Τη δική τους πρόταση - αντίδραση καταθέτουν οι έμποροι της Κρήτης, απέναντι στις "7 Κυριακές", αντιδρώντας στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ενδεχόμενο που εκτιμούν πως δε θα βελτιώσει τον ανταγωνισμό, αφού η αγοραστική κίνηση έχει υποστεί καθίζηση λόγω της ανεργίας, των περικοπών των μισθών, της υπερ-φορολόγησης, και όλων εκείνων των παραγόντων που έχουν εξαναγκάσει τους καταναλωτές στην αυτοσυγκράτηση.

Η αντι-πρόταση των εμπόρων βρίσκει εφαρμογή στο εορταστικό ωράριο. Συγκεκριμένα προτείνουν τα καταστήματα να μείνουν κλειστά την τελευταία Κυριακή του χρόνου, 30 Δεκεμβρίου.

Οι έμποροι εξέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας, ενώ η πρόταση αυτή θα αφορά τους εμπόρους όλης

της Κρήτης και θα περιλαμβάνεται στην πρότασή τους προς το ΥΠΑΝ για μία και όχι για δύο Κυριακές - την περίοδο των εορτών.

Το ψήφισμα

Mε πολύ μεγάλη έκπληξη και έντονη δυσαρέσκεια, πληροφορηθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης τις προθέσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Με την απόφαση αυτή ουσιαστικά ο Υπουργός Ανάπτυξης υπογράφει τη θανατική ποινή των μικρών καταστημάτων στις κωμοπόλεις, τα κεφαλοχώρια και τα χωριά της Κρήτης,  επισπεύδει την εξόντωση των μικρών καταστημάτων των  εμπορικών  κέντρων και σφραγίζει την οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων και των αυτοαπασχολουμένων εμπόρων που θα ισοπεδωθούν οικονομικά, σωματικά και ψυχολογικά κάτω από το ασήκωτο βάρος του ανταγωνισμού.
Η απόφαση αυτή σπρώχνει στο κενό τη μικρομεσαία επιχείρηση, που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί ζωντανή, μέσα στην κρίση και σε περίοδο βαθιάς ύφεσης.

Με αυτές τις μεθοδεύσεις άραγε θα έρθει η ανάπτυξη;

Αυτό που λείπει από την αγορά είναι οι περισσότερες ώρες λειτουργίας των καταστημάτων; Η τα χρήματα;

Mε την ανεργία στο 27%, με μισθούς πείνας που δεν αρκούν ούτε για τα απαραίτητα αγαθά διαβίωσης, οι καταναλωτές χρειάζονται τις Κυριακές ανοιχτά τα καταστήματα;
Aφού πρώτα εξαθλιώσατε τους εργαζομένους, κλείσατε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τώρα έρχεστε να μας ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΕΤΕ.

Να διαλύσετε ότι απέμεινε όρθιο.

Να διαλύσετε την ελληνική οικογένεια, την κοινωνική συνοχή, τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να παραχωρήσετε όλο τον εμπορικό τζίρο στις λίγες και εκλεκτές σας πολυεθνικές.

Σας καλούμε να επιδιώξετε ΑΜΕΣΑ διάλογο με τα συνδικαλιστικά μας όργανα, να ακούσετε τις προτάσεις και τις θέσεις μας και όχι μονομερώς να αποφασίζετε  εσείς για τον αφανισμό μας.
Να γνωρίζετε ότι θα μας βρείτε απέναντι σας, σε καμμία περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε τις παράλογες προθέσεις του Υπουργείου σας και οι αντιδράσεις μας θα είναι δυναμικές.
Και ως πρώτη αντίδραση μας, σας ενημερώνουμε και ενημερώνουμε και τους Εμπόρους και το Καταναλωτικό κοινό της Κρήτης, ότι
τα καταστήματα στην Κρήτη θα είναι ΑΝΟΙΚΤΑ
ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012.
ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.
Η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΕΝΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ  ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ.

cretalive.gr