Αμέσως μετά τις γιορτές αρχίζει η εξειδίκευση του νέου προγράμματος της τρόικας, που θα κρίνει και την τύχη της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις, τον εξορθολογισμό των δαπανών του Δημοσίου και την ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης της Εφορίας.
Η κρίσιμη περίοδος για την ελληνική οικονομία αρχίζει από αύριο, Τρίτη, και λήγει στις αρχές Ιουνίου,
οπότε το «εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση», όπως το ονομάζει η κυβέρνηση, πρέπει να είναι σε φάση υλοποίησης.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται ήδη σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις και συνεργασίες με υπουργούς και στελέχη, ώστε να συζητηθεί η κατανομή του βάρους που θα αναλάβει κάθε υπουργείο και να καταρτιστεί το τελικό πρόγραμμα, το οποίο, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, πρέπει να έχει ρεαλιστική και συνεκτική μορφή.
Αύριο πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα τα πραγματικά στοιχεία για το έλλειμμα του 2010, το οποίο αναμένεται στο 10-10,5% του Α.Ε.Π.. Επισημαίνεται ότι το ύψος του ελλείμματος θα καθορίσει και τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν.
Στις 10 Μαΐου, αναμένεται στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας, που θα εξετάσει λεπτομερώς το πρόγραμμα της κυβέρνησης, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 15 του ίδιου μήνα, αφού στις αρχές Ιουνίου η υλοποίησή του πρέπει να έχει ξεκινήσει, ώστε να ακολουθήσει η αξιολόγηση της προόδου τον Ιούνιο, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής στις 23-24 του μήνα.
Εκτιμάται ότι το ερχόμενο δίμηνο θα είναι το πιο κρίσιμο μέχρι σήμερα, για τις σχέσεις με την τρόικα και την πορεία της οικονομίας, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι κάθε δίμηνο που έρχεται θα είναι πιο κρίσιμο από τα προηγούμενα.
Η «ομάδα κρούσης»
Οι κινήσεις και οι επαφές του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου έχουν καταδείξει και τα πρόσωπα στα οποία σκοπεύει να στηρίξει το νέο πρόγραμμα. Σύμφωνα λοιπόν με όλες τις ενδείξεις, η «ομάδα κρούσης» αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη , Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση , Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη, Υποδομών κ. Δ. Ρέππα, Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνο, Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, Υγείας Α. Λοβέρδο. Αδιευκρίνιστη παραμένει η θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος εμμέσως έχει ταχθεί υπέρ της αναδιάρθρωσης, ειδικά μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του, ότι «πρέπει να πούμε την αλήθεια» στους πολίτες για την οικονομία.
Τι κόβεται
Το πρώτο που πρόκειται να «ψαλιδίσει» η κυβέρνηση είναι οι κοινωνικές παροχές σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα. Στο «στόχαστρο» θα βρεθούν τα επιδόματα ασθενείας, τα φάρμακα, οι κρατικές επιχορηγήσεις στα νοσοκομεία, ενώ θα ακολουθήσουν αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών στον Ο.Γ.Α., στον Ο.Α.Ε.Ε. και στο ταμείο επιστημόνων.
Επίσης, θα περικοπούν δραματικά οι επιδοτήσεις ενοικίου, των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, κονδύλια που καταβάλλουν ο Ο.Ε.Κ. και η Εργατική Εστία, που όμως πρόκειται να συγχωνευθούν.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι κοινωνικές δαπάνες είναι διπλάσιες από το κονδύλι των 27 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις στο Δημόσιο και έτσι φέτος το βάρος θα πέσει στον τομέα της Υγείας, αφού πέρυσι οι δημόσιοι υπάλληλοι πλήρωσαν τη δική τους... «λυπητερή», με τη μείωση κατά 15% των αποδοχών τους.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, που έχουν βάθος τριετίας, οι περικοπές στοχεύουν στην εξοικονόμηση
2,5 δισ. ευρώ από τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων, 1,5 δισ. ευρώ από τις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και 1,2 δισ. ευρώ από τις δαπάνες υγείας.
madata.gr
Zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!