sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Από σήμερα το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους τιμωρείται


Τελέιωσε η περίοδος της προσαρμογής στο νέο νομοθετικό πλαίσιο

Έγκλημα με... τιμωρία είναι από σήμερα Παρασκευή 1η Οκτωβρίου το κάπνισμα, το οποίο απαγορεύεται σε όλους τους κλειστούς δημόσιους και εργασιακούς χώρους, καθώς και σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.  Ο Σεπτέμβριος, μήνας προσαρμογής για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου τελείωσε, ανοίγοντας για
ακόμη μια φορά τη δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα του καπνού με τις υπέρ και τις κατά τοποθετήσεις να παίρνουν κοινωνικές, οικονομικές και ιδεολογικές προεκτάσεις, με τον νόμο να φαντάζει να μην εξασφαλίζει ακόμη την ειρηνική συνύπαρξη των αντιμαχόμενων μεριών.
"Η λογική μας είναι ότι θέλουμε ένα νέο πρότυπο κοινωνικής συμπεριφοράς, γι αυτό προχωρήσαμε στην καθολική απαγόρευση", τόνιζε η πρώην υπουργός Υγείας, κα Μ. Ξενογιαννακοπούλου, κατά τις πρώτες μέρες εφαρμογής του νόμου.
"Δεν πρόκειται να πατήσω σε μαγαζί που δεν μου επιτρέπεται το κάπνισμα, ακόμα και αν ήταν αγαπημένο μου στέκι ως τώρα. Δεν δίνω σε κανένα το δικαίωμα να με σώσει" απαντούσε λίγες μέρες μετά ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος.
Και τα μέτωπα γύρω από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου να παραμένουν, ακόμη και σήμερα, ανοικτά.
Μπαλκόνια, ταράτσες, ημιυπαίθριοι, διάδρομοι, κλιμακοστάσια και κλειστά γραφεία, κατά το Σεπτέμβριο, περίοδο χάριτος του νόμου, μετατράπηκαν σε καπνιστήρια σε δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, προκειμένου να βρεθεί μια μέση λύση.
"Θα τα καταφέρουμε"… "Δεν θα σας αφήσουμε"
"Μοιάζει με άθλο σε μια χώρα στην οποία καπνίζουν σχεδόν οι μισοί κάτοικοί της, αλλά θα τα καταφέρουμε", είχε επισημάνει σε εκδήλωσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Α. Δημόπουλος. Εκτίμησε ότι η μεταβατική περίοδος δεν θα είναι εύκολη αναφέροντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπήρξαν χώρες, που στον πρώτο χρόνο εφαρμογής παρόμοιων απαγορεύσεων κατάφεραν να μειώσουν το κάπνισμα μόλις 10%, ενώ άλλες έως και 40%.
"Όπου υπάρχει καπνός…επιλέγουμε" απαντά το Συντονιστικό Επαγγελματιών Καφέ Μπαρ Εστιατορίων, καλώντας τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων σε συγκέντρωση όλων των επαγγελματιών εστίασης και αναψυχής, την Παρασκευή 1η Οκτώβρη στο υπουργείο Υγείας.
"Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή. Η πτώση στα καταστήματά μας θα είναι κάθετη" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του συντονιστικού, Δημήτρης Αρβανίτης, προβλέποντας μείωση στην κίνηση, κυρίως των μπαρ, ακόμη και κατά 90%.
Ισχυρίζονται ότι σε ευρωπαϊκές χώρες όπου εφαρμόστηκε η απαγόρευση, όπως η Ισπανία και η Αυστρία, έπειτα από λίγο καιρό ουσιαστικά κατέστη ανενεργή εξαιτίας της αντίδρασης από τα μαγαζιά και τους πελάτες τους.

Την ίδια στιγμή ο συνολικός αριθμός κλήσεων "1142", αριθμό πληροφόρησης και καταγγελιών για το κάπνισμα, από την 1/9/2010, πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων κατά του καπνίσματος, έφθασε τις 114.367 κλήσεις, εκ των οποίων οι 1.368 αφορούν καταγγελίες.

