sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Τα σχέδια της κυβέρνησης για τράπεζες, αντικειμενικές και ΦΠΑ - Πάνω από 14% το έλλειμμα του 2009



Επέκταση και αλλαγή του συστήματος των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων προωθεί από το νέο έτος η κυβέρνηση παράλληλα με την αναπροσαρμογή των τιμών.
Όπως εξήγησε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου με βάση το νέο σύστημα θα παρέχει αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.
Παράλληλα με το νομοσχέδιο «σκούπα» που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προωθείται
παράταση του μέτρου επαναπατρισμού των κεφαλαίων, από το οποίο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση αλλά και μείωση των συντελεστών ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης, από το 11% στο 5,5% ή στο 6% εφόσον υπάρξει αναπροσαρμογή.
Πάντως, τα είδη πολυτελείας θα μετακομίσουν στον υψηλό ΦΠΑ 23% από το 11% που βρίσκονται σήμερα.  
Αναλυτικότερα όμως σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα:
Ακίνητα: Από το νέο έτος όλες οι περιοχές θα πηγαίνουν με τιμές ζώνης και όχι με συγκριτικές τιμές αφού παρατηρείται το φαινόμενο ακόμα και σε τουριστικές περιοχές να μην καταβάλλεται ΕΤΑΚ.
Επαναπατρισμός κεφαλαίων :Για τον μέτρο του επαναπατρισμού, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι υπάρχει μικρή ανταπόκριση καθότι όταν ανακοινώθηκε το μέτρο δεν υπήρχε κι εξακολουθεί να μην υπάρχει ακόμα εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να προσανατολίζεται στην παράταση του μέτρου με ορισμένες μάλιστα αλλαγές.
ΦΠΑ: Για τις αλλαγές στον ΦΠΑ αναμένεται η έγκριση της ΕΕ, καθώς οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και μέχρι τις 18 Νοεμβρίου που θα κατατεθεί το επίσημο σχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή θα έχουν ήδη οριστικοποιηθεί οι τελικές ρυθμίσεις
- Τράπεζες: Μέχρι τέλος Οκτωβρίου αναμένεται η έκθεση των τριών συμβούλων για τις συμμετοχές του δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα. Τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν λάβει ήδη τα μηνύματα και «τρέχουν» ανέφερε ο ίδιος παράγοντας, δίνοντας προς τα έξω ένα στίγμα ότι η κυβέρνηση δεν «καίγεται».Πολύ σύντομα θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με την ΑΤΕ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και γενικά πως μπορεί να καταλήξουν οι εξελίξεις που ξεκίνησαν με την κίνηση της Πειραιώς.
- ΣΜΕΧΑ: Κατηγορηματικός ότι δεν συζητούνται αλλαγές περί της αρχής του μέτρου της φορολόγησης.
Τρόικα: Στις 15 Νοεμβρίου έρχεται η τρόικα στην Αθήνα για να αξιολογήσει το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που θα κρίνει την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα καταφέρει να πιάσει το στόχο των εσόδων.
Έσοδα: Απομένουν προς είσπραξη 16 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος. Από αυτά το 1 δισ. θα προέλθει από τέλη κυκλοφορίας και άλλα 700 εκατ. από έσοδα της περαίωσης που θα έρθουν το 2010 (το υπουργείο θα ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία περαίωσης την 11ηΝοεμβρίου).
Αναθεώρηση ελλείμματος: Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανοδικής αναθεώρησης του ελλείμματος ακόμη και άνω του 0,4% του ΑΕΠ που είχε αναφέρει τον Απρίλιο η Eurostat, γεγονός που θα εκτοξεύσει το έλλειμμα πάνω από τη ζώνη του 13,6% στην οποία βρίσκεται σήμερα.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...