της τελευταίας εβδομάδας κάνει πλέον εμφανείς τις επιπτώσεις του σε κάθε τομέα δραστηριότητας.
Πρατήρια βενζίνης, δημόσιες μεταφορές, σχολεία και απορριμματοφόρα έχουν «πατήσει φρένο». Η
προσοχή σήμερα στρέφεται κυρίως στον Νότο της χώρας, στη Μασσαλία, όπου, το πρωί της Πέμπτης, περίπου 500 εργαζόμενοι από το διυλιστήριο Ετάνγκ-ντε-Μπερ καθώς και εργαζόμενοι σε αεροπορικές εταιρείες και στα ταχυδρομεία απέκλεισαν προσωρινά τους δρόμους που οδηγούν στο αεροδρόμιο, απ' όπου εκτελούνται πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού.
Αποκλεισμένο παραμένει όμως το λιμάνι της Μασσαλίας με 51 δεξαμενόπλοια να πλέουν στα ανοικτά, ενώ οι δρόμοι έχουν γεμίσει σκουπίδια λόγω της 9ήμερης απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα. Παραάλληλα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα διυλιστήρια της χώρας, εξαιτίας των οποίων έχει παραλύσει η αγορά καυσίμων.
Εκτιμάται ότι ένα στα τέσσερα πρατήρια βενζίνης έχει «στεγνώσει» από καύσιμα, ενώ έχει επηρεαστεί η λειτουργία και των 12 διυλιστηρίων πετρελαίου της χώρας.
Σαν αποτέλεσμα, οι πρατηριούχοι που διαθέτουν ακόμα καύσιμα θέτουν «άτυπο» πλαφόν στην ποσότητα που πωλούν στους «διψασμένους» για βενζίνη οδηγούς.
«Εάν δεν τερματισθούν σύντομα (αυτές οι κινητοποιήσεις), η αναταραχή που επιδιώκει να προκαλέσει την παράλυση της χώρας είναι πιθανόν να έχει συνέπειες στην απασχόληση πλήττοντας την ομαλή εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας», προειδοποίησε ο Νικολά Σαρκοζί.
Εν τω μεταξύ, εντός της ημέρας συναντώνται οι επικεφαλής των συνδικάτων, για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT Μπερνάρ Τιμπό δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος τερματισμού των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά της μεταρρύθμισης. Τα γαλλικά συνδικάτα επιδιώκουν να διατηρήσουν τις κινητοποιήσεις στον δρόμο, που διαρκούν εδώ και εβδομάδες. Μαθητές και φοιτητές καλούνται και πάλι να διαδηλώσουν σήμερα στο Παρίσι.
Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού προβλέπει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια και από τα 65 στα 67 χρόνια για πλήρη σύνταξη. Η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει για το θέμα στις επόμενες ημέρες.
Την Τρίτη, 1,1 έως 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους κατά της μεταρρύθμισης
Λαγκάρντ: «Ηθικό πλήγμα»
Παράλληλα, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για τη διεθνή εικόνα της Γαλλίας εξαιτίας των βίαιων διαδηλώσεων.
«Οι συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα στο περιθώριο των διαδηλώσεων συνιστούν μια κακή εξέλιξη για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 η υπουργός, προσθέτοντας ότι η Γαλλία δέχεται «ηθικό πλήγμα».
«Απευθύνω έκκληση στη σύνεση εκείνων που ικανοποιούνται δημιουργώντας μπλόκα και καταστρέφοντας. Το δικαίωμα της διαδήλωσης δεν συνιστά δικαίωμα καταστροφής» τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Τέλος, χαρακτήρισε «θεμιτή» τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαία, προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία στο ασφαλιστικό σύστημα.
Η αρχή του τέλους του Σαρκοζί;
Η πτωτική πορεία στη δημοτικότητα του Νικολά Σαρκοζί από την αρχή της προεδρικής του θητείας
Όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές, αυτή είναι η πιο σημαντική μάχη που έχει δώσει ως σήμερα ο Νικολά Σαρκοζί, που ίσως σημάνει και την αρχή του τέλους της πολιτικής του σταδιοδρομίας.
Το σίγουρο, για την ώρα, είναι ότι τα ποσοστά του συνεχίζουν να κατρακυλούν. Σύμφωνα με χθεσινή έρευνα, οι δύο στους τρεις (60%-70%, αναλόγως της εταιρείας δημοσκοπήσεων) όχι μόνο τάσσονται υπέρ των κινητοποιήσεων που έχουν γίνει ως σήμερα, αλλά δηλώνουν ότι στηρίζουν και τη συνέχισή τους. zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!