sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Συνεχίζεται ο πυρηνικός «εφιάλτης» στην Ιαπωνία


Νέα έκρηξη σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στον αντιδραστήρα Νο.2 του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Φουκουσίμα καταστρέφοντας το περίβλημα του πυρήνα του αντιδραστήρα και προκαλώντας διαρροή ραδιενεργών υγρών και ατμού. «Χαμηλά» επίπεδα ραδιενέργειας εντοπίστηκαν στο Τόκιο σύμφωνα με την κυβέρνηση, ενώ «δέκα φορές πάνω από το κανονικό» είναι τα επίπεδα ραδιενέργειας σύμφωνα με τους επιστήμονες. Στο μεταξύ, σε δεκάδες χιλιάδες μπορεί να ανέλθουν οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό των 9
Ρίχτερ και το τσουνάμι που σάρωσε τη βορειοανατολική Ιαπωνία, ενώ ο επίσημος απολογισμός μέχρι στιγμής κάνει λόγο για 2.400 θύματα.

Ο βαθμός σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας έφτασε το 6 στην επτάβαθμη διεθνή κλίμακα πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της γαλλικής Αρχής Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) Αντρέ-Κλοντ Λακόστ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το κέλυφος του αντιδραστήρα "δεν είναι πλέον αδιαπέραστο".
Αντιδρώντας στη γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας, η αντίστοιχη ιαπωνική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι δεν αύξησε στο επίπεδο 6 της επτάβαθμης διεθνούς κλίμακας την κατάταξη του δυστυχήματος του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα. "Εδώ δεν γίνεται συζήτηση για αύξηση της κατάταξης του δυστυχήματος στο σταθμό της Φουκουσίμα", δήλωσε αξιωματούχος της ιαπωνικής υπηρεσίας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Σ το μεταξύ, ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΟΣΑ για την πυρηνική ενέργεια (AEN) Λουίς Ετσαβαρί, δήλωσε ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1 είναι "ειλικρινά κακή". "Οι τελευταίες ειδήσεις από τον αντιδραστήρα Νο.2 δείχνουν ότι υπήρξαν προβλήματα που δεν γνωρίζουμε καλά και που μπορεί να προκάλεσαν ρωγμές απ' όπου η ραδιενέργεια μπορεί να διαφεύγει", δήλωσε ο Λ. Ετσαβαρί.
Εκτός από την έκρηξη στον αντιδραστήρα Νο.2 της Φουκουσίμα, φωτιά ξέσπασε και στον αντιδραστήρα Νο.4, νωρίς το πρωί της Τρίτης. Ωστόσο όπως έγινε γνωστό η φωτιά κατασβέστηκε και με τη συνδρομή του αμερικανικού στρατού, ενώ σύμφωνα με τις οι ιαπωνικές αρχές τα επίπεδα ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό Φουκοσίμα μειώθηκαν.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, ενώ ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο παραδέχθηκε ότι "τώρα τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή των κατεστραμμένων αντιδραστήρων μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην ανθρώπινη υγεία".
Λίγο αργότερα ο Ναότο Καν έστειλε γραπτό μήνυμα σε όλους τους χρήστες κινητών τηλεφώνων στη χώρα καλώντας τους να κάνουν οικονομία στην κατανάλωση της ενέργειας. Επίσης, ζητήθηκε από τους κατοίκους που βρίσκονται σε μια ζώνη 20 με 30 χλμ. γύρω από το σταθμό της Φουκουσίμα, να κλειστούν στα σπίτια τους, να σφραγίσουν πόρτες και παράθυρα και να μην φοράνε ρούχα που έχουν εκτεθεί στο εξωτερικό περιβάλλον. Η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή από το Σάββατο σε πάνω από 200.000 ανθρώπους που κατοικούν στη ζώνη 20 χλμ. να εκκενώσουν την περιοχή. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή που βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο Φουκουσίμα, ενώ 140.000 πολίτες εξακολουθούν να παραμένουν εκεί.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, περίπου 50 τεχνίτες, φορώντας προστατευτικές στολές, προσπαθούν να ψύξουν τους αντιδραστήρες ρίχνοντας σε αυτούς θαλασσινό νερό. Από τις εκρήξεις έχουν τραυματισθεί τουλάχιστον 15 εργαζόμενοι, ενώ περίπου 190 άνθρωποι έχουν εκτεθεί σε ραδιενέργεια.
Οι ιαπωνικές αρχές ήδη πληροφόρησαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (IAEA) ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας ανά ώρα στον πυρηνικό σταθμό φθάνει μέχρι τα 400 μιλισιβέρτ (από τα 100 μιλισιβέρτ και πάνω, υπάρχει κίνδυνος καρκινογένεσης στον άνθρωπο), ενώ όπως αναφέρεται η ανακοίνωση της ΙΑΕΑ, η φωτιά στον αντιδραστήρα Νο.4 του πυρηνικού σταθμού προκλήθηκε πιθανόν από έκρηξη υδρογόνου.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, τα επίπεδα της ακτινοβολίας στην Σαϊτάμα, κοντά στο Τόκιο, ήταν 40 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό. Ο άνεμος στην περιοχή όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα έχει νοτιοδυτική κατεύθυνση, περιλαμβάνοντας έτσι και την περιοχή του Τόκιο, αλλά αργότερα μέσα στην ημέρα θα στραφεί προς τα δυτικά, δήλωσε αξιωματούχος.
Η πυρηνική κρίση που βιώνει η Ιαπωνία τις τελευταίες ημέρες είναι η χειρότερη από αυτή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τα θύματα του σεισμού των 9 Ρίχτερ αυξάνονται
Τα θύματα σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις μπορεί να φτάσουν και τις 10.000, συμπεριλαμβανομένων και εκατοντάδων τουριστών που αγνοούνται, ενώ σε πολλές απομακρυσμένες πόλεις και χωριά δεν έχουν φτάσει ακόμη τα σωστικά συνεργεία.
Τέσσερις ημέρες μετά το σεισμό των 9 Ρίχτερ, τα συνεργεία εντόπισαν ζωντανούς δύο ανθρώπους στην πόλη Οτσούτσι.. Πρόκειται για μια 70χρονη γυναίκα και έναν άντρα, η ηλικία του οποίου δεν έγινε γνωστή.
Τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, και η κυβέρνηση έχει αναπτύξει 100.000 στρατιώτες προκειμένου να συνδράμουν στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Την ίδια ώρα οι Ιάπωνες πολίτες συρρέουν μαζικά σε σούπερ μάρκετ προκειμένου να αποθηκεύουν προμήθειες εξαιτίας του φόβου επιδείνωσης της πυρηνικής κρίσης. Έτσι η υπουργός Κατανάλωσης της Ιαπωνίας, Ρένχο,κάλεσε τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και ενώπιον των δημοσιογράφων επισήμανε ότι η συνέχιση των πιέσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων "μπορεί να επηρεάσει τη διανομή της επισιτιστικής βοήθειας στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές", διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθεί επισταμένως την εξέλιξη των τιμών, προκειμένου να αποτραπεί μεγάλη αύξησή τους στα είδη διατροφής.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...