sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Εφιάλτης 8,9 Ρίχτερ χτύπησε την Ιαπωνία






Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε λίγο πριν από τις 08:00 το πρωί ώρα Ελλάδας στο νησί Honshu της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο.
Η αρχική εκτίμηση των ιαπωνικών Αρχών ήταν για δόνηση μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά σχεδόν αμέσως το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών αναθεώρησε την
ιαπωνική μέτρηση, ανακοινώνοντας ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 8,8 βαθμών. Η δόνηση σημειώθηκε σε ώρα αιχμής, τη στιγμή που οι κάτοικοι της πρωτεύουσας είτε βρίσκονταν στους χώρους εργασίας τους είτε στους δρόμους με τα αυτοκίνητά τους.
Ο σεισμός σημειώθηκε λίγο πριν από τις 08:00 το πρωί ώρα Ελλάδας στις βορειοανατολικές ακτές της χώρας, με το επίκεντρο να εντοπίζεται σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Τόκιο και σε εστιακό βάθος περίπου 40 χιλιομέτρων.
Η δόνηση ήταν εξαιρετικά ισχυρή, διήρκεσε αρκετά λεπτά της ώρας, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους του Τόκιο αλλά και των άλλων όμορων περιοχών στο επίκεντρο του σεισμού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνηθισμένοι σε σεισμικές δονήσεις κάτοικοι του Τόκιο άρχισαν να εκκενώνουν τα κτήρια. Προς το παρόν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχει επίσημη αναφορά για 19 νεκρούς, στα βορειανατολικά της χώρας, που χτυπήθηκε από παλιρροϊκό κύμα (τσουνάμι) ύψους 12 μέτρων.
  Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για εκατοντάδες τραυματίες, ειδικά σε περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, χωρίς όμως να συγκεκριμενοποιείται ο αριθμός τους, ενώ, σύμφωνα με τα ιαπωνικά Μ.Μ.Ε. περισσότερα από 4,5 εκατ. νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, τις μεγαλύτερες ζημιές έχουν υποστεί τα νησιά Hosnu, Hokkaido και Hiro.
Στο Τόκιο κατέρρευσε στέγη πανεπιστημιακού ιδρύματος την ώρα της απονομής πτυχίων σε αποφοίτους και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν πολλοί τραυματίες μέσα στο ίδρυμα.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται ιαπωνικά δίκτυα, υπάρχουν αναφορές για τραυματίες στη Βορειοανατολική Ιαπωνία.

Εν τω μεταξύ, στις φλόγες τυλίχθηκαν δεξαμενές υγρών καυσίμων σε διυλιστήριο, στη βιομηχανική περιοχή, που βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από το Τόκιο.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους μέχρι 10 μέτρων, το οποίο ενδεχομένως να χτυπήσει έως τις ακτές της Ρωσίας, τις Μαριάνες Νήσους, τις Φιλιππίνες αλλά και άλλες νησιωτικές συστοιχίες στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ήδη κύματα ύψους έως και 10 μέτρων έπληξαν διαδοχικά παράκτιες περιοχές της Ιαπωνίας, η οποία, παρότι έχει ιδιαίτερα αναπτυγμένο σύστημα αντιμετώπισης από τσουνάμι, αντιμετωπίζει ήδη τεράστιο πρόβλημα από τα υπερμεγέθη παλιρροϊκά κύματα.

Οι πρώτες εικόνες από την περιοχή του σεισμού δείχνουν τεράστια κύματα να παρασέρνουν ό,τι βρίσκουν στο διάβα τους. Οι τοπικές Αρχές μιλούν ήδη για βιβλική καταστροφή, απόρροια  των διαδοχικών κυμάτων που χτυπούν τις παράκτιες περιοχές της Ιαπωνίας. Ήδη τεράστιες εκτάσεις έχουν πλημμυρίσει, δημιουργώντας την εικόνα της απόλυτης καταστροφής.

Από τη σφοδρή σεισμική δόνηση σημειώθηκαν αρκετές πυρκαγιές σε βιομηχανικές περιοχές, καθώς χτυπήθηκε το δίκτυο φυσικού αερίου της χώρας.

Παράλληλα, διακόπηκε η λειτουργία του αεροδρομίου Ναρίτα στο Τόκιο.

Με πτώση 1,7% έκλεισε το Χρηματιστήριο στο Τόκιο, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα.

Την πρώτη ισχυρότατη σεισμική δόνηση ακολούθησαν τουλάχιστον τρεις μεγάλοι μετασεισμοί, μεγέθους από 6,4% έως 6,8% βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σε κόκκινο συναγερμό οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ιαπωνίας
Πολεμικά πλοία των δυνάμεων αυτοάμυνας της Ιαπωνίας κατευθύνονται προς την περιοχή του Miyagi, η οποία επλήγη από τον εξαιρετικά ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στις βορειοανατολικές ακτές του ιαπωνικού αρχιπελάγους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Miyagi ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας να αποστείλει και χερσαίες δυνάμεις.

Το Υπουργείο Άμυνας έδωσε εντολή για την ανάπτυξη οκτώ πολεμικών αεροσκαφών στην πληγείσα περιοχή για την εκτίμηση του μεγέθους της καταστροφής.

Προειδοποίηση για τσουνάμι σε ολόκληρο τον Ειρηνικό

Συναγερμός για τσουνάμι κηρύχθηκε για όλες τις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού, περιλαμβανομένων των ακτών της Αυστραλίας και της Νότιας Αμερικής, μετά τον εξαιρετικά ισχυρό σεισμό που έπληξε τις ακτές της Βορειοανατολικής Ιαπωνίας.

Tη σχετική ανακοίνωση εξέδωσε το αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης Παλιρροϊκών Κυμάτων.

Εξαιτίας των προειδοποιήσεων, οι ρωσικές Αρχές διέταξαν την άμεση εκκένωση της νήσου Σαχαλίνης αλλά και των περιοχών που βρίσκονται περιμετρικά αυτής.

Περισσότεροι από 11.000 πολίτες του νησιού μετακινήθηκαν στην ενδοχώρα, ενώ την ίδια ώρα οι προειδοποιήσεις για εκδήλωση παλιρροϊκού κύματος έχουν επεκταθεί σε ολόκληρο τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, τις οποίες αναμεταδίδουν τα διεθνή Μ.Μ.Ε., πρόκειται για τον πέμπτο μεγαλύτερο σεισμό σε παγκόσμια κλίμακα των τελευταίων 111 ετών.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...