- Σοκ προκαλεί απάντηση που πήρε διαβητικός σε αίτημα για ειδικά παπούτσια
- Το ΙΚΑ λέει ότι δε τα καλύπτει καθως ο ακρωτηριασμός - τον οποίο προεξοφλούν- θα στοιχίσει λιγότερο!
- Έκαναν και υπολογισμούς για να "κατανοήσει" ο ασθενής γιατί πρέπει να θυσιάσει χρόνια αρτιμέλειας!
Όπως αποκαλύπτουν ΤΑ ΝΕΑ, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας - το οποίο προφανώς
πλήρωνε όλα αυτά τα χρόνια και ο ασφαλισμένος που ζητούσε επανειλημένα ειδικά παπούτσια- έκρινε ουσιαστικά ότι δεν μπορεί να του χορηγήσει το αναγκαίο εξάρτημα, γιατί "ήταν πολύ ακριβό". Την καταγγελία κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατομων με Σακχαρώδη Διαβήτη και προφανώς η περίπτωση που έρχεται στο φως της δημοσιότητας δεν είναι η μόνη.
Το συγκεκριμένο έγγραφο - μνημείο αναλγησίας - αναφέρει ότι “η έκτακτη ειδική επιτροπή της διοίκησης, επειτα από εμπεριστατωμένη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με τη χρήση των διαβητικών παπουτσιών δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού απλά καθυστερεί για ένα δύο χρόνια και το αναμενόμενο όφελος θα είναι μικρότερα από το προβλεπόμενο κόστος. Επομένως το συγκεκριμένο είδος δεν χορηγείται από το ίδρυμα". Το έγγραφο είναι υπογεγραμμένο – σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ – από την προϊσταμένη του τμήματος Μαρία Ελένη Χάρου.
Μετά από αυτή την πρόβλεψη για σίγουρο ακρωτηριασμό, το ΙΚΑ κάνει και τους υπολογισμούς για να εξηγήσει στον ασφαλισμένο ότι έστω και τα δύο χρονια αρτιμέλειας – αν τα πράγματα εξελιχθούν όντως όπως προκαταβολικά κρίνεται από το ΙΚΑ – δεν το συμφέρουν οικονομικά.
“Η προβλεπόμενη ετήσια δαπάνη που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ιδρύματος ανέρχεται ενδεικτικά στο ύψος των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για περίπου 10.000 ασθενείς”, αναφέρεται στο έγγραφο, δείχνοντας πόσο φτηνά αποτιμάται η ανθρώπινη ζωή και η ποιότητα ζωής από ανθρώπους που φροντίζουν υποτίθεται για το σημαντικότερο αγαθό.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Αθ. Καρούνου, πέραν της αναλγησίας τα στοιχεία που δίνει το ΙΚΑ φανερώνουν και – εγκληματική - άγνοια. “Επικαλούνται στοιχεία που δεν έχουν επιστημονική βάση. Αντίθετα, το παράδειγμα της Γερμανίας έχει δείξει μείωση των ακρωτηριασμών εώς και κατά 85% με την εφαρμογή τριών μέτρων: Της ιατριικής διάγνωσης και παρέμβασης, της χορήγησης θεραπευτικών υποδημάτων και κατάλληλης υπόδυσης και της εκπαίδευσης του ασθενούς” αναφέρει.
Τα παπούτσια – όπως λέει επίσης – ακόμη και αν το δούμε μόνο από στυγνής λογιστικής άποψης, στοιχίζουν ως 400 ευρώ και ο ακρωτηριασμός μπορεί να φτάσει να στοιχίσει ως 70.000 ευρώ!
Στην Ελλάδα κάθε χρόνο ακρωτηριάζονται 2.000 – 3.000 διαβητικοί. Ειδικοί τονίζουν ότι ο ακρωτηριασμός θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί σε πολλές περιπτώσεις με τη σωστή ιατρική αντιμετώπιση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παπούτσια δεν είναι απλά μία “ευκολία” μέχρι ο ασθενής να ακρωτηριαστεί, αλλά θεραπευτικό μέσο με το οποίο ο ασθενής θα μπορούσε να γλιτώσει και τον ακρωτηριασμό.
Ο ακρωτηριασμός στους διαβητικούς – όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ επικαλούμενα επιστήμονες – έρχεται συνήθως μετά από εξέλκωση (πληγή) που ο οργανισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, που δημιουργείται από απλά τραύματα – π.χ. εκδορές από παπούτσι.
newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!