσφορά», λέει ο Στέφεν Ράνινγκ.

Η εικόνα αυτή ενισχύεται και από μετρήσεις μέσω δορυφόρων που δείχνουν υποχώρηση των επιπέδων υγρασίας του εδάφους, σε πλανητικό επίπεδο. Η τάση αυτή εμφανίζεται ισχυρότερη στο νότιο ημισφαίριο, ιδιαίτερα στη Νότια Αμερική και την Αυστραλία. «Σε όλον τον πλανήτη, βλέπουμε ισχυρότερες και μεγαλύτερης διάρκειας ξηρασίες», προσθέτει ο Αμερικανός επιστήμονας.


Η άνοδος της θερμοκρασίας είναι μια πιθανή εξήγηση, αλλά για την εξέλιξη αυτή μπορεί να ευθύνεται και η ρύπανση, που εμποδίζει την ηλιακή ενέργεια, υποστηρίζει ο Μάρτιν Βιλντ, του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης.

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...