sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Ένα μικρό χωριό ξεκληρίζεται κάθε χρόνο στην Κρήτη σε τροχαία

Τέλος στο θλιβερό ρεκόρ που κατέχει η Κρήτη προσπαθούν να βάλουν οι αρμόδιοι φορείς, την ώρα που τα θύματα στους δρόμους του νησιού από το 2000 ανέρχονται σε 1.192.
Η Τροχαία Ηρακλείου, βρίσκεται σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των άλλων νομών αλλά και τους τοπικούς φορείς του νησιού, έχοντας ξεκινήσει έναν αγώνα, για να αντιμετωπιστεί το θλιβερό
φαινόμενο και ο φόρος αίματος στην άσφαλτο.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής συγκαταλέγεται και η έκθεση Τροχαίας στο Ηράκλειο που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στην πόλη μας, με την υπηρεσία να έχει διοργανώσει μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ήδη, από χθες στην πλατεία Ελευθερίας λειτουργεί ένα περίπτερο της Τροχαίας στο οποίο μπορεί να δει κανείς από φωτογραφίες τραβηγμένες σε τροχαία, μέχρι και συντρίμμια αυτοκινήτων και δίκυκλων που είχαν εμπλακεί σε θανατηφόρα τροχαία.
Με το σύνθημα «Και μια ζωή να σωθεί αξίζει τον κόπο», ο διοικητής της Τροχαίας τόνισε μιλώντας στην «Τ» την ανάγκη να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες ότι πρέπει επιτέλους να μπει ένας φραγμός σε αυτή τη μάστιγα. Ήδη, πάντως κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της έκθεσης πέρασαν από εκεί αρκετά σχολεία της πόλης και πλήθος πολιτών.
«Τα τροχαία είναι μάστιγα για την Κρήτη, για αυτό και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε αυτό το τραγικό φαινόμενο. Τα πρώτα μηνύματα είναι αισιόδοξα. Σε σχέση με τον περσινό "μαύρο" Σεπτέμβριο που είχαμε 15 νεκρούς φέτος είχαμε μόλις 1. Έτσι μέχρι τώρα πάει και ο Οκτώβριος. Ελπίζουμε ότι οι Ηρακλειώτες θα συνειδητοποιήσουν ότι βασική αιτία για τα τροχαία είναι ο ίδιος ο άνθρωπος.
Σκοτωνόμαστε άδικα, μόνοι μας, κάτι που είναι πραγματικά κρίμα. Βλέπουμε ότι στα 10 τροχαία τα 6-7 είναι εκτροπές δικύκλων ή αυτοκινήτων. Είναι πραγματικά άδικο να πεθαίνει κόσμος επειδή δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι η υπερβολική ταχύτητα σκοτώνει. Το οδικό δίκτυο παίζει φυσικά βασικό ρόλο, για αυτό και έχουμε αυξήσει την παρουσία μας στους δρόμους του νομού. Όμως, πάνω από όλα πρέπει να καταλάβουν ότι ο άνθρωπος έχει τον κύριο λόγο» σημειώνει ο κ. Μανόλης Χαλκιαδάκης.
Σημειώνεται ότι παράλληλα με τις εκδηλώσεις, στην έκθεση υπάρχει ένα περίπτερο με οπτικοαουστικό υλικό και φωτογραφίες, από το οποίο, εκτός από πολύτιμες πληροφορίες, θα δίνονται καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης κράνη για τους οδηγούς μέσω σχετικής κλήρωσης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση υπάρχουν μέχρι και σήματα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, συμπληρώνοντας έτσι το παζλ της πλήρους ενημέρωσης για τους πολίτες.
Προβληματισμός
Από την πλευρά του ο διευθυντής της ΕΛΠΑ και του φορέα ΕΣΥΠΡΟΤΑ, ο οποίος έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό έναν μαραθώνιο ενημέρωσης του κόσμου στέκεται στον αριθμό ρεκόρ των νεκρών την τελευταία δεκαετία, μόνο στο εθνικό οδικό δίκτυο της Κρήτης.
Ο κ. Γιάννης Λιονάκης ζητάει από όλους να προβληματιστούν και να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε χρόνο και στην Κρήτη χάνεται ένα… μικρό χωριό από τα τροχαία.
«Αυτό που έχει κυρίως σημασία είναι να παίξει το ρόλο της η Τροχαία, σαν αυτό που παίζει αυτές τις μέρες, ο οποίος πρέπει να είναι και προληπτικός, πέρα από τον κατασταλτικό ρόλο που έχει βάσει νόμου.
Οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους στο νησί από το 2000 μέχρι και τον περασμένο μήνα είναι 1.192. Ένας αριθμός που φανερώνει το πρόβλημα και πρέπει να μας προβληματίσει όλους» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Κυκλοφοριακή αγωγή
Την ίδια ώρα, από χθες και μέχρι την Παρασκευή θα λειτουργεί και το Κέντρο Κυκλοφοριακής Αγωγής που βρίσκεται στη Νέα Αλικαρνασσό, στο οποίο μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να σπεύδουν και να ενημερώνονται για τον ΚΟΚ και το τι συμβαίνει στο οδικό δίκτυο της Κρήτης.
Στο συγκεκριμένο πάρκο καθημερινά βρίσκονται έμπειροι αξιωματικοί της Τροχαίας, οι οποίοι ενημερώνουν τον κόσμο που επισκέπτεται το Κέντρο από νωρίς το πρωί.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί για τον κ. Χαλκιαδάκη το «κλειδί» για την αλλαγή της συμπεριφοράς των οδηγών, καθώς το πάρκο απευθύνεται κυρίως στα παιδιά, που αποτελούν τους μελλοντικούς οδηγούς του νησιού.
«Στόχος μας είναι τα μικρά παιδιά να μάθουν από νωρίς πώς πρέπει να συμπεριφέρονται όταν οδηγάνε. Είναι σημαντικό να μετατραπούν σε καλούς οδηγούς, οι οποίοι θα έχουν καλή οδηγική συμπεριφορά» επισημαίνει.
εφημερίδα ΤΟΛΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...