sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα αντισυλληπτικά χάπια

Το συνδυασμένο αντισυλληπτικό χάπι είναι γνωστό και σαν 'το χάπι'. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αλλά όλα περιέχουν δύο ορμόνες: οιστρογόνο και προγεστερόνη.
Το χάπι είναι παραπάνω από 99% αποτελεσματικό αν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιώντας το χάπι, 100 γυναίκες για ένα χρόνο, λιγότερο από μία θα μείνει έγκυος.
Το χάπι αρχίζει την πρώτη μέρα της περιόδου και είναι αμέσως αποτελεσματικό για τον επερχόμενο
κύκλο. Οι συσκευασίες περιέχουν συνήθως 21 χάπια, τα οποία λαμβάνονται καθημερινά χωρίς διακοπή αρχίζοντας από την πρώτη ημέρα της εμμήνου ρύσεως. Το χάπι λειτουργεί εμποδίζοντας την ωορρηξία και αλλάζοντας τη σύσταση της βλέννης του τραχήλου. Με την αλλαγή της σύστασης της βλέννης το σπέρμα δεν μπορεί να εισχωρήσει στον τράχηλο και να εισέλθει στη μήτρα. Το χάπι πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά την ίδια ώρα χωρίς διακοπή για 21 ημέρες μέχρι να τελειώσει το κουτί. Κατόπιν κάνουμε διακοπή για 7 ημέρες στις οποίες θα δούμε μια 'ψευτοπερίοδο'. Το αίμα είναι λιγότερο σε ποσότητα και διάρκεια. Το επόμενο κουτί αρχίζει την 8η ημέρα. Υπάρχουν κουτιά που περιέχουν 28 χάπια. Από αυτά 21 είναι δραστικά και 7 χωρίς καμία ουσία. Αυτά λαμβάνονται καθημερινά χωρίς διακοπή.

Πλεονεκτήματα
Δεν επηρεάζουν τη σεξουαλική επαφή. Μειώνουν την ποσότητα και την διάρκεια της περιόδου. Μειώνουν τον πόνο της περιόδου. Προστατεύουν από τον καρκίνο των ωοθηκών και της μήτρας. Προστατεύουν από το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο. Μειώνουν τον κίνδυνο από τα ινομυώματα της μήτρας και τις κύστες των ωοθηκών.

Μειονεκτήματα
Μερικές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως πονοκέφαλος, μικρή αύξηση ή μείωση βάρους, τάση στους μαστούς, αλλαγή διάθεσης, ναυτία και μικρή αιμόρροια ενδιάμεσα στις περιόδους συνήθως εξαλείφονται μετά μερικούς μήνες. Μπορεί να αυξήσει λίγο την αρτηριακή πίεση. Σπάνια θα μπορούσε να δημιουργήσει θρόμβωση. Υπάρχει πολύ μικρή αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Γι΄αυτό συνιστάται τακτικός έλεγχος. Άλλα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τη δραστικότητά του.

Αντενδείξεις για το χάπι
Το χάπι δεν μπορούν να το πάρουν όλες οι γυναίκες. Αντενδείκνυται σε γυναίκες καπνίστριες, υπέρβαρες ή άνω των 35.
Επίσης δεν μπορούν να το πάρουν γυναίκες που έχουν ή είχαν στο παρελθόν κίνδυνο θρόμβωσης, κυκλοφορικά προβλήματα ή προβλήματα με την καρδιά, ημικρανίες ή ανεξήγητους πονοκεφάλους, διαβήτη με επιπλοκές, καρκίνο μαστού, ενεργό ηπατική νόσο.

Τι συμβαίνει αν ξεχαστεί κάποιο χάπι
Είναι σημαντικό να λαμβάνεται το χάπι καθημερινά την ίδια ώρα. Αν περάσουν περισσότερες από 24 ώρες από την ώρα που πρέπει να ληφθεί τότε αυτό δεν λαμβάνεται. Συνεχίστε να παίρνετε τα υπόλοιπα χάπια ακριβώς την ώρα που τα παίρνατε. Αν λείψει ένα χάπι από τα 21 ή καθυστερήσετε να τα αρχίσετε, το αποτέλεσμα είναι περίπου το ίδιο, απλά μειώνεται λίγο η αντισυλληπτική ικανότητα του χαπιού. Αν όμως λείψουν περισσότερα από 2 χάπια τότε η αντισυλληπτική ικανότητα του χαπιού μειώνεται αρκετά. Υπάρχει περίπτωση να υπάρξει μικρή διαφυγή αίματος αν ξεχάσουμε κάποια χάπια ή αιμορραγία αν τα διακόψουμε.
Σε περίπτωση εμετού μέχρι και δύο ώρες μετά τη λήψη του χαπιού καλό είναι να παίρνετε άλλο ένα χάπι. Αν όμως έχουν περάσει πάνω από τέσσερις ώρες από την ώρα της λήψης δεν χρειάζεται να πάρετε άλλο γιατί έχει απορροφηθεί.
Σε περίπτωση έντονης διάρροιας υπάρχει περίπτωση να έχει μειωμένη αντισυλληπτική δράση.


Γενικά σχόλια
Πρέπει να προηγηθεί ένας προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος πριν από τη λήψη του χαπιού και να γίνουν ορισμένες ειδικές αιματολογικές εξετάσεις ώστε να είναι ασφαλέστερη η λήψη του. Αυτό πρέπει να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τα χάπια είναι πολλά, διαφορετικά και με διάφορες δοσολογίες, γι' αυτό είναι καλύτερα να σας το συστήσει ο γιατρός σας ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές σας.

iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...