sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Στερεύει το πετρέλαιο...

thumb

Πώς μπορεί να οδηγηθεί μία ολόκληρη χώρα σε οικονομικό στραγγαλισμό; Όταν εκείνοι που την επιβουλεύονται της κόβουν κάθε πρόσβαση σε όλες τις μορφές χρηματοδότησης. Ακριβώς όπως έγινε με την Ελλάδα.
Πώς μπορεί να οδηγηθεί μία ολόκληρη οικονομία στον αφανισμό; Όταν οι «σύμμαχοι» φροντίσουν να της στερήσουν την πρόσβαση στις ενεργειακές πρώτες ύλες. Ακριβώς όπως γίνεται σήμερα με την Ελλάδα!
Η ομοιότητα των δύο καταστάσεων δεν είναι καθόλου τυχαία, ούτε συμπτωματική! Στη σημερινή εποχή, καμία χώρα δεν μπορεί να αναπτύξει τις παραγωγικές της δυνάμεις, εάν προηγουμένως δεν έχει εξασφαλίσει φθηνή ενέργεια και την ποσότητα των πρώτων υλών που θα καλύψουν τις ανάγκες της.
Ακριβώς πριν από τρεις μήνες (στις 12 του Γενάρη), το «Π» χαρακτήριζε «ενεργειακό στραγγαλισμό» για την
Ελλάδα την επικείμενη (τότε) απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο, ακολουθώντας τις ΗΠΑ στις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.
Παρενέργειες
Σήμερα, η απόφαση των Ευρωπαίων είναι δεδομένη και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την πρώτη ημέρα του Ιουλίου, ωστόσο οι παρενέργειες φαίνονται από τώρα σε πολλές χώρες που στήριζαν την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους στον «μαύρο χρυσό» των Ιρανών…
Από την απόφαση των Βρυξελλών, εν τω μεταξύ, μεσολάβησε και μία ανακοίνωση της Ουάσιγκτον, η οποία έδινε… συγχωροχάρτι σε ορισμένες (και συγκεκριμένες) χώρες – μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα – για να συνεχίσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από την Τεχεράνη, αναγνωρίζοντας πως δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους αλλάζοντας τόσο γρήγορα προμηθευτή…
Κι όμως, οι εξελίξεις δείχνουν πως για μία ακόμη φορά η Ελλάδα βρίσκεται στριμωγμένη, καθώς χάνει τον μοναδικό προμηθευτή της, που μέχρι τώρα έδινε πετρέλαιο με πίστωση και μάλιστα σε καλύτερες τιμές απ’ ό,τι οι υπόλοιποι, χωρίς σκληρούς όρους για την αποπληρωμή των οφειλών.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πηγές από το ελληνικό ενεργειακό σύστημα αναφέρουν πως τα Ελληνικά Πετρέλαια διέκοψαν την εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου από τις αρχές του Απρίλη, καθώς βρέθηκαν σε αδιέξοδο ως προς τις διαδικασίες μεταφοράς χρημάτων για την εξόφληση των ποσοτήτων που αγοράστηκαν.
Αν και η εφαρμογή του εμπάργκο ξεκινά έπειτα από τρεις μήνες, καμία ευρωπαϊκή τράπεζα δεν αναλάμβανε αυτές τις διαδικασίες, ενώ ακόμη και η αμερικανική απόφαση για εξαίρεση της Ελλάδας από τις κυρώσεις φαίνεται πως δεν συγκίνησε τους τραπεζίτες, που φαίνεται πως θέλουν να εφαρμόσουν κατά γράμμα τις αποφάσεις των Βρυξελλών για απομόνωση της Τεχεράνης.
Ακόμη και η χρήση τουρκικής τράπεζας από τα ΕΛ.ΠΕ. δεν έδωσε λύση, καθώς η γειτονική χώρα δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των εξαιρέσεων από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα τα… καρντάσια να τσαντιστούν και να σηκώσουν το δικό τους… μπαϊράκι.
Όλα αυτά δημιουργούν μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση για τα ελληνικά διυλιστήρια, κυρίως για τα ΕΛ.ΠΕ., που τώρα θα πρέπει να αναζητήσουν άλλους προμηθευτές, για να αγοράσουν όσο αργό πετρέλαιο δεν μπορούν να εισαγάγουν από το Ιράν.
Το κακό είναι πως Ρώσοι και Σαουδάραβες, που είναι επίσης προμηθευτές μας, ζητούν είτε πληρωμές μετρητοίς, προσφέροντας μάλιστα τιμές χρηματιστηρίων (πολύ υψηλότερες από τους Ιρανούς), είτε υπερβολικά ποσά σε εγγυητικές επιστολές, επικαλούμενοι τον λεγόμενο «κίνδυνο της χώρας» (country ris k), λόγω της κρίσης και των δημοσιονομικών προβλημάτων στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη των ελληνικών εταιρειών αναζητούν ποσότητες και από το Ιράκ, όπου το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής και της διακίνησης ελέγχεται από αμερικανικές πολυεθνικές.
Τα ΕΛ.ΠΕ. εμφανίζονται διατεθειμένα να επαναλάβουν τις εισαγωγές ιρανικού αργού πετρελαίου, εφόσον βρεθεί λύση ως προς τον τρόπο καταβολής των χρημάτων για την πληρωμή του προμηθευτή. Κι αυτό, διότι το κόστος είναι σαφώς μικρότερο απ’ ό,τι οι λύσεις του ρωσικού ή του σαουδαραβικού πετρελαίου.
Την ίδια στιγμή, η φορομπηχτική πολιτική και η στάση πληρωμών που έχει επιβάλει η κυβέρνηση έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις ίδιες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Αφενός έχουν μειώσει τη ζήτηση για καύσιμα σε ιστορικά χαμηλά για τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ενώ έχει «παγώσει» και η επιστροφή του ΦΠΑ λόγω εξαγωγικών δραστηριοτήτων.
Προβλήματα
Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις, όπως τα ΕΛ.ΠΕ., να βρίσκονται μπροστά σε σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και να αναζητούν τρόπους, ώστε να θωρακίσουν τις δραστηριότητές τους από το ενδεχόμενο οι εξελίξεις να ακολουθήσουν ακόμη χειρότερη πορεία.
Θυμίζουμε, πάντως, ότι τον Γενάρη οι Ευρωπαίοι (κυρίως Γάλλοι, Βρετανοί και Γερμανοί) μας πίεζαν να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας στο εμπάργκο εναντίον της Τεχεράνης, με το επιχείρημα πως θα μας βοηθήσουν εκείνοι να βρούμε τις απαραίτητες ποσότητες πετρελαίου, είτε προσφέροντας εγγυήσεις είτε δίνοντάς μας κι άλλα δανεικά!
Σήμερα, λίγους μήνες μετά, οι δικές τους τράπεζες αρνούνται να κάνουν τις συναλλαγές, όπως επίσης δεν έχει ακουστεί εάν κάποιος συμπατριώτης της Μέρκελ ή του Σαρκοζί ενδιαφέρθηκε να δώσει τη βοήθεια που υποσχέθηκε τότε…
Αντίθετα, τα πράγματα για τη χώρα μας γίνονται ακόμη πιο δύσκολα, τη στιγμή κατά την οποία συνεχίζουμε την πορεία μας στο σκοτεινό τούνελ της κρίσης, χωρίς να φαίνεται φως από πουθενά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...