sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Σε ρυθμούς… λουκέτου η αγορά!


Ανάπτυξη τάζουν αλλά ανάπτυξη δεν βλέπουμε. Αυτό έχει ως συνέπεια να κλείνουν η μία μετά την άλλη οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η αγορά ασφυκτιά από την αποδυνάμωση της καταναλωτικής δύναμης και τα λουκέτα έχουν μετατραπεί σε σκληρή πραγματικότητα.
Καθημερινά εκατοντάδες επιχειρήσεις φλερτάρουν με τη χρεοκοπία και δεν είναι λίγες εκείνες (τουναντίον…) που κλείνουν. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου που εδράζονται σε δεδομένα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΣΕ, τους τελευταίες μήνες τα λουκέτα έχουν αυξηθεί κατά 30%. Εν παραλλήλω, ο συνολικός τζίρος για το 2010 έχει διαγράψει ελεύθερη πτώση μιας και εμφανίζεται μειωμένος κατά 7,5 δις ευρώ! Ακόμα, οι εργοδότες στο εμπόριο μειώθηκαν κατά 11% ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι σε ποσοστό 4%.
Ο συνολικός τζίρος των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου (εκτός των καυσίμων) για το έτος 2010 κυμάνθηκε περί τα 51 δις ευρώ ενώ το 2008 άγγιξε τα 57 δις ευρώ. Συμπεριλαμβανομένων και των καυσίμων υπολογίζεται σε 69,9 δις για το 2010. Ωστόσο, παρά το γεγονός πως οι κατανάλωση καυσίμου μειώθηκε κατά 10% μέσα σε ένα χρόνο, λόγω του ΕΦΚ οι πολίτες πλήρωσαν 25% περισσότερα!
Ακολουθούν οι κατηγορίες καταστημάτων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση του όγκου εργασιών το 2010:
- «πολυκαταστήματα», -16,4% σε κύκλο εργασιών και -18% σε όγκο,
- «έπιπλα, ηλεκτρικά είδη, οικιακός εξοπλισμός», -34,5% και -34,6%,
- «ένδυση - υπόδηση», -21,9% και -23,6%,
- «βιβλία-χαρτικά», -14,3% και -16,7%,
- «φαρμακευτικά- καλλυντικά», -12,3% και -9,5%,
- «μεγάλα καταστήματα τροφίμων», -9,9% και -14,4%
- «τρόφιμα-ποτά-καπνός», -15,1 και -20,0%,
- «καταστήματα καυσίμων-λιπαντικών», +13,6% και -20,7%,
- «πωλήσεις εκτός καταστημάτων», -25%.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, τόνισε:
«Εξετάζοντας τα στοιχεία και τους δείκτες της πορείας της αγοράς τον τελευταίο χρόνο μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι δεν είναι μόνο η κατάρρευση της κατανάλωσης που έδωσε τη χαριστική βολή στο εμπόριο, αλλά δεν μπορούμε να μην παραδεχθούμε ότι όσο βουλιάζουν οι πωλήσεις, η ασφυξία στην αγορά θα γίνεται εντονότερη.
Η αλήθεια των αριθμών για τους εμπόρους είναι σκληρή και τα «διαρκή» αρνητικά πρόσημα δείχνουν ότι ακόμα δεν «πιάσαμε πάτο». Πρέπει, επιτέλους, να αντιμετωπίσουμε τα δεδομένα στο ελληνικό εμπόριο με σοβαρότητα και προσοχή και όχι επιπόλαια και καθησυχαστικά. Έχουμε την αίσθηση ότι κάποιοι μας θέλουν λιγότερους, κάποιοι τους βοηθούν σε αυτήν την επιδίωξη και κάποιοι δεν κάνουν τίποτα».

stifora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...