sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Μετατοπίστηκε ο άξονας της Γης μετά το φονικό σεισμό της Ιαπωνίας


Ο φονικός σεισμός των 8,9 Ρίχτερ που έπληξε την Ιαπωνία κατέστη ικανός, εκτός του να μετακινήσει αρκετά της λιθοσφαιρικές πλάκες, να μετατοπίσει τον άξονα της Γης σχεδόν 25 εκατοστά!
Μπορεί ως φαινόμενο να τρομάζει τον κόσμο, οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν πως συναντάται σε πολλές περιπτώσεις που η σεισμική δόνηση φτάνει ανάλογα δυσθεώρητα ύψη. Το ίδιο είχε συμβεί με τον επίσης καταστροφικό και πρόσφατο σεισμό των 8,9 Ρίχτερ που έπληξε τη Χιλή.
Οι ισχυρές δονήσεις έχουν τη δυνατότητα να μετατοπίζουν μεγάλες μάζες βράχων στο εσωτερικό και το εξωτερικό της γης προκαλώντας ανακατανομή του βάρους του πλανήτη. Στην περίπτωση της Χιλής, το αποτέλεσμα ήταν να επέλθει σμίκρυνση της ημέρας αφού η περιστροφή της γης μεταβλήθηκε.
Χαρακτηριστικά, ο Richard Gross, γεωφυσικός της NASA τόνισε: «Η διάρκεια της ημέρας έγινε μικρότερη κατά 1.26 χιλιοστά του δευτερολέπτου, γεγονός που σημαίνει ότι ο άξονας της γης μετατοπίστηκε κατά οκτώ εκατοστά.»
Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, οι μεταβολές αυτές είναι δύσκολο έως και ακατόρθωτο να εντοπιστούν με φυσικό τρόπο αλλά μπορούν να υπολογιστούν με τη βοήθεια τρισδιάστατων μοντέλων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Όπως αναγνώσατε και παραπάνω, οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Ο Αντρέας Ριέτμπροκ, καθηγητής Επιστημών της Γης στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, υποστήριξε, πως οι αλλαγές ενδέχεται να παρατηρηθούν σε νησιά. Πρόσφατο παράδειγμα η Σάντα Μαρία που βρίσκεται κοντά στην ακτή της Χιλής που ανασηκώθηκε περίπου δύο μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας έπειτα από τη σεισμική δόνηση.
Παρά το γεγονός πως οι ειδικοί δεν βλέπουν κανένα λόγο ανησυχίας, οι Κασσάνδρες που υποστηρίζουν πως το τέλος του κόσμου θα έρθει το 2012, ενισχύουν την επιχειρηματολογία τους… Λίγο η μετατόπιση του άξονα της Γης, λίγο η αυξανόμενη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας και η πιθανή σύγκρουσή της με αστεροειδή αλλά και το ενδεχόμενο της ηλιακής καταιγίδας δίνουν σε κάποιους τροφή για συζήτηση στην καφετέρια και σε κάποιους άλλους «χαρίζουν»… απλόχερα πολλές ώρες προβληματισμού.

stifora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...