Σύμφωνα με έρευνα της MRB, που έγινε για λογαριασμό της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης, ένας στους τρεις καπνιστές απαντά ότι, αν απαγορευθεί πλήρως το κάπνισμα στα εστιατόρια και τους υπόλοιπους χώρους διασκέδασης, θα βγαίνει λιγότερο. Το 75 % των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι συμφωνούν με το να διατηρηθούν ξεχωριστοί και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για καπνιστές σε καφέ, εστιατόρια κ.λπ.
Η αξιολόγηση 35 μελετών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των πολιτικών για την απαγόρευση του καπνίσματος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, μέσω γενικών νομοθετικών διατάξεων για καθαρό αέρα στους δημόσιους χώρους, ο αριθμός των καπνιστών στο σύνολο του πληθυσμού μπορεί να μειωθεί περίπου κατά 10%. Επίσης, από την αξιολόγηση 26 μελετών σε χώρους εργασίας προέκυψε ότι εκεί, όπου απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα ο αριθμός των καπνιστών μειώθηκε κατά 3,8% και ο αριθμός των τσιγάρων, που κατανάλωναν καθημερινά τα άτομα, που εξακολουθούσαν να είναι καπνιστές, μειώθηκε κατά 3,1%.
Σε ό,τι αφορά την πιθανή απαγόρευση του καπνίσματος ακόμη και στα αυτοκίνητα, ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος τόνισε ότι από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η επιβολή προστίμων και ότι "εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνονται και συστάσεις όσων καπνίζουν στο αυτοκίνητο τους, όταν σε αυτό επιβαίνουν παιδιά".
Σύμφωνα με το υπουργείο η απαγόρευση του καπνίσματος στοχεύει κυρίως στην πρόληψη και τη μείωση του καπνίσματος κατά 20% τα επόμενα τρία χρόνια.
"Δεν είμαι καπνιστής οπότε η άποψή μου στο θέμα δεν επηρεάζεται από την επιθυμία μου για τσιγάρο. Όμως η πολιτικώς ορθή θεώρηση της απαγόρευσης, ενώ φαινομενικά μοιάζει να υποστηρίζει τον σεβασμό των δικαιωμάτων του άλλου, στην ουσία επαναφέρει κάποιες συντηρητικές απόψεις γύρω από την ηθική και τη δημόσια τάξη. Βασικό στοιχείο της κοινωνίας μας αλλά και του νομικού πολιτισμού είναι η έννοια της συναίνεσης. Νομοθετείται ο καθωσπρεπισμός και ο κομφορμισμός, κάτι που δεν είναι δουλειά της πολιτείας" δηλώνει ο καθηγητής Εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης.
Τα πρόστιμα
Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια με τα οποία επιβάλλονται τα πρόστιμα στους καπνιστές; "Ένας καπνιστής, που καπνίζει στο γραφείο του, θα τιμωρείται με πρόστιμο 50 ευρώ, αλλά κάποιος που ανάβει τσιγάρο σε χώρους ευαίσθητους για τη δημόσια υγεία, π.χ. σε ένα νοσοκομείο, θα πληρώνει 100 ευρώ. Τα ανώτατα πρόστιμα αφορούν ομάδες επαγγελματιών, όπως οι οδηγοί, οι οποίοι επιτρέπουν τη χρήση καπνού σε μέσα μεταφοράς, για τα οποία φέρουν την ευθύνη. Αν ο καπνιστής δεν συνεργαστεί με τους ελεγκτές, αρνηθεί να σβήσει το τσιγάρο, τους εξυβρίσει ή δεν δεχθεί να παραλάβει την κλήση, ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με αυτόφωρο", αποσαφήνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Α. Δημόπουλος.

"Φυσικά, εκτός από τον καπνιστή θα τιμωρείται και ο υπεύθυνος του χώρου, ο οποίος μπορεί να είναι ιδιοκτήτης εστιατορίου, διευθυντής τραπεζικού υποκαταστήματος, διοικητής νοσοκομείου κ.α. Μάλιστα, τα πρόστιμα στις περιπτώσεις αυτές θα είναι μεγάλα και θα κυμαίνονται από 500 έως 10.000 ευρώ" "Μετά την 4η υποτροπή το κατάστημα θα κλείνει για 10 ημέρες και μετά την 5η οριστικά" συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτη φάση τα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική άνω των 300 τ.μ.. εξαιρούνται της εφαρμογής του νόμου ως την 31η Μαϊου 2011.

 thebest.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...