sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

“Βούλιαξε η αγορά” είπαν στον υπουργό έμποροι-βιοτέχνες


Της Κατερίνας Μυλωνά

“Βουλιάζει η αγορά”, είπαν στον υπουργό έμποροι και βιοτέχνες

Υπόσχεση Χρυσοχοΐδη ότι ο Αναπτυξιακός νόμος θα ψηφιστεί ως το τέλος του 2010


Έλλειψη εθνικού σχεδιασμού για τις εξαγωγές, για τη ρευστότητα στην αγορά και άμεση ανάγκη ψήφισης του αναπτυξιακού νόμου είναι τα σημαντικότερα θέματα που καλείται να διαχειριστεί το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Τα παραπάνω προβλήματα έθεσαν στο τραπέζι οι παραγωγικοί φορείς που συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό, Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος ήρθε στο Ηράκλειο χωρίς λύσεις αλλά με σκοπό να ακούσει ό,τι είχαν να πουν οι εξαγωγείς, οι έμποροι και επιχειρηματίες του νομού.

Συγκεκριμένα, είχε συνάντηση που διήρκεσε δύο ώρες, με μέλη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, στη συνέχεια, είχε επαφές με το Επιμελητήριο Ηρακλείου, την ΟΕΒΕΝΗ και τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου. Ακολούθησε επίσκεψη σε επιχειρήσεις στη Βιομηχανική Περιοχή.



“Προτεραιότητα

οι εξαγωγές”

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης έπλεξε το εγκώμιο του νησιού αφού είπε πως η παρουσία του στην Κρήτη «έχει να κάνει με την πρωτοπόρα Κρήτη στον τομέα της οικονομίας, δράσης, των συνεργασιών και της εξωστρεφούς οικονομίας». Σε δηλώσεις του, τόνισε πως «για μας αυτήν τη στιγμή η εξωστρέφεια της οικονομίας μας, αποτελεί τη μεγάλη προτεραιότητα μαζί με την καινοτομία, τη στήριξη των νέων επιχειρηματιών, των νέων που θέλουν να τολμήσουν και να επενδύσουν στη χώρα μαζί με την επανεκκίνηση, την αναθέρμανση της οικονομίας και τη σωστή λειτουργία της αγοράς. Η εξωστρέφεια, η αύξηση των εξαγωγών, αποτελεί τον πρώτο στόχο». Εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη συνάντηση που είχε με τους εξαγωγείς και ανέφερε πως «φεύγω από εδώ με πολλές και μεγάλες ελπίδες ότι η Κρήτη μπορεί να πολλαπλασιάσει τον όγκο των εξαγωγών της με ενέργειες που θα δρομολογήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, συγκεκριμένες και στοχευμένες από τη δική του και τη δική μας πλευρά, έτσι ώστε να αποδώσει άμεσα η προσπάθεια που κάνουν και οι επιχειρήσεις και η χώρα να βγούμε από την κρίση». Υπογράμμισε ότι δεν αρκεί η έξοδος από την κρίση αλλά απαιτείται η εφαρμογή ενός νέου αναπτυξιακού πρότυπου που θα δημιουργεί απασχόληση, εργασία, νέες θέσεις, που θα δημιουργεί στοχευμένες δράσεις, που θα δημιουργεί πλούτο και κοινωνική αλληλεγγύη. «Διαφορετικά θα έχουμε αποτύχει. Θα επαναλάβουμε ένα αποτυχημένο μοντέλο οικονομίας που εφαρμόσαμε για δεκαετίες στη χώρα το οποίο έσκασε κάποια στιγμή σαν φούσκα και δημιούργησε τεράστια κοινωνικά προβλήματα μετά από κακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν», είπε. Δεσμεύτηκε πως θα συμπορευτεί με τον επιχειρηματικό κόσμο της Κρήτης και πως η δουλειά των τοπικών φορέων θα συνοδευτεί από τη στήριξη του κράτους. Όσο αφορά στα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είπε πως «ξεκίνησε μια προσπάθεια, αφιερώθηκε πάρα πολύς χρόνος στη διάσωση της χώρας. Αυτήν τη στιγμή η προσπάθεια συνεχίζεται αλλά είναι η ώρα πλέον για ανάπτυξη, είναι η ώρα πλέον για αναθέρμανση και επανεκκίνηση της οικονομίας και για αυτό βρίσκομαι εδώ».

