sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Εντείνονται οι φόβοι για μετάδοση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη


Εν μέσω έντονων φόβων για επέκταση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, οι ηγέτες της Ε.Ε. πραγματοποιούν την Παρασκευή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Η ανακοίνωση της Συνόδου έρχεται μία μόλις ημέρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup , που δεν κατάφερε να λάβει οριστικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να βρίσκονται σε πτώση. Την Τρίτη συνεδρίασε και το Ecofin, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να τονίζουν «την κρισιμότητα» της κατάστασης στην Ευρωζώνη.Σύμφωνα με ανώτατο Ευρωπαίο διπλωμάτη, δηλώσεις του οποίου επικαλείται το Reuters οι ηγέτες της
ΕΕ θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή Σύνοδο Κορυφής με θέμα την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Άλλοι διπλωμάτες, πάντως, ανέφεραν στο πρακτορείο ότι η ημερομηνία είναι ακόμη υπό συζήτηση.
Στο χθεσινό Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών δεσμεύτηκαν να λάβουν όλα τα μέτρα για την εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την ανακοίνωση ενίσχυσης των πόρων του Προσωρινού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ωστόσο, δεν έλαβαν καμία συγκεκριμένη απόφαση, με αποτέλεσμα την Τρίτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να βρίσκονται σε πτώση, ενώ τα επιτόκια στις αγορές χρέους συνεχίζουν την άνοδό τους, σε ιστορικά ρεκόρ για την Ιταλία, που βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο των αγορών. Το ευρώ έφθασε το χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και τέσσερις μήνες, κάτω από το 1,40 δολάριο.
Οι εξελίξεις αυτές ανάγκασαν τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι να αναχωρήσει εσπευσμένα από τις Βρυξέλλες, πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των ομολόγων του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να οριστικοποιήσει το ιταλικό πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο θα περάσει εντός των προσεχών ημερών από το ιταλικό Κοινοβούλιο.
Ecofin: Κρίσιμη η κατάσταση στην Ευρωζώνη
Στο μεταξύ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Ecofin, τόσο ο προεδρεύων του Συμβουλίου κ. Ροστρόφσκι, όσο και οι επίτροποι Όλι Ρεν και Μισέλ Μπαρνιέ αναγνώρισαν την κρισιμότητα της κατάστασης στη ζώνη του ευρώ και την ανάγκη να υπάρξει μια συνολική, συστημική απάντηση της ευρωζώνης.
Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, απαντώντας σε ερώτηση για το αν και και κατά πόσον συμμερίζεται τις θέσεις που προέβαλε με τη χθεσινή επιστολή του προς τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Όλι Ρεν αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος λέγοντας ότι κατά την άποψή του η ΕΕ «θα βρει τη σωστή λύση».
Σχετικά με τις αποφάσεις που έλαβε χθες το Eurogroup για την κρίση χρέους της Ελλάδας, ο Φινλανδός επίτροπος αναγνώρισε πως ήταν μία «δύσκολη και μεγάλη συζήτηση». Σημείωσε επίσης ότι υπήρξε συμφωνία επί των βασικών παραμέτρων της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στο επικείμενο δεύτερο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Ο επίτροπος Οικονομίας τόνισε ότι το Συμβούλιο έλαβε υπόψη του την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπέρ της αποφυγής οποιασδήποτε μορφής ελεγχόμενης χρεοκοπίας και ανέφερε ότι η ΕΕ είναι σε διαρκείς επαφές τόσο με τους ιδιώτες ομολογιούχους, όσο και με τους οίκους αξιολόγησης, ούτως ώστε να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Χρηματοοικονομικές Αγορές Μισέλ Μπαρνιέ επανέλαβε την πρόθεση της ευρωπαϊκής πλευράς να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών που συχνά συνεπάγονται οι ανακοινώσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης. Ειδικότερα, ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα υποχρεωθούν στο μέλλον να δηλώνονται και να λαμβάνουν άδεια λειτουργίας στην ΕΕ, καθώς επίσης και να αυξήσουν τα επίπεδα διαφάνειας επί των οποίων λειτουργούν.
Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin, ο Όλι Ρεν έκανε λόγο για σημαντικό κίνδυνο η κρίση στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να μεταδοθεί και αλλού και να πλήξει την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη, τονίζοντας παράλληλα πως γι' αυτό το λόγο η ΕΕ θα πρέπει να λάβει σύντομα αποφάσεις.
«Κατά την άποψή μου, μέσα στο σημερινό πλαίσιο μιας κρίσης χρέους που βαθαίνει και παίρνει ολοένα και περισσότερα συστημικά χαρακτηριστικά είναι υψίστης σημασίας να επιτευχθεί μια συμφωνία». Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρωζώνη «εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους να μεταδοθεί και να απειλήσει την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη». Ο κ. Ρεν κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους ηγέτες να οριστικοποιήσουν το συντομότερο δυνατόν το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, προκειμένου να μην μεταδοθεί η κρίση, λέγοντας ότι έχουν ήδη καταλήξει στο 99% της συμφωνίας.
Και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτίμησε ότι η Ευρωζώνη συνεχίζει να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αλλά μπορεί να λειτουργήσει αποφασιστικά, ενώ υποστήριξε ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα ληφθούν οι αποφάσεις για το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα.
Στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση της κρίσης θα πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε «σε μια κατάσταση με τέτοια νευρικότητα να μην ενισχυθούν οι κίνδυνοι επέκτασης του κινδύνου», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk. Εκτίμησε ότι οι κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά της Ιταλίας σύντομα θα υποχωρήσουν, καθώς ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών παρουσίασε το σχέδιο προϋπολογισμού και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα εγκριθεί από την ιταλική βουλή. Κατά τον κ. Σόιμπλε τα υψηλά χρέη ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης είναι η αιτία για την κρίση εμπιστοσύνης και πρέπει να εκλείψουν. «Τώρα χρειάζεται κάποιος χρόνος για να πειστούν οι αγορές ότι αυτό πραγματικά λειτουργεί».
Για το 2ο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα έχουν ληφθεί μέχρι το Σεπτέμβριο. «Η επόμενη δόση για την Ελλάδα πρέπει να εκταμιευτεί το Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε πρέπει να έχει αποφασιστεί ένα νέο πρόγραμμα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει σε κάθε περίπτωση να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας και να βρεθεί μία φόρμουλα «πως θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες επενδυτές χωρίς να προκληθεί όξυνση στις αγορές». Στην αναζήτηση λύσης μπορούν να γίνουν σκέψεις αν θα υπάρξει επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων ή αν θα αναπροσαρμοστούν τα επιτόκια, προκειμένου να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σημείωσε ο κ. Σόιμπλε.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...