sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Ναυάγιο συνομιλιών - προκήρυξη εκλογών πιθανότατα αύριο

Περίπου δυο ώρες διήρκησε η σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπήρξε ναυάγιο, καθώς δεν κατέστη εφικτή η συμφωνία είτε για κυβέρνηση συνεργασίας είτε για κυβέρνηση εκ προσωπικοτήτων.

Ορίστηκε νέα σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών για αύριο το μεσημέρι, με θέμα τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έγινε καν συζήτηση για στήριξη στην κυβέρνηση εκ προσωπικοτήτων, καθώς ο Πάνος Καμμένος είχε τορπιλίσει την προσπάθεια κατά την είσοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο, χαρακτηρίζοντας «προβοκάτσιες» το χθεσινό έγγραφο με δική του ανοχή σε τέτοιο κυβερνητικό σχήμα που διένειμε επισήμως η προεδρία της δημοκρατίας. Σύμφωνα με τις ίδες πληροφορίες, η συζήτηση στη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο ήταν πολύ

φορτισμένη, με έντονους διαλόγους (κυρίως μεταξύ του κ. Βενιζέλου και του κ. Τσίπρα) σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους –αναφέρεται μάλιστα χαρακτηριστικά ότι υπήρξε διαφωνία ακόμη και για το αν πρέπει να πληρωθεί το ομόλογο των 450 εκατ. ευρώ που λήγει σήμερα. Η διαδικασία εξελίχθηκε σε παράλληλους μονολόγους με τους πολιτικούς αρχηγούς να επιμένουν στις θέσεις που είχαν διατυπώσει στις προηγούμενες συσκέψεις, χωρίς να παρεκλίνουν καθόλου από αυτές.

Πάντως, για πρώτη φορά μετά από 9 ημέρες οι πολιτικοί αρχηγοί προβαίνουν σε διαγγέλματα και όχι σε δηλώσεις, εξηγώντας ο καθένας αναλυτικά από την πλευρά του για ποιους λόγους δεν τελεσφόρησαν οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης. Ένδειξη ότι αύριο το μεσημέρι θα προκηρυχθούν νέες εκλογές –εκτός κι αν γίνει ένα θαύμα.

Σαμαράς: Είχα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ακυβερνησίας

"Είχα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ακυβερνησίας", είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη λήξη των συνομιλιών των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, ενώ συμπλήρωσε: "Τις τελευταίες μέρες έκανα τα πάντα για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Κάποιοι δεν άκουσαν και οδηγούν σήμερα τη χώρα σε περιπέτεια".

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι "απέναντι μας βρίσκονται όσοι υπονομεύουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας". "Κάποιοι πασχίζουν να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ", ενώ υπογράμμισε ότι το παρόν και το μέλλον μας απειλείεται.

Ξεχωριστά ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η Ελλάδα διαθέτει ανεκμετάλλευτες δυνατότητες και τόνισε την άμεση ανάγκη πολιτικών επανεκκίνησης της οικονομίας.

Μεταξύ άλλων επεσήμανε: "Έκανα ό,τι ήταν δυνατό για να αποφύγουμε νέες εκλογές. Και η Νέα Δημοκρατία δέχτηκε να γίνει μέχρι και κυβέρνηση με όλους τους άλλους, χωρίς εμάς, αρκεί να μείνουμε στο Ευρώ. Βάλαμε πάνω από την καρέκλα το ΄εμείς΄ και την Ελλάδα. Πέσαμε, όμως, σε ένα τείχος αδιαλλαξίας και αλαζονείας".

Τσίπρας: Τα κόμματα του μνημονίου αφήνουν πίσω τους ερείπια

Επίθεση στους Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο εξαπέλυσε ο Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας τους ότι εκείνοι έχουν την ευθύνη της άρνησης της υιοθέτησης των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και ότι έθεσαν το δίλημμα «μνημόνιο ή εκλογές, ελπίζοντας ίσως ότι θα μας εκβιάσουν να προσχωρήσουμε στο μνημόνιο ή για να φέρουν για τους εαυτούς τους καλύτερο αποτέλεσμα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν ζητούσαν απλώς τη συναίνεσή μας, αλλά μάς καλούσαν να βάλουμε υπογραφή στα μέτρα της φτώχειας και της εξαθλίωσης», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ζητώντας μάλιστα «να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας», με αφορμή τις εκλογές του Ιουνίου, για τις οποίες έθεσε στόχο το σχηματισμό μιας κυβέρνησης της Αριστεράς

Βενιζέλος: Κάποιοι έθεσαν το κομματικό συμφέρον υπεράνω της χώρας

Η χωρά οδεύει ξανά σε εκλογές υπό πολύ άσχημες συνθήκες, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Ο λαός είπε ότι δεν θέλει άλλες εκλογές, ότι θέλει την Ελλάδα στο ευρώ» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε: Τηρήσαμε μια απόλυτα υπεύθυνη στάση.

