sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Τέσσερις λόγοι που οι Κινέζοι “αγοράζουν” Ελλάδα


Γιατί οι Κινέζοι κάνουν απόβαση στην Ελλάδα; Ποια συμφέροντα κρύβονται από πίσω και πώς αντιδρούν Τρόικα, ΕΕ και ΗΠΑ στην προοπτική συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας;
Υψίστης σημασίας, τόσο σε διπλωματικό όσο και οικονομικό επίπεδο, θεωρείται η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού, Χου Τζιμπάο, στην Αθήνα σε μια εποχή που η Ελλάδα ζητά απεγνωσμένα στήριξη από τους διεθνείς οικονομικούς παίκτες, ώστε να ξεφύγει τον σκόπελο της αναδιάρθρωσης του χρέους ή αλλιώς
της χρεοκοπίας. Εκεί που η Ελλάδα έκανε μαζί με την Τρόικα τεμενάδες στις μεγάλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να πείσει δυτικούς, μάλλον δύσπιστους, παράγοντες να μας βάλουν ξανά στην αγορά, ο κινέζος παγκόσμιος παίκτης έρχεται με φιλικές διαθέσεις να γίνει αρωγός στο ελληνικό πρόβλημα. Γιατί οι Κινέζοι ποντάρουν στην Ελλάδα;
Ο Κινέζος πρωθυπουργός Χου Τζιμπάο και ο πρόεδρος της COSCO Κάπτεν Γουέι ήρθαν στην Ελλάδα με στόχο νέες συμφωνίες για επενδύσεις. Οι Κινέζοι θέλουν να κάνουν την Ελλάδα πύλη εισόδου των εμπορευμάτων τους στην Ευρώπη. Πριν κλείσουν συμφωνίες με την ελληνική πλευρά, οι Κινέζοι ήρθαν σε επαφή με τους Αλβανούς που φυσικά άλλο που δεν θα ήθελαν από το να προσελκύσουν κινεζικές επενδύσεις. Την ίδια στιγμή, οι Κινέζοι ελέγχουν το λιμάνι της Νάπολης στην Ιταλία το οποίο χρησιμοποιούν επίσης για εμπορικούς σκοπούς. Γιατί λοιπόν Ελλάδα;
Τέσσερις είναι οι κύριοι λόγοι που οι Κινέζοι “αγοράζουν” Ελλάδα:
1. Γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας. Στα ανατολικά της Μεσογείου, κοντά στη διώρυγα του Σουέζ, αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης που συνεπάγεται πιο σύντομη διαδρομή για τα πλοία.
2. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οικονομικά, αλλά και γεωγραφικά (μετά την ένταξη Βουλγαρίας-Ρουμανίας στην ΕΕ) ενοποιημένη με την κεντρική Ευρώπη. Καλό οδικό δίκτυο που συνεχώς βελτιώνεται για μεταφορά προϊόντων.
3. Έδαφος για ανάπτυξη. Η Ελλάδα, και ιδιαίτερα τα λιμάνια Πειραιά-Θεσσαλονίκης, έχουν μεγάλο χώρο για ανάπτυξη και επενδύσεις, καθώς εχουν μείνει πίσω σε ξένες επενδύσεις, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τα ανταγωνιστικά λιμάνια της Τουρκίας.
4. Αύξηση επιρροής εις βάρος ΕΕ και ΗΠΑ. Οι επενδύσεις των Κινέζων στην Ελλάδα θα τους επιτρέψουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια παραδοσιακά δυτική χώρα θέτοντας εν αμφιβόλω την κυριαρχία ΕΕ-ΗΠΑ-ΔΝΤ.
Η Ελλάδα φροντίζει βέβαια να κρατά το Κινεζικό ενδιαφέρον σε χαμηλούς τόνους γιατί προφανώς κρύβει κάποιο μεγάλο πρόβλημα. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι, μεταξύ άλλων, ζήτησαν από την κυβέρνηση να δώσει στην Cosco περίπου 15εκ. ευρώ επιστροφές ΦΠΑ και έθεσε στο τραπέζι, πριν από τα νέα επενδυτικά σχέδια, τα προβλήματα λειτουργίας στο λιμάνι. Ορισμένοι αναλυτές μάλιστα εκτιμούν ότι η Τρόικα δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να πουλήσει μεγάλο μέρος του χρέους της στην Κίνα, αφού αυτό θέλουν να το έχουν μονοπώλιο Ευρωπαίοι και Αμερικανοί.
Οι ισορροπίες είναι λεπτές και οι Κινέζοι βλέπουν την Ελλάδα ως ευκαιρία να «βάλουν πόδι» στην Ευρώπη. Η Τρόικα είναι διστακτική, αλλά δεν μπορεί να πει όχι στα μοναδικά ξένα κεφάλαια που προτίθενται να επενδύσουν σε μια χώρα λίγο πριν την χρεοκοπία. Έξυπνο παιχνίδι από τους Κινέζους, αρκεί να το εκμεταλευτούμε προς όφελος μας.
Fimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...