sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Οταν διαλύεται ο αρραβώνας, τα δώρα επιστρέφονται!

Απόφαση Αρείου Πάγου
Δώρα και χρήματα που μπορεί να έχουν ανταλλάξει δύο σύντροφοι που έχουν αρραβωνιαστεί επιστρέφονται όταν ο αρραβώνας λυθεί. Διαφορετικά παραβιάζονται οι διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού.

Αυτό έκρινε με απόφασή του ο Αρειος Πάγος και δικαίωσε υποψήφιο γαμπρό που είχε δώσει στη μνηστή του το ποσό των 32.400 ευρώ για την αποπεράτωσης κατοικίας της, στην οποία το ζευγάρι θα έμεινε μετά τον γάμο. Ωστόσο, ο αρραβώνας διαλύθηκε με απόφαση της μνηστής και ο πρώην
σύντροφός της προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να επιστραφεί εντόκως το παραπάνω ποσό, το οποίο προερχόταν από δάνειο που είχε λάβει από την Εθνική Τράπεζα.

Το Εφετείο τον δικαίωσε. Αλλά η πρώην μνηστή του προσέφυγε στον Αρειο Πάγο ζητώντας την αναίρεση της απόφασης. Μεταξύ άλλων, υποστήριζε ότι τα χρήματα που της είχε δώσει ο πρώην αρραβωνιαστικός της για την αποπεράτωση του σπιτιού δεν δόθηκαν με την προοπτική του γάμου αλλά για λόγους αβροφροσύνης, εντυπωσιασμού  και επίδειξης του υποψήφιου γαμπρού. Επίσης, ανέφερε ότι το ποσό που κατέβαλε για την αποπεράτωση της κατοικίας της ήταν πολύ μικρότερο από αυτό τον 32.400 ευρώ που αναφέρει στην αγωγή.

Ο Αρειος Πάγος, όμως, απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς της κρίνοντας ότι η απόφαση του Εφετείου που δικαίωσε τον πρώην αρραβωνιαστικό της είναι ορθή.

Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι από τη λήψη του συγκεκριμένου ποσού επήλθε πλουτισμός της. Ακόμη στην απόφασή τους αναφέρουν ότι η μονομερής διάλυση της μνηστείας χωρίς να υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος δημιουργεί αμοιβαία υποχρέωση απόδοσης των δώρων που ανταλλάχθηκαν. Και αυτό γιατί τα δώρα αυτά,  σύμφωνα με την απόφαση, «λογίζεται ότι δόθηκαν υπό την προϋπόθεση του μέλλοντος γάμου».

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...