«Ζητήσαμε κυβέρνηση εθνικής ενότητας δυνάμεων μνημονιακών και αντιμνημονιακών αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε δεκτό. Υιοθετήσαμε την πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση και αυτό δεν κατέστη εφικτό λόγω άρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επιμονής Κουβέλη» τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε κ το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ να προχωρήσουμε σε και συνεργασία και δεν το πετύχαμε».

Είναι υποχρέωση κάθε πολίτη να διαβάσει τα πρακτικά της σημερινής συνάντησης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος.

Καμμένος: Δεν θα αλλάξουμε τις απόψεις μας κάτω από καμία πίεση

«Προτείναμε συγκεκριμένη κυβέρνηση εθνικού σκοπού, την αρνήθηκαν» δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Λίγο αργότερα, σε δηλώσεις του από τη Βουλή ο κ. Καμμένος σημείωσε πως δεν έγινε δεκτό το σχέδιο των 7 σημείων που παρουσίασε στον κ. Παπούλια προχθές με εξαίρεση -όπως είπε- τον κ. Βενιζέλο ο οποίος αποδέχθηκε τα 6 από τα 7 σημεία, διαφωνώντας στον καθοριστικής σημασίας όρο για καταγγελία του μνημονίου. Για άλλη μια φορά επέμεινε ότι το δεύτερο σχέδιο (Plan b) δεν ήταν δικό του και ότι έφτασε στην Προεδρία της Δημοκρατίας «από τρίτο χέρι».

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταθέσαμε σαφέστατο οδικό χάρτη για το πώς μπορεί να γίνει εφικτό το σχέδιό μας, ζητήσαμε ψήφο εμπιστοσύνης, Όλες αυτές οι προτάσεις μπλοκαρίστηκαν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που συνεχίζουν να υπηρετούν τα συμφέροντα του μνημονίου» τόνισε ο κ. Καμμένος.

Κουβέλης: Πάμε σε εκλογές, κάθε κόμμα ας αναλάβει τις ευθύνες του

«Δυστυχώς η χώρα οδεύει προς εκλογές. Η σύσκεψη δεν απέφερε καρπούς. Δεν υπήρξε συμφωνία για μια λύση προκειμένου να αποφύγει η χώρα την προσφυγή στις εκλογές», ανέφερε σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Όπως υπογράμμισε, ο ίδιος κατέθεσε την πρότασή του όπως ακριβώς είχε κάνει και στο παρελθόν, επιμένοντας σε μια οικουμενική κυβέρνηση με φερέγγυα πρόσωπα που θα μπορούσαν να προσφέρουν στην κοινωνία.

«Πρότεινα να υπάρξει ριζική δέσμευση των κομμάτων για άμεση έναρξη επίμονης διαπραγμάτευσης για την αποδέσμευση από το μνημόνιο, καθώς και για ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, διευκρινίζοντας πως σε μια τέτοια κυβέρνηση θα έπρεπε να μετέχει ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά την πρόταση για κυβέρνηση προσωπικοτήτων, δήλωσε πως κάτι τέτοιο δεν ετέθη καν στο τραπέζι.

«Δυστυχώς η πρόταση μας δεν έγινε δεκτή», ανέφερε ο κ. Κουβέλης τονίζοντας πως ο ίδιος έπραξε ο, τι ήταν δυνατόν εξαντλώντας κάθε περιθώριο ώστε να βρεθεί λύση και να αποφύγει η χώρα τις εκλογές.

«Κάθε κόμμα ας αναλάβει τις ευθύνες του. Φαίνεται πως από την πρώτη στιγμή κάποιες πολιτικές δυνάμεις είχαν επιλέξει να οδηγηθεί η χώρα στις εκλογές», πρόσθεσε.


capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...