sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων


Την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη από τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, οι οποίες θα προστατεύσουν τους άμαχους από τις δυνάμεις του Καντάφι, δήλωσε χθες αργά το βράδυ ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Άντερς Φο Ράσμουσεν.Εξετάζεται δε η πιθανότητα αποστολής 90 ημερών. Και ενώ οι επιθέσεις συνεχίζονται, ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης ζητά στη σύνοδο που πραγματοποιείται, να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος και στη συνέχεια να διεξαχθούν εκλογές. Το enet παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Ο Άντερς Φο Ράσμουσεν, σύμφωνα με το Reuters, επεσήμανε επίσης ότι η εντολή της συμμαχίας υπό
την ηγεσία των ΗΠΑ δεν "ξεπερνά" την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων αλλά οι δυνάμεις του NATO θα μπορούν να δρουν σε περιπτώσεις που χρειάζεται να αμυνθούν. "Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ακόμα μια επιχείρηση της συμμαχίας και μια επιχείρηση του NATO", είπε και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται με στόχο να δοθεί ενδεχομένως ένας ευρύτερος ρόλος στο Σύμφωνο.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η αποστολή 90 ημερών ενδέχεται να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με το τί θα ζητηθεί. "Πολλές από τις υποθέσεις στο σχεδιασμό στηρίζονται σε ένα παράθυρο τριών μηνών, αλλά αν (ο διοικητής του ΝΑΤΟ) αισθανθεί ότι είναι απαραίτητο α επεκταθεί, τότε θα χρειαστεί να το πει. Εγώ περιμένω ότι θα είναι ή περισσότερο ή λιγότερο" διευκρίνισε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι στην αποστολή αναμένεται να πάρουν μέρος δεκάδες αεροσκάφη από την 28μελή στρατιωτική συμμαχία.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, χθες αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν στην Τρίπολη, ενώ σημειώθηκαν εκρήξεις στην πρωτεύουσα και στην ανατολική συνοικία Ταζούρα. Οι αρχές της Λιβύης υποστήριξαν ότι οι συμμαχικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή περίπου 100 αμάχων ως τώρα.
Οι τελευταίες εξελίξεις:
(Όλες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδας)
18:06 Κινητικότητα στο διπλωματικό πεδίο. Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι Γαλλία και Βρετανία προετοιμάζουν πρωτοβουλία για πολιτική λύση στην κρίση. Η Αφρικανική Ένωση γνωστοποίησε ότι θα αναλάβει δράση για τη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών και την προώθηση μεταρρυθμίσεων στη Λιβύη.
18:01 ΤΟ ΝΑΤΟ θα αναλάβει τη διοίκηση των επιχειρήσεων την Κυριακή ή τη Δευτέρα, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι. Την ερχόμενη Τρίτη θα διεξαχθεί σύνοδος της συμμαχίας για το ζήτημα.
17:56 Οι συμμαχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι τελευταίο 24ωρο έριξαν 16 πυραύλους Τόμαχοκ και πραγματοποίησαν 153 πτήσεις πάνω από τη Λιβύη. Στόχος ήταν το πυροβολικό, οι μηχανοκίνητες δυνάμεις και οι υποδομές ελέγχου του καθεστώτος Καντάφι.
13:54 Αποστολή 90 ημερών εξετάζει το ΝΑΤΟ
13:28 Δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα στοιχεία για την πρόκληση απωλειών μεταξύ των αμάχων από τις στρατιωτικές αεροπορικές επιδρομές της διεθνούς συμμαχίας στη Λιβύη, δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ
12:25 Σύνοδος στην έδρα της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα πραγματοποιείται, με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης για τη Λιβύη, μεταδίδει το Γαλλικό Προκατορείο Ειδήσεων. Ο γενικός γραμματέας του Γενικού Λαϊκού Συμβουλίου, Μοχάμεντ Αμπού ελ Κάσιμ Ζουάι, και τέσσερις υπουργοί εκπροσωπούν το καθεστώς Καντάφι, ενώ ακόμα δεν έχει εμφανιστεί αντιπρόσωπος των αντικαθεστωτικών. Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης ζητά μία μεταβατική περίοδο στη Λιβύη και μετά τη διεξαγωγή εκλογών, αναφέρει το Associated Press.
02:53 Το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τη διοίκηση των επιχειρήσεων την Κυριακή ή τη Δευτέρα, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι. Την Τρίτη, η Συμμαχία θα πραγματοποιήσει νέα σύνοδο για το ζήτημα.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...