Εντολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να ληφθούν όλα τα μέτρα και να αποδοθούν οι ευθύνες αναφορικά με το θέμα της κατάληψης της Νομικής από μετανάστες, έδωσε ο πρωθυπουργός.
Την πληροφορία αυτή μετέφερε στους δημοσιογράφους ο ίδιος ο κ. Παπουτσής στο περιθώριο της
δεξίωσης που δόθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμή του διπλωματικού σώματος.
Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, «η μόνη όχληση που είχε την Τρίτη η ΕΛ.Α.Σ. ήταν από τον αστυνομικό διευθυντή Χανίων προκειμένου να παρεμποδιστεί η επιβίβαση μεταναστών.»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σχολίασε πως στην προ μηνός δήλωσή του για την ανάγκη κατάργησης του ασύλου δεν έλαβε ποτέ απάντηση από την κυβέρνηση.
«Σήμερα όλα τα γεγονότα δείχνουν ότι η μόνη λύση είναι η κατάργηση του ασύλου, ενός θεσμού που έχει ξεπεραστεί. Πρέπει να καταργηθεί», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Τέλος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, είπε - σύμφωνα με πληροφορίες - ότι υπάρχει "κατάχρηση η οποία πρέπει να εξεταστεί", ενώ ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «δυσάρεστο» γεγονός, καθώς – όπως είπε – «δείχνει προς τα έξω ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κράτος.»
Στο μεταξύ, αναστέλλεται για μία εβδομάδα η λειτουργία της Νομικής Σχολής Αθηνών, μετά την εγκατάσταση 230 μεταναστών σε χώρο της Σχολής, με αίτημα να τους χορηγηθεί άδεια παραμονής στη χώρα μας.
Οι οικονομικοί μετανάστες χαρακτηρίζουν «ιστορικό γεγονός» την απεργία πείνας που ξεκίνησαν από την Τρίτη 25 Ιανουαρίου, με αίτημα τη χορήγηση άδειας παραμονής σε όλους τους οικονομικούς μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς -όπως διευκρινίζουν- «είναι η μεγαλύτερη απεργία πείνας μεταναστών στην ιστορία της Ευρώπης».
Επιστολή του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες
Για «απαράδεκτη κατάσταση που αντιμετωπίζουν όσοι βρίσκονται σε διαδικασία πολιτικού ασύλου» κάνει λόγο το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), στην επιστολή του προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και προς τη δ/νση Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη.
Όπως σημειώνεται, η πρόσβαση στη διαδικασία υποβολής αιτήματος ασύλου είναι δυνατή μόνο κάθε Σάββατο και μόνο για 15 άτομα (κυρίως Αφρικανούς) εβδομαδιαίως. Δυνατότητα καθημερινής πρόσβασης υπάρχει μόνο για όσους έχουν παραπεμπτικό από το ΕΣΠ και ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (οικογένειες, άτομα με προβλήματα υγείας κ.α.).
Η εξέταση αιτημάτων σε α' βαθμό έχει ουσιαστικά ανασταλεί. Όσο για τα αιτήματα σε β' βαθμό, οι δευτεροβάθμιες Επιτροπές που συγκαλούνται με βάση το μεταβατικό προεδρικό διάταγμα για την εξέταση των 46.000 εκκρεμών αιτημάτων, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.
Συγχρόνως, το ΕΣΠ καταγγέλλει την απέλαση Ιρανού πρόσφυγα, κατόπιν εντολής της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στο Ιράκ, από το Συνοριακό Φυλάκιο Τυχερού στην Τουρκία. Όπως σημειώνεται ο συγκεκριμένος πρόσφυγας, για τον οποίον υπήρχε ήδη έκθεση από το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας Ιράκ, μπήκε στην Ελλάδα από την περιοχή του Έβρου στις 29 Οκτωβρίου 2010.
Οι αστυνομικές αρχές δεν κατέγραψαν το αίτημά του και εκδόθηκε εις βάρος του απόφαση απέλασης και κράτησης. Τελικά, το αίτημά του καταγράφηκε ύστερα από παρέμβαση του ΕΣΠ στις 25 Νοεμβρίου 2010, αλλά παρέμεινε κρατούμενος στο Φυλάκιο «υπό συνθήκες που συνιστούν» -όπως αναφέρεται- «απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας και ειδικότερα του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
skai.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!