Ικανοποιημένος από τη συνάντηση εμφανίστηκε ο πρόεδρος των εξαγωγέων, κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης αφού ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες μέρες θα έρθουν στην Κρήτη σύμβουλοι του προκειμένου να δώσουν απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα που παρουσίασαν όσοι έλαβαν μέρος στη σύσκεψη. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Κρήτη μπορεί ν' αποτελέσει ένα "περιφερειακό εξαγωγικό μοντέλο δράσης", αφού ξεπεραστούν διάφορα βασικά εμπόδια (σ' επίπεδο οργάνωσης και στήριξης), με την παρέμβαση του Υπουργείου, όπως είναι οι επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό και η παρουσία των Κρητικών επιχειρήσεων στις διεθνείς εκθέσεις. Ο κ. Καλαμπόκης τόνισε την ανάγκη για γρήγορες και ρεαλιστικές λύσεις, που θα φρενάρουν το χάσιμο χρόνου, το οποίο συνεπάγεται και απώλεια χρημάτων. Ο ίδιος φάνηκε να πείθεται για την ύπαρξη εθνικής στρατηγικής στις εξαγωγές, στις οποίες μέχρι τώρα δεν υπήρχε συγκεκριμένη στόχευση- όπως είπε. Τα προβλήματα που τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης ήταν η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για τις εξαγωγές, η ανυπαρξία συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων και υπουργείων, κακή εικόνα της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό και η ανάγκη δημιουργίας σήματος για τα εστιατόρια, η καθυστέρηση επιστροφής του εξαγωγικού ΦΠΑ, ζητήθηκε η μείωση των τελών στα λιμάνια, ο εκσυγχρονισμός του κλάδου των εμπορικών ακολούθων, η εφαρμογή του περιφερειακού μάρκετινγκ με άξονα και βάση την Κρήτη ως πρότυπο εξαγωγικό μοντέλο, η επιμόρφωση των εξαγωγέων, η διάχυση ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις και ο εκσυγχρονισμός του οργανισμού προώθησης εξαγωγών.



Στο επίκεντρο η ρευστότητα

Στη συνέχεια, ο υπουργός συναντήθηκε με μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου που κατέθεσαν ένα υπόμνημα με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας. Ως πρωτεύον ζήτημα τέθηκε το πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς και οι αγκυλώσεις του τραπεζικού συστήματος. Έγινε αναφορά στην πρόσφατη συμφωνία του υπουργείου με τις τράπεζες που αφορά σε 25 δις ευρώ, τα οποία οι επιχειρηματίες ζητούν να διοχετευτούν στην αγορά. Ζητήθηκε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τον αναπτυξιακό νόμο. Τα μέλη του ΕΒΕΗ τόνισαν πως υπάρχει πρόβλημα απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ αλλά και ένα αρνητικό κλίμα στην αγορά που πρέπει να αλλάξει με τη συνεργασία της πολιτείας και των παραγωγικών φορέων. Τόνισαν την ανάγκη δημοσίων επενδύσεων, δημιουργίας επιχειρηματικών πάρκων και τροποποίησης του νόμου 2545/95.

Σειρά προτάσεων αλλά και προβλημάτων που αφορούν στο φορολογικό, το ασφαλιστικό, τα βιοτεχνικά πάρκα, τα πολυκαταστήματα, την οικοδομική δραστηριότητα, την αδειοδότηση επιχειρήσεων, το τραπεζικό σύστημα, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε με μέλη της ΟΕΒΕΝΗ. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι αναζητούνται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν δοθεί συνολικά 4 δις για τις επιχειρήσεις, ο αναπτυξιακός νόμος θα είναι έτοιμος μέχρι τέλος του μήνα και θα έχει ψηφιστεί ως το τέλος του χρόνου. Επίσης, ανέφερε ότι το ΤΕΜΠΜΕ θα μετατραπεί σε ελληνικό ταμείο επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης που θα παρέχει ευνοϊκά δάνεια με εγγυήσεις για επιχειρηματικότητα. Τόνισε την ανάγκη να «ζεστάνει» η οικοδομική δραστηριότητα. Οι επιχειρηματίες επεσήμαναν τις ευθύνες της πολιτείας για τα προβλήματα ίδρυσης βιοτεχνικών πάρκων, ζήτησαν να αλλάξει ο νόμος για τα πολυκαταστήματα και να απαιτείται η έγκριση της ΝΟΚΕ. Επίσης, ζήτησαν να παραταθεί δύο χρόνια η αποπληρωμή των προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ.

Τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου έθεσαν το πρόβλημα του παρεμπορίου στο Ηράκλειο και ζήτησαν από τον υπουργό να φέρει το θέμα στη Βουλή.`

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...