sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Καταναλωτές: Πληκτρολογήστε ανάποδα τον κωδικό στο ΑΤΜ και θα έρθει η αστυνομία, αν σας απειλούν!!!







Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα κλοπών πολιτών, οι οποίοι πέφτουν θύματα αγνώστων, την ώρα που προσπαθούν να κάνουν ανάληψη από κάποιο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης.Τα κόλπα για να ξεγελάσει κάποιος ένα μηχάνημα είναι πολλά, όπως και οι τρόποι για να εξαναγκάσει ο δράστης τον πολίτη να κάνει ανάληψη χρημάτων, προκειμένου να του τα δώσει.
Η «Τ» σήμερα προτείνει μια σειρά από μικρές κινήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος για να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να πέσει θύμα ληστείας ή να προστατευθεί σε περίπτωση επίθεσης.
«Αν ποτέ κάποιος κλέφτης σας αναγκάσει να κάνετε ανάληψη από ένα ATM μηχάνημα, μπορείτε να ειδοποιήσετε την αστυνομία, εισάγοντας...
τον αριθμό PIN αντίστροφα.
Για παράδειγμα αν ο αριθμός PIN είναι 1234 θα πρέπει να εισάγετε 4321.
Το ΑΤΜ αναγνωρίζει ότι ο αριθμός PIN είναι αντίστροφος από την κάρτα που τοποθετήσατε στο μηχάνημα. Το μηχάνημα θα σας δώσει τα χρήματα που ζητήσατε, αλλά εν αγνοία του ληστή ειδοποιείται η αστυνομία.
Αυτή η πληροφορία αν και έχει μεταδοθεί από την τηλεόραση χρησιμοποιείται σπάνια, γιατί ο κόσμος δεν γνωρίζει την ύπαρξη αυτής της λειτουργίας» αναφέρει μιλώντας στην «Τ» αξιωματικός της ΕΛ.Α.Σ., προτείνοντας με αυτόν τον τρόπο στους πολίτες μια λύση για να καλέσουν σε βοήθεια χωρίς να κινδυνεύσουν.
Κανόνες
Παράλληλα, υπάρχουν και μια σειρά από «χρυσούς κανόνες», τους οποίους καλό είναι να ακολουθεί το κοινό.
Οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν ΑΤΜ που έχουν πάνω τους εκτεταμένες προειδοποιήσεις, αλλά και αυτά που βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους και να προτιμούν τα ΑΤΜ που βρίσκονται μέσα σε τράπεζες.
Ακόμη, καλό είναι να προσέχουν τους γύρω τους, να φροντίζουν να βρίσκονται σε μια λογική απόσταση και να προστατέψουν το ΡΙΝ τους την ώρα που το πληκτρολογούν.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο «καντράν» του ΑΤΜ, να εξετάζουν αν υπάρχει κάτι ασυνήθιστο στη σχισμή υποδοχής της κάρτας και στο πληκτρολόγιο και να ερευνούν μήπως υπάρχουν κάμερες.
Επίσης, να αναφέρουν αμέσως τυχόν εγκλωβισμό της κάρτας, μην εγκαταλείψουν το ΑΤΜ και να μη βασιστούν στη βοήθεια αγνώστων. Ακόμη, είναι ύποπτο ένα ΑΤΜ το οποίο είτε δεν βγάζει χρήματα είτε δεν χρεώνει τέλη, αν πρόκειται για μια διαφορετική τράπεζα από τη δική τους.
Ενώ ένα ακόμη πράγμα που πρέπει να γίνεται τακτικά είναι να ελέγχονται τακτικά οι καταθέσεις και να αναφερθεί αμέσως κάθε ύποπτη δραστηριότητα.
Προσοχή στις συναλλαγές
Ανησυχητικά αυξημένες είναι οι απάτες με τα κόλπα, τα οποία χρησιμοποιούν οι «αετονύχηδες» συνήθως να είναι τρία:
Το πρώτο από τα τρία βασικά κόλπα είναι η απόπειρα κλοπής πληροφοριών της κάρτας του χρήστη, έπειτα είναι η επίθεση με υπολογιστές και δίκτυα κατά του ΑΤΜ για τη συγκέντρωση πληροφοριών και η τρίτη είναι η κλοπή του μηχανήματος, μια μέθοδος την οποία εδώ στην Κρήτη έχουμε δει πάρα πολλές φορές να συμβαίνει κατά το παρελθόν.
Οι… ταχυδακτυλουργοί αυτής της παλιάς αλλά κλασικής μεθόδου χρησιμοποιούν ειδικά εργαλεία, δημιουργούν αντίγραφα υποδοχής καρτών, προκειμένου να μπορούν να αντιγράφουν τις πληροφορίες της μαγνητικής λωρίδας που υπάρχει σε κάθε κάρτα.
Πιο συγκεκριμένα, οι κλέφτες τοποθετούν μια δεύτερη σχισμή, η οποία παγιδεύει την κάρτα του χρήστη. Έπειτα ο δράστης εμφανίζεται ως περαστικός και του ζητεί να ξαναπληκτρολογήσει το ΡΙΝ του, προκειμένου να βγει η κάρτα. Τότε απομνημονεύει το ΡΙΝ και επιστρέφει αργότερα, ξηλώνοντας την ψεύτικη σχισμή και αποσπώντας την κάρτα.
Από τη μακρά λίστα των περιστατικών έχει καταγραφεί ακόμη ως φαινόμενο η τοποθέτηση μιας συσκευής μέσα στη σχισμή από όπου βγαίνουν τα χρήματα, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν και ο χρήστης του ΑΤΜ να μην μπορεί να τα πάρει. Έτσι, όταν μπαίνει μέσα στην τράπεζα, για να το αναφέρει, οι κακοποιοί εμφανίζονται και τα αρπάζουν.
Επίσης, οι πολίτες θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι ότι κάτι κακό συμβαίνει αν κάποιος αρχίσει να ζητεί συμβουλές ή να προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή, την ώρα που ο πολίτης πάει να βγάλει χρήματα από το ΑΤΜ.
Με μικροκάμερες
Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι κακοποιοί έχουν χρησιμοποιήσει ακόμη και μικροκάμερες, παγιδεύοντας με αυτόν τον τρόπο ΑΤΜ και πολίτες.
Πιο συχνά, όμως, οι δράστες εφαρμόζουν το λεγόμενο skimming. Ένα κόλπο, το οποίο είναι συνδυασμός της μεθόδου με την ψεύτικη σχισμή, η οποία είναι πιο προηγμένη, αφού με αυτή την τροποποιημένη επιτυγχάνεται η αρπαγή των πληροφοριών που θέλει ο κακοποιός.  

 www.tolmi